Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
ΕίδοςΚωμική σειρά
ΔημιουργοίΝίκος Μουρατίδης (σενάριο)
ΣκηνοθεσίαΧρήστος Παληγιαννόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΣπύρος Παπαδόπουλος,
Φιλαρέτη Κομνηνού,
Πόπη Μπαρκιά,
Κατερίνα Διδασκάλου,
Μελέτης Γεωργιάδης,
Μαρίνα Γρίβα,
Ντίνος Λύρας
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων14
Παραγωγή
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΤ1 ΕΡΤ2 (σε επανάληψη) 2023-2024
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή1997–
1998

Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι ο τίτλος ελληνικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε από την ΕΤ1 την τηλεοπτική περίοδο 1997-1998. Η σειρά προβλήθηκε σε 14 επεισόδια των 45 λεπτών και σημείωσε επιτυχία, ενώ το σάουντρακ με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη κυκλοφόρησε σε CD από τη Warner Music, κερδίζοντας μια θέση στο top 40 των ελληνικών charts. Η σειρά, από τον Δεκέμβριο του 2023, προβάλλεται σε επανάληψη στην ΕΡΤ2 (πρώην ΝΕΤ).

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία Χρήστος Παληγιαννόπουλος
Σενάριο Νίκος Μουρατίδης
Δ/νση Παραγωγής Γιώργος Κυριάκος
Δ/νση Φωτογραφίας Τάσος Ζαφειρόπουλος

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Πόπη Μπαρκιά, Κατερίνα Διδασκάλου, Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρίνα Γρίβα, Ντίνος Λύρας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελένη Δημοπούλου, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Γιάνναρης, Αναστασία Καΐτσα, Φλώρα Βέη, Ανδρέας Μοντέζ, Σταύρος Καλαφατίδης, Μιχάλης Υφαντής, Πέννυ Σφαγκάλου και Δημήτρης Βάγιος. Guest star η Λουίζα Ποδηματά στο ρόλο της γιαγιάς.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Πήλιο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή Ανδρέας Καπετανίδης (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι μουσικός και ζει στην Αθήνα με την οικογένειά του. Η Σοφία Φωκά (Φιλαρέτη Κομνηνού), φιλόλογος που παραμελεί τον εαυτό της εδώ και χρόνια, ζει με τον άνδρα της Γιάννη (Ντίνος Λύρας) και την κόρη της στη Θεσσαλονίκη. Ένα λάθος τηλεφώνημα του Ανδρέα φέρνει στην άλλη άκρη της γραμμής την Σοφία. Η απροσδόκητη γνωριμία μέσω τηλεφώνου θα διατηρηθεί και θα τους φέρει κοντά, όταν η Σοφία με την κόρη της βρίσκονται στην Αθήνα και συναντούν τυχαία τον Ανδρέα, χωρίς αυτός να το αντιληφθεί (η Σοφία αναγνωρίζει την τηλεφωνική φωνή στο πρόσωπο που τυχαία συναντά σε ένα μουσείο). Αυτό αναστατώνει τη Σοφία σε βαθμό, που συνεπικουρούμενη από τη φίλη της Ρένα αλλάζει την εμφάνισή της και βελτιώνει την παραμελημένη εξωτερική εικόνα της, πριν παρουσιαστεί "επίσημα" στον άγνωστο του τηλεφώνου. Η γνωριμία των δύο θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η ζωή τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]