Αντάλμπερο Γ΄ του Μετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντάλμπερο Γ΄ του Μετς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1010
Θάνατος13  Νοεμβρίου 1072[1]
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος[2]
Οικογένεια
ΓονείςΦρειδερίκος του Λουξεμβούργου και Irmentrude van de Wetterau
ΑδέλφιαΊμιτσα του Λουξεμβούργου
Ογίβη του Λουξεμβούργου
Γκίζελμπερτ του Λουξεμβούργου
Ερρίκος Ζ΄ της Βαυαρίας
Φρειδερίκος της Κάτω Λωρραίνης
Hermann of Gleiberg
ΟικογένειαΟίκος του Αρντέν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος του Μετς (1047–1072)[2][3]

Ο Αντάλμπερο Γ΄ (γερμ.: Adelbero, γαλλ.: Adalberon, περίπου 1010 - 13 Νοεμβρίου 1072) ήταν χριστιανός επίσκοπος του Μετς. Προερχόταν από τον Οίκο του Αρντέν

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Φρειδερίκου κόμη του Μόζελγκαου και της συζύγου του, που ίσως είχε το όνομα Ερμεντρούντε κόμισσα του Γκλάιμπερκ. Ο Αντάλμπερο Α΄ επίσκοπος του Μετς ήταν μεγάλος θείος του και ο Αντάλμπερο Β΄ επίσκοπος του Μετς ήταν εξάδελφος του πατέρα του.

To 1047 διαδέχθηκε τον θείο του Ντήτριχ Β΄ επίσκοπο του Μετς. Διακρίθηκε για την ευσέβειά του, τη μόρφωσή του, το συνετό τρόπο διοίκησης της επισκοπής και την πολιτική του επιρροή. Ήταν διδάσκαλος του Μπρούνο του Έγκουισχαϊμ-Ντάγκσμπουρκ, που έγινε επίσκοπος της Τουλ το 1026. Το 1049 ήταν παρών στη Συνέλευση στη Βορμς, που οργανώθηκε από τον Ερρίκο Γ΄ των Σαλίων της Γερμανίας, όπου αποφασίστηκε ο Μπρούνο να είναι ο υποψήφιος της Γερμανίας για την παπική καθέδρα. Αυτός εκλέχθηκε από το λαό της Ρώμης δια βοής (by acclamation) ως πάπας με το όνομα Λέων Θ΄.

Ο Αντάλμπερο Γ΄ ήταν παρών το 1050 στη Σύνοδο της Ρώμης, όπου αγιοποιήθηκε ο Γεράρδος επίσκοπος της Τουλ. Από τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας (γιο του Ερρίκου Γ΄) του παραχωρήθηκε η κομητεία του Σααρμπρύκεν. Ο Αντάλμπερο Γ΄ απεβίωσε το 1072 σε ηλικία 62 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.deutsche-biographie.de/sfz52563.html. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 metz-catholique.fr/l-eglise-en-moselle/generalites-chiffres-eveques/eveques/39-eveques. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2016.
  3. WIAG-Pers-EPISCGatz-04521-001.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Adalbero III of Luxembourg". Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) (in German).
  • Eugen Ewig (1953), "Adalbero III., Bischof von Würzburg", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 1, Berlin: Duncker & Humblot, p. 41; (full text online)
  • Adolf Schinzl, Alberdingk Thijm (1875), "Adalbero I.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 1, Leipzig: Duncker & Humblot, p. 52 (Also describes Adalbero III)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]