Βικιπαίδεια:Μη διστάζετε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Να είστε τολμηροί![επεξεργασία κώδικα]

Δεν χρειάζεται να φοβάστε να συνεισφέρετε κάνοντας μια επεξεργασία στη Βικιπαίδεια. Η Βικιπαίδεια φτιάχνεται από τον καθένα μας· η ενημέρωση και η διόρθωση του περιεχομένου της εγκυκλοπαίδειας είναι ζητούμενο και δεν πρέπει να διστάζουμε να τη βελτιώσουμε. Το να είναι κανείς τολμηρός βοηθά την εγκυκλοπαίδειά μας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα· η Βικιπαίδεια, όπως όλα τα wiki, επεκτείνεται ταχύτερα όταν όλοι βοηθούν, από την απλή διόρθωση του ορθογραφικού ή συντακτικού λάθους, τις προσθήκες νέων στοιχείων και τη διόρθωση των ανακριβειών, ως και την πλήρη αλλαγή της δομής ενός λήμματος με σκοπό τη βελτίωσή του.

Πόσες φορές διαβάσατε κάτι και σκεφτήκατε «γιατί δεν διορθώνει κανείς αυτές τις σελίδες»; Η Βικιπαίδεια όχι απλώς επιτρέπει αλλά σας ζητά να προσθέσετε, να διορθώσετε, ακόμη και να αφαιρέσετε εσφαλμένο περιεχόμενο από τα λήμματα ο ίδιος. Αυτό το κάνουμε ζυγίζοντας το αποτέλεσμα και χωρίς να στερούμαστε την ευγένεια που οφείλει να διέπει τις πράξεις μας, όμως το να είναι κανείς τολμηρός έχει αποδειχθεί πως είναι αυτό που κάνει τα πράγματα να δουλεύουν. Θα το δείτε.

Φυσικά, άλλοι χρήστες θα επεξεργαστούν με παρόμοια τόλμη αυτά που γράψατε. Μην το παίρνετε προσωπικά! Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη Βικιπαίδεια όσο το δυνατό καλύτερη εγκυκλοπαίδεια και αυτός είναι ο λόγος της κάθε επέμβασης. Συνήθως κάποιος άλλος έχει δει το θέμα από μια γωνία που εμείς δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί, όμοια όπως κι εμείς είδαμε κάτι που ως τώρα είχε ξεφύγει από την προσοχή των υπολοίπων.

Στις σελίδες συζήτησης επίσης, όταν πάνω σε μια διχογνωμία έχετε άποψη, μην μένετε «άφωνος θεατής»: καταθέσετε την γνώμη σας εκεί χωρίς να διστάζετε!

Μην απογοητεύεστε αν οι τολμηρές επεξεργασίες σας αναστραφούν[επεξεργασία κώδικα]

Μια τολμηρή επεξεργασία δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτόν που την τολμά. Πολλές φορές το περιεχόμενο θα επαναφερθεί στην προηγούμενη κατάσταση, όμως αυτό είναι μέρος του μηχανισμού συνεργασίας των χρηστών. Αντί να επαναφέρει και πάλι την έκδοση που απορρίφθηκε, ο τολμηρός χρήστης θα πρέπει να πάρει απόσταση, να δει πιο καθαρά το θέμα, και να ελιχθεί πριν δράσει και πάλι.

Είναι καλό να αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο δεν έγινε δεκτή η αλλαγή που τολμηρά εφαρμόσαμε, κοιτώντας συνήθως στη σύνοψη επεξεργασίας τη δικαιολόγηση από τον συντάκτη που απέρριψε την επεξεργασία μας. Έπειτα μπορούμε να κάνουμε και πάλι με τόλμη μια νέα αλλαγή που νομίζουμε πως θα ικανοποιήσει και τα δύο μέρη, δικαιολογώντας την κατάλληλα στη δική μας σύνοψη επεξεργασίας. Αν και πάλι δεν γίνει αποδεκτή τότε μεταβαίνουμε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος και προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβουν και να καταλάβουμε, και επιχειρηματολογούμε εκεί ώστε να έχουμε αποτέλεσμα με συναίνεση. Η διαδικασία αυτή δεν είναι οδηγία την οποία οφείλει κανείς να ακολουθεί, είναι όμως ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να αποφευχθεί η διαμάχη μεταξύ «τολμηρών» και να υπάρξει αποτέλεσμα.

... αλλά σας παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί![επεξεργασία κώδικα]

Αν παρόλα αυτά αναστατωθείτε, διαβάστε τα Βικιπαίδεια:Υποθέστε καλή πίστη και Βικιπαίδεια:Ευγένεια. Φυσικά μπορείτε να είστε και πάλι τολμηρός, είναι όμως σημαντικό να φροντίζετε για το κοινό καλό και να μην επεξεργάζεστε διαταρακτικά ή με αμέλεια. Το να μην παίρνουμε προσωπικά και να μην αισθανόμαστε προσβολή για τις αλλαγές μας που αναστράφηκαν είναι δείγμα ωριμότητας και δικής μας βελτίωσης, κάτι που συμβαίνει σε όλους που συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια, με το πέρασμα του χρόνου. Δυστυχώς γίνονται και λάθη από έμπειρους χρήστες και υπάρχει περίπτωση κάποιες σωστές αλλαγές να μη γίνονται δεκτές και να παραμένουν τα λάθη στην εγκυκλοπαίδεια για πολύ καιρό. Αν νομίζετε πως έχετε εντοπίσει κάτι τέτοιο, ή αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, απλώς ζητήστε συμβουλή.