Αμενεμχέτ Δ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμενεμχέτ Δ'
Μικρή σφίγγα από γνεύσιο με επιγραφή με το όνομα του Αμενεμχέτ Δ', Βρετανικό Μουσείο.
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδος1815-1806 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑμενεμχέτ Γ'
ΔιάδοχοςΝεφρουσομπέκ
Θάνατος1814 π.Χ.
Οίκος12η Δυναστεία
ΠατέραςΑμενεμχέτ Γ' (;)
ΜητέραHetepti
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμενεμχέτ Δ' ήταν Φαραώ της Αιγύπτου, που βασίλευσε πιθανόν μεταξύ του περ. 1815 με περ. 1806 π.Χ.[1]. Είχε προηγηθεί συμβασιλεία με τον Αμενεμχέτ Γ' ως Φαραώ[2], και ολοκλήρωσε το ναό που έχτισε ο τελευταίος στο Μεντίνετ Μάντι[3], ο οποίος σύμφωνα με τον Ζάχι Χαουάς, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, "είναι ο μόνος άθικτος ναός που σώζεται από την περίοδο του Μεσαίου Βασιλείου"[4]. Τα θεμέλια του ναού, διοικητικά κτήρια, σιταποθήκες και κατοικίες έφεραν στο φως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι σε αρχαιολογική αποστολή στις αρχές του 2006. Είναι πιθανόν ότι ο Αμενεμχέτ Δ' έχτισε επίσης ναό στο νοτιοανατολικό Φαγιούμ στο Qasr el-Sagha.

Ο πάπυρος του Κανόνα του Τορίνο καταγράφει περίοδο βασιλείας για τον Αμενεμχέτ Δ' 9 χρόνια, 3 μήνες και 27 ημέρες[5]. Σύμφωνα με ένα graffito σε βράχο στη Νουβία, τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του ήταν συμβασιλέας με κύριο Φαραώ τον ισχυρό προκάτοχό του Αμενεμχέτ Γ'. Η σχετικά σύντομη βασιλεία του ήταν ειρηνική και χωρίς αξιοσημείωτα γεγονότα. Έχουν καταγραφεί αρκετές χρονολογογημένες εκστρατείες στα ορυχεία του Serabit el-Khadim στην χερσόνησο του Σινά. Μετά το θάνατό του θεωρείται ότι άρχισε η σταδιακή παρακμή του Μεσαίου βασιλείου.

Ο Αμενεμχέτ πέθανε χωρίς αρσενικό διάδοχο, αν και είναι πιθανόν ότι οι πρώτοι δύο ηγεμόνες της επόμενης δυναστείας, ο Sobekhotep I και ο Sonbef να ήταν γιοι του[6]. Τον διαδέχτηκε η ετεροθαλής αδελφή του (ή ίσως θεία του), η Νεφρουσομπέκ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα στα περίπου 1500 χρόνια της ιστορίας των Αιγυπτιακών δυναστειών που κυβέρνησε την Αίγυπτο. Επίσης υπάρχει πιθανότητα η Νεφρουσομπέκ να ήταν η σύζυγός του, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις για αυτήν την θεωρία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kim S. B. Ryholt, The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period, c.1800-1550 B.C., Museum Tusculanum Press 1997, p.185
  2. Ryholt, p.212
  3. Dieter Arnold, The Encyclopaedia of Ancient Egyptian Architecture, B.Tauris 2002, p.145
  4. «Middle East Times: Egypt finds clue to ancient temple's secret». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  5. Ryholt, p.15
  6. Dodson, p.102

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. Grajetzki, The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History,Archaeology and Society, Duckworth, London 2006 ISBN 0-7156-3435-6, 61
  • Shaw, Ian. Nicholson, Paul: The Dictionary of Ancient Egypt. Harry N. Abrams, Inc., Publishers. 1995.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]