Βαλερία Μεσσαλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλερία Μεσσαλίνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Valeria Messalina (Λατινικά)
Γέννηση20
Ρώμη
Θάνατος48[1]
Κήποι του Λούκουλου
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚλαύδιος (από 38)[1]
Γάιος Σίλιος (από 48)
ΣύντροφοςDecius Calpurnius
Sabinus
ΤέκναΚλαυδία Οκταβία
Βρεταννικός
ΓονείςΜάρκος Βαλέριος Μεσσάλας Βαρβάτος και Δομιτία Λεπίδα η Νεότερη[2]
ΑδέλφιαMarcus Valerius Messala Corvinus
Faustus Cornelius Sulla Felix (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Marcus Junius Silanus (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
ΟικογένειαΙουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣύζυγος αυτοκράτορα (41–48, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βαλερία Μεσσαλίνα (Valeria Messalina, 25 - 48)[3] ήταν η σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, την οποία παντρεύτηκε τη στιγμή που έγινε αυτοκράτορας.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της Μεσσαλίνας και του Κλαύδιου ήταν, όπως όλοι οι γάμοι στην αυτοκρατορική οικογένεια, οδηγούμενοι από πολιτικούς λόγους. Πιθανότατα έλαβε χώρα το 37 ή 38 μ.Χ., νωρίς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καλιγούλα. Το πρώτο τους παιδί, η Κλαυδία Οκταβία γεννήθηκε στις αρχές του 40 μ.Χ. το αργότερο και ένα δεύτερο τέκνο, ο Τιβέριος Κλαύδιος Γερμανικός, που ονομάστηκε Βρετανικός μετά την κατάκτηση του πατέρα του στη Βρετανία το 43, γεννήθηκε κατά τη βασιλεία του Κλαύδιου, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 41. [4] Η Μεσσαλίνα λέγεται, ότι έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πραγματοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό διώξεων. Ως συνένοχους της είχε τους ισχυρούς αυτοκρατορικούς απελεύθερους, ειδικά τον Νάρκισσο, τον πρώτο γραμματέα του Κλαύδιου. Το πρώτο από τα φερόμενα θύματα ήταν ο Άπιος Ιούνιος. Είχε διοικήσει τρεις λεγεώνες στην Ισπανία, όταν μεταφέρθηκε στη Ρώμη και νυμφεύτηκε τη μητέρα της Μεσσαλίνας. Η Μεσσαλίνα και ο Νάρκισσος ισχυρίστηκαν, ότι ονειρεύτηκαν, πως ο Άπιος σκόπευε να δολοφονήσει τον Κλαύδιο, που εκτέλεσε τον Άπιο για ένα έγκλημα το οποίο δεν διέπραξε. Άλλα θύματα ήταν η Ιουλία Λιβίλλα, ανιψιά του συζύγου της και μια άλλη Ιουλία, δισέγγονη του Τιβέριου. Η Μεσσαλίνα ζήλευε και τις δυο γυναίκες.

Η Μεσσαλίνα άνοιξε ένα πορνείο στο αυτοκρατορικό παλάτι, όπου ανάγκασε τις ανώτερες γυναίκες να δουλέψουν. Μάλιστα επροσποιείτο την κοινή πόρνη για να ανταγωνιστεί τις συναδέλφους της.[5] Η ιστορία της Μεσσαλίνας τελείωσε το 47 μ.Χ. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, δήλωσε μονομερώς διαζευγμένη από τον Κλαύδιο και παντρεύτηκε τον Γάιο Σίλιο, τον προξενιστή, σε μια ιδιωτική αλλά σωστή τελετή. Όταν ο Κλαύδιος το έμαθε, η τρομακτική του απάντηση δείχνει, ότι το αναγνώρισε ως απόπειρα πραξικοπήματος. Έδωσαν στη Μεσσαλίνα τη δυνατότητα να αυτοκτονήσει. Η Δομήτια Λεπίδα την παρότρυνε να το κάνει, αλλά δεν είχε τη θέληση ή ίσως τη δύναμη να αυτοκτονήσει και έτσι οι στρατιώτες που είχαν αποσταλεί για να την εκτελέσουν, βοήθησαν την πράξη. [6] [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Valerii» (Ρωσικά)
  2. 2,0 2,1 «Domitii» (Ρωσικά)
  3. Messalina, Valeria Αρχειοθετήθηκε 2017-08-20 στο Wayback Machine. Treccani
  4. Suet. Cl. 27.2 for his date of Britannicus' birth; without date in Tac. Ann. 12.25; 13.15
  5. Dio 60.18.2. Pliny NH 10.172. Juv. 6.114-32
  6. Tac. Ann. 11.12, 26-38. Suet. Cl. 26.2, 29.3, 39.1. Dio 60.31.2-5. Juv. 10.329-45.
  7. http://www.roman-emperors.org/indexxxx.htm