Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η έδρα της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Μόναχο

Η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών (γερμ.: Bayerische Akademie der Wissenschaften, BAdW) είναι ανεξάρτητο δημόσιο ίδρυμα, με έδρα στο Μόναχο. Τα μέλη της αποτελούν επιστήμονες των οποίων οι έρευνες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των γνώσεων της ανθρωπότητας στην επιστήμη τους. Ο γενικός σκοπός της Ακαδημίας είναι η προαγωγή των διεπιστημονικών συναντήσεων και επαφών, καθώς και η συνεργασία των εκπροσώπων διαφορετικών ερευνητικών πεδίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Οκτωβρίου 1758 ο δικηγόρος Γιόχαν Γκέοργκ φον Λόρι (1723-1787), νομικός σύμβουλος του Κολεγίου Νομισμάτων και Ορυχείων στο Μόναχο, ίδρυσε την Bayerische Gelehrte Gesellschaft («Βαυαρική Εταιρεία Σοφών»).[1] Αυτό οδήγησε στην ίδρυση από τον εκλέκτορα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανό Γ΄ Ιωσήφ της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών, στις 28 Μαρτίου 1769. Το ιδρυτικό καταστατικό της Ακαδημίας αναφέρει επίσης μία άλλη σχετική εταιρεία, την «Parnassus Boicus» («Βαυαρικός Παρνασσός»).[1] Πρώτος πρόεδρος της νέας Ακαδημίας έγινε ο Βαυαρός αριστοκράτης Ζίγκμουντ φον Χάιμχάουζεν (Sigmund von Haimhausen, 1708-1793), επικεφαλής της Βαυαρικής Επιτροπής Νομισμάτων και Ορυχείων.

Αρχικώς η Ακαδημία αποτελείτο από δύο τμήματα, την Τάξη Ιστορίας (Historische Klasse) και την Τάξη της Φιλοσοφίας (Philosophische Klasse). Οι φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά υπάγονταν στη δεύτερη. Σήμερα η Ακαδημία χωρίζεται ακόμη σε δύο Τάξεις, αλλά αυτές είναι πλέον η Τάξη Φιλοσοφίας και Ιστορίας (που περιλαμβάνει και τις φιλολογικές και κοινωνικές επιστήμες), και η Τάξη των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κάθε Τάξη ο αριθμός των τακτικών μελών περιορίζεται στα 45 και των αντεπιστελλόντων μελών στα 80. Ωστόσο, τα τακτικά μέλη με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 70 ετών δεν μετρούν στο αντίστοιχο όριο. Για τον λόγο αυτόν, ο αριθμός των τακτικών μελών κυμαίνεται συνήθως περί τα 120.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η ακαδημία είχε πολυάριθμα διάσημα μέλη, όπως ήταν ο Γκαίτε, οι Αδελφοί Γκριμ, ο Τέοντορ Μόμσεν, οι Αλεξάντερ και Βίλχελμ φον Χούμπολτ, ο Μαξ Πλανκ, ο Ότο Χαν, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μαξ Βέμπερ, ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, αλλά και ο Άνθιμος Γαζής.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος πρόεδρος της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο Ζίγκμουντ φον Χάιμχάουζεν. Μεταξύ των μεταγενέστερων προέδρων συγκαταλέγονται και οι Φρήντριχ Χάινριχ Γιακόμπι, Φρήντριχ Βίλχελμ Γιόζεφ Σέλινγκ, Γιούστους φον Λήμπιχ, Ιγκνάτς φον Ντέλινγκερ, Μαξ φον Πέτενκόφερ και Βάλτερ Μάισνερ.

Σημερινός πρόεδρος είναι ο Καθηγητής Καρλ-Χάιντς Χόφμαν, μαθηματικός.

Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη διεκπεραίωση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων, η Ακαδημία προβαίνει στη σύσταση επιτροπών. Σήμερα υπάρχουν 37 επιτροπές, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 450 άνθρωποι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]