Αντώνιος Μίγγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνιος Μίγγας
Αντώνης Μίγγας, Μακεδονομάχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1876
Νάουσα Ημαθίας
Θάνατος7  Ιουλίου 1907
Καρυδιά Πέλλας
ΕθνικότηταΒούλγαροι[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντώνης Μίγγας ή Μίγκας (Νάουσα, 1876 - Καρυδιά Πέλλας, 7 Ιουλίου 1907) ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος με καταγωγή από τη Νάουσα. Ήταν στενός συνεργάτης του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγαπηνού και απαγχονίστηκε μαζί του στις 7 Ιουνίου 1907, στο χωριό Τέχοβο (Καρυδιά) Πέλλας, μετά από ενέδρα των κομιτατζήδων της ΕΜΕΟ Κασάπτσε, Ζλάταν και Χαντούρη.

Θυσία μαζί με τον Καπετάν Άγρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καπετάν Άγρας (αριστερά) και ο Αντώνης Μίγγας (δεξιά) μετά τον απαγχονισμό τους από τους κομιτατζήδες (7 Ιουνίου 1907)

Η θυσία του Αντώνη Μίγγα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα, αφού αν και μπορούσε να γλιτώσει τη ζωή του, προτίμησε να θυσιαστεί δίπλα στον αρχηγό του και να ταφούν μαζί. "Μαζί ήρθαμε, μαζί θα πεθάνουμε, σαν θέλει ο Θεός και όπου θα πεθάνει ο αρχηγός μου, εκεί θα πεθάνω κι εγώ" ήταν τα τελευταία λόγια του Ναουσαίου εθνομάρτυρα Μακεδονομάχου, σύμφωνα με αυτόπτες, ο οποίος έπεσε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος, προσδοκώντας την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η οποία ήρθε 5 χρόνια αργότερα, το 1912.

Απόδοση τιμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο των δύο Μακεδονομάχων έξω από την Καρυδιά Πέλλας

Στο πάρκο της Νάουσας, όπως και στον τόπο του απαγχονισμού του στην Καρυδιά Πέλλας, δίπλα στα μνημεία των 1.241 Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και των εθνομαρτύρων Ζαφειράκη Θεοδοσίου και Αναστάσιου Καρατάσου στήθηκε το 2012 προτομή, ως οφειλόμενη τιμή σε ένα πρόσωπο που δόξασε τη Νάουσα και τη Μακεδονία. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 2012 κατά την 100η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και το άγαλμα αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με τον δήμαρχο Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Αναστάσιο Καραμπατζό.