Αντίπαπας Κλήμης Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλήμης Γ΄
Από25 Ιουνίου 1080
Έως8 Σεπτεμβρίου 1100
ΠροκάτοχοςΟνώριος Β΄
ΔιάδοχοςΘευδέριχος

Ο αντίπαπας Κλήμης Γ΄ (περ. 1029 - 8 Σεπτεμβρίου 1100), που γεννήθηκε ως Γιβέρτος της Ραβένας, ήταν αρχιεπίσκοπος της Ραβένας που εξελέγη ποντίφικας το 1080 σε αντίθεση με τον Γρηγόριο Ζ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πάπας Γρηγόριος Ζ΄ ήταν ηγέτης της άποψης που ήταν εναντίον των διορισμών στην Εκκλησία από μονάρχες και ιδιαίτερα από τον βασιλιά της Γερμανίας. Αυτό οδήγησε στην Έριδα της Περιβολής, όπου ο Γρηγόριος Ζ΄ οδηγήθηκε σε ακρότητες: αφόρισε τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας και υποστήριξε έναν στασιαστή ως υποψήφιο βασιλιά. Τότε η φιλο-Γερμανική Σύνοδος στο Μπρίξεν καθαίρεσε τον Γρηγόριο Ζ΄ και προέβαλε ως αντικαταστάτη του τον Κλήμη Γ΄.

Έτσι τον Μάρτιο του 1084 ο Κλήμης Γ΄ χειροτονήθηκε πάπας στη Ρώμη. Διατήρησε μία σημαντική ακολουθία προσώπων εκεί και όπου πήγαινε. Το 1085 απεβίωσε ο Γρηγόριος Ζ΄ και τον διαδέχθηκαν επίσης αντι-Γερμανοί πάπες: ο Βίκτωρ Γ΄, ο Ουρβανός Β΄ και ο Πασχάλης Β΄. Αφού το 1100 απεβίωσε ο Κλήμης Γ΄ και ετάφη στην Σιβιτά Καστελάνα, οι κάτοικοι εκεί έλεγαν ότι έκανε θαύματα. Ωστόσο ο Πασχάλης Β΄ και η αντι-Γερμανική μερίδα σύντομα τον καταδίκασαν σε deletio και damnatio memoriae, που περιελάμβανε την εκταφή του λειψάνου του και το ρίψιμό του στον Τίβερη.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Coulombe, Charles A., Vicars of Christ: A History of the Popes, (Kensington Publishing Corp.