Ασινέθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασινέθ
Η Ασινέθ από το Promptuarii Iconum Insigniorum του Guillaume Rouillé.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωσήφ του Ιακώβ
ΤέκναΜανασσής (πατριάρχης)[1]
Εφραίμ[2]
ΓονείςShechem[3][4] και Πετεφρής[5] και Potiphar's wife και Δείνα[3][4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ιωσήφ και η Ασινέθ.

Η Ασινέθ (εβραϊκά: אָסְנַת, Osnát), ή Ασεννέθ ή Ασενέθ ή (προφορά στην αγγλική γλώσσα) Ασενάθ (κάποιες φορές μεταφέρεται και ως Οσνάτ, δηλαδή η εβραϊκή προφορά του ονόματος) είναι μια μορφή από το Βιβλίο της Γενέσεως (41:45, 41:50-52 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-31 στο Wayback Machine.), μια αρχαία Αιγύπτια γυναίκα που ο Φαραώ έδωσε για γυναίκα στον Ιωσήφ. Κόρη του Πετεφρή, ιερέα στην Ον, έκανε δύο γιους στον Ιωσήφ, τον Μανασσή και τον Εφραίμ, οι οποίοι έγιναν πατριάρχες των Ισραηλιτικών φυλών του Μανασσή και του Εφραίμ.

Οι σύγχρονοι μελετητές λένε ότι το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο αιγυπτιακό «αυτή που ανήκει στη (θεά) Νηίθ», και ότι το όνομά της μπορεί να μεταφερθεί φωνητικά από τα ιερογλυφικά του Νέου Αιγυπτιακού Βασιλείου ως Ns-Nt'[6].

Ελληνιστικά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γέννεσις δεν αναφέρει τίποτα άλλο για την Ασινέθ, αλλά η ιστορία της εμπλουτίζεται στο απόκρυφο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης Ιωσήφ και Ασινέθ. Εκεί, είναι μια παρθένα που απορρίπτει αρκετούς άξιους μνηστήρες για χάρη του Ιωσήφ, αλλά εκείνος δεν δέχεται μια ειδωλολάτρισσα για γυναίκα. Η Ασινέθ κλειδώνεται σε έναν πύργο και απαρνείται την ειδωλολατρία για χάρη του Θεού του Ιωσήφ, και δέχεται την επίσκεψη ενός αγγέλου ο οποίος δέχεται τη μεταστροφή της. Ακολουθεί ένα τελετουργικό που περιλαμβάνει μια κυψέλη. Την καλύπτουν μέλισσες και την τσιμπάνε στα χείλη της για να απομακρύνουν τις ψεύτικες προσευχές στους ειδωλολατρικούς θεούς του παρελθόντος της. Τώρα ο Ιωσήφ δέχεται να την παντρευτεί, και κατόπιν αυτή γεννάει τους γιους του, Μανασσή και Εφραίμ.

Ο γιος του Φαραώ θέλει για δικιά του την Ασινέθ, και συνωμοτεί για σκοτώσει τον Ιωσήφ με τη βοήθεια των αδελφών Δαν και Γαδ. Παρεμβαίνει όμως ο πιστός αδελφός Βενιαμίν, και τελικά ο γιος του Φαραώ σκοτώνεται.

Η Ασινέθ συγχωρεί τους συνωμότες, και μαζί με τον Ιωσήφ κυβερνούν την Αίγυπτο για 48 χρόνια, μετά τα οποία περνάνε το στέμμα στον εγγονό του Φαραώ.

Ραβινική λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μιδράς Pirke De-Rabbi Eliezer καταγράφει την άποψη ότι η Ασινέθ ήταν στην πραγματικότητα η κόρη της αδελφής του Ιωσήφ Δείνας, και ότι η σύλληψη της έγινε από τον βιασμό της Δείνα από τον Σέχεμ[7]. Η ιστορία περιγράφει ότι μεταφέρθηκε από αγγέλους στην Αίγυπτο όπου υιοθετήθηκε. Σε κάποιες εκδοχές, αναγνωρίζεται από μια ειδική πλάκα που είχε τοποθετήσει ο Ιακώβ στο λαιμό της, που έφερε το όνομα του Θεού, και την ιστορία της σύλληψής της.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Ασινέθ ως αγία (Δικαία Ασινέθ), και εορτάζει τη μνήμη της την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, ή αλλιώς Κυριακή των Προπατόρων.

«Κάλλει παρῆλθεν ἥλιος μὲν ἀστέρας, Ἡ δ' Ἀσινὲθ μοι τὰς ὑφ' ἥλιον κόρας.»

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  2. «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Targum Pseudo-Jonathan on Genesis.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Eliezer ben Hurcanus: Pirke De-Rabbi Eliezer.
  5. 5,0 5,1 «Genesis» (Βιβλικά Εβραίκά)
  6. IDB, vol1 (1962) 247-248 Janssen, JEOL 14 (1955-56) 68; Schulman, SAK 2 (1975) 238-239.; cf. James K. Hoffmeier, Israel in Egypt (1999) 85, 101 n 79
  7. Pirke De-Rabbi Eliezer, κεφ. 38.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]