Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1605
Θάνατος1684
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού

Η Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου (1605-1684), επίσης γνωστή ως Λοξάνδρα Σκαρλάτου, ήταν Ελληνίδα διανοούμενη και οικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Σκαρλάτου Μπεγλιτζί και μέλος της Οικογένειας Μαυροκορδάτου, μίας εκ των σημαντικότερων φαναριώτικων οικογενειών, ενώ μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έλαβε σημαντική μόρφωση. Παντρεύτηκε τον εύπορο Έλληνα έμπορο μεταξιού Νικόλαο Μαυροκορδάτο (1599-1649).

Έπειτα από δύο αποτυχημένους γάμους, κατέστη η πρώτη Ελληνίδα που ξεκίνησε λογοτεχνικό σαλόνι εντός των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] Η εκ μέρους της δημιουργία λογοτεχνικού σαλονιού κατέστη δυνατή καθώς οι Έλληνες χριστιανικού θρησκεύματος δεν ήσαν υποχρεωμένοι να ακολουθούν την ισλαμική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όφειλε να υπάρχει περιορισμός ως προς τις συνευρέσεις μεταξύ ατόμων των δύο φύλων. Σύντομα, το παράδειγμά της ακολουθήθηκε και από άλλες Ελληνίδες, ενώ η ίδια απέκτησε σημαντική επιρροή σε κοινωνικό επίπεδο, αποτελώντας το επίκεντρο πολιτικού περιεχομένου συζητήσεων.[1]

Το 1683, ο υιός της, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, συμμετείχε στη Μάχη της Βιέννης και κατηγορήθηκε για την οθωμανική ήττα εναντίον των Αυστριακών, ενώ η ίδια η Αλεξάνδρα κατηγορήθηκε από τους Τούρκους πως ενεθάρρυνε την φερόμενη ως προδοσία του λόγω της δικής της επιθυμίας για απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική κυριαρχία.[1]

Ως αποτέλεσμα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και απεβίωσε το 1684, σε ηλικία 79 ετών.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Uglow 1982, "Mavrokordatou, Alexandra".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Uglow, Jennifer S. (1982). The Macmillan Dictionary of Women's Biography. Palgrave Macmillan. ISBN 978-0333309872.