Αλεσσάντρο Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλεσσάντρο Σφόρτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1409
Κοτινιόλα
Θάνατος3  Απριλίου 1473
Πέζαρο
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠέζαρο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
ΕργοδότηςΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Φραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣεραφίνα Σφόρτσα (1448–1458)
Κοστάντσα ντα Βαράνο (1444–1447)
ΤέκναΜπατίστα Σφόρτσα
Κωστάντιος Α΄ Σφόρτσα
Τζινέβρα Σφόρτσα
Antonia Sforza
ΓονείςΤζάκομο Αττεντόλο Σφόρτσα και Lucia Terzani
ΑδέλφιαΦραγκίσκος Α΄ Σφόρτσα
Leone Sforza
Elisa Sforza
Antonia Sforza
ΣυγγενείςΓκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα (ανιψιός), Λουδοβίκος Σφόρτσα (ανιψιός), Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα (μικρανιψιός), Μπιάνκα Μαρία Σφόρτσα (μικρανηψιά), Αικατερίνη Σφόρτσα (μικρανηψιά), Ardizzone da Carrara (κουνιάδος) και Manfredo da Barbiano (κουνιάδος)
ΟικογένειαΟίκος των Σφόρτσα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαάρχοντας (Πέζαρο)
Θυρεός

Ο Αλεσάντρο Σφόρτσα (Alessandro Sforza, 21 Οκτωβρίου 1409 - 3 Απριλίου 1473) ήταν Ιταλός κοντοτιέρος και άρχοντας του Πέζαρο.

Ήταν ο δεύτερος γιος του Μούτσιο Αττέντολο Σφόρτσα.

Συνεργάστηκε με τον αδελφό του Φραγκίσκο στην στρατιωτική εκστρατεία με την οποία κατέλαβαν το Μιλάνο, την Αλεσσάντρια και το Πέζαρο. Στο Φιορντιμόντε το 1435 νίκησε φονεύοντας τον ταραχοποιό Νικολό Φορτεμπράτσιο.

Διηύθυνε τα στρατεύματα το 1445 στην Ασίζη που δεχόταν πολιορκία από τον στρατηγό του Πάπα Ευγένιου Δ΄ Νικολό Πιτσινίνο. Πιέστηκε και εγκατέλειψε την πόλη που παραδόθηκε σε λεηλασίες και σφαγές. Την ίδια χρονιά δέχθηκε και την ηγεσία της πόλης του Πέζαρο από τον Γκαλεάτσο Μαλατέστα.

Αναμόρφωσε τα ανάκτορα της πόλης κατά τα Αναγεννησιακά πρότυπα. Ανακηρύχθηκε και άρχοντας της Πάρμας 1446 ενώ μετά την κατάκτηση του Μιλάνου από τον αδελφό του Φραγκίσκο κλείστηκε η ειρήνη του Λόντι 1454. Κέρδισε το 1464 από τον Πάπα Πίο Β΄ και την ηγεμονία της Γκραντάρα που την υπερασπίσθηκε από τον Μαλατέστα που ήθελε να την ανακαταλάβει.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε από θερμική αποπληξία το 1473 με τον γιο του Κωστάντιο να τον διαδέχεται στην Πέζαρο. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Κωνσταντία του Βαράνο (1428 - 1447) το 1444 και πέθανε πάνω στην γέννα του διαδόχου του Κωνστάντιου. Φοβούμενος ότι η οικογένεια Μαλατέστα με παράξενα μαγικά ήθελε να καταλάβει την ηγεσία του Πέζαρο, ανάγκασε τη δεύτερη σύζυγό του, Σβέβα, να κλειστεί σε μοναστήρι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1444 τη λόγια Κοστάντσα ντα Βαράνο, κόρη του Πιέρ-Τζεντίλε κυρίου του Καμερίνο και είχε τέκνα:

Η Κοστάνσα απεβίωσε στη γέννα και έπειτα ο Αλεσάντρο έκανε δεύτερο γάμο, με τη Σβέβα ντα Μοντεφέλτρο, την οποία το 1457 την υποχρέωσε να γίνει μοναχή.

Από μη νόμιμη σχέση είχε φυσικό τέκνο: