Ανδρέας Γεωργίου (ηθοποιός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ανδρέας Γεωργίου.
Ανδρέας Γεωργίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αντρέας Γεωργίου (Ελληνικά)
Γέννηση18  Απριλίου 1982
Λονδίνο
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σεναριογράφος
σκηνοθέτης κινηματογράφου
παραγωγός ταινιών
Αξιοσημείωτο έργοDream Show - The Theater
Στους 31 δρόμους
Σε Φόντο Κόκκινο
Μόνο γιατί σ' αγάπησα
Επικίνδυνη ζώνη
Ανθρώπων πάθη
Αλλού Ξημερωμένοι
DanSing for You
Άσπρα Μπαλόνια
Βαλς με 12 Θεούς
Μπρούσκο
Ρουά Ματ
Δίδυμα Φεγγάρια
Κόκκινο Νυφικό
Το Τατουάζ
8 Λέξεις
Τόλμη και Γοητεία
Η Γη της Ελιάς
The X-Factor
Famagusta

Ο Ανδρέας Γεωργίου (Λονδίνο, 18 Απριλίου 1982) είναι Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης και ηθοποιός. Αναδείχθηκε από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων "Dream Show – the theatre", στον οποίο ήταν νικητής.

Πρώτα χρόνια και προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας από Ελληνοκύπριους γονείς. Έζησε στην χώρα έως και τα 6 του χρόνια όπου και επέστρεψαν οικογενειακώς στην Κύπρο. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Ξένια και δύο αδερφούς, τον Κρίστοφερ και τον Ραφαέλο - Αντώνη.[1]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι ένας αρκετά γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης χάρη στις επιτυχίες του. Έχει σκηνοθετήσει το Βάλς με 12 θεούς, τους 31 δρόμους και τη σεζόν 2013-2017 σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική σειρά του ANT1 Μπρούσκο μαζί με τους Αποστόλη Τότσικα, Ελένη Βαΐτσου, Εβελίνα Παπούλια, Γιώργο Ζένιο,Έλλη Κυριακίδου και άλλους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους ηθοποιούς. Τη σεζόν 2014-2015 έκανε σκηνοθετική επιμέλεια στο Ρουά Ματ. Έχει παίξει στα ''Άσπρα Μπαλόνια'', στο ''Σε φόντο κόκκινο'' στο ''Αλλού Ξημερώμενοι'' και έχει κάνει guest εμφάνιση στην Ονειροπαγίδα. Την πρώτη του επαφή με την τηλεόραση έκανε από το Dream Show - The Theater στην τηλεόραση του Alpha, όπου και κέρδισε. Τη σεζόν 2017-2019 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στη δραματική σειρά του ALPHA Το Τατουάζ το οποίο επίσης σημειώνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης σε Ελλάδα και Κύπρο. Τη σεζόν 2019-2021 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σειρά ΣΚΑΪ 8 λέξεις. Την σεζόν 2021-2024 σκηνοθετεί την καθημερινή δραματική σειρά του Mega Η Γη της Ελιάς. Τη σεζόν 2022 συμμετείχε στη παρουσίαση του μουσικού σόου The X Factor στο Mega. Την σεζόν 2024 σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά Famagusta στο Mega, με κύρια αναφορά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τα παρεπόμενα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρίμη, Έπη (10 Δεκεμβρίου 2020). «Ανδρέας Γεωργίου: Η νίκη στο Dream Show, ο θάνατος της μητέρας του από AIDS και η αρρώστια του αδερφού του». Ενημερωτικό. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.