Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ
ΆθλημαΡάγκμπι λιγκ
Ίδρυση1895
ΈδραΛηντς, Αγγλία
Επίσημη ιστοσελίδα
www.therfl.co.uk

Η Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ (αγγλικά: Rugby Football League, RFL) είναι ο επίσημος φορέας για επαγγελματικό ράγκμπι λιγκ στην Αγγλία.[1] Το όνομα «Ράγκμπι Φούτμπολ Λιγκ» προηγουμένως αναφερόταν, επίσης, στο πρωτάθλημα το οποίο διοργάνωνε η RFL. Αυτό έχει έκτοτε αντικατασταθεί από τη Σούπερ Λιγκ, την Τσάμπιονσιπ και τη Λιγκ 1.

Εδρεύει στο Ρεντ Χαλ του Ληντς και είναι επιφορτισμένη με την οργάνωση των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων, του πρωταθλήματος Αγγλίας, του Τσάλεντζ Καπ, της Σούπερ Λιγκ και των Πρωταθλημάτων Ράγκμπι Λιγκ. Για τη διεξαγωγή αγώνων ερασιτεχνών και νέων η RFL συνεργάζεται με τη Βρετανική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ Ερασιτεχνών (BARLA). Η RFL είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ (RLEF) και ως κύριο πλήρες μέλος έχει τη δυνατότητα αρνησικυρίας (veto) στο Συμβούλιο μαζί με τη Γαλλία. Η RFL αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Συμβουλίου (Community Board), το οποίο έχει επίσης εκπροσώπους από τη BARLA, τις Συνδυασμένες Υπηρεσίες (Combined Services), τα Αγγλικά Σχολεία Ράγκμπι Λιγκ (English Schools Rugby League) και το Ράγκμπι Λιγκ Σπουδαστών (Student Rugby League).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε αρχικά ως «Βόρεια Ένωση Ράγκμπι» (γνωστή και ως Βόρεια Ένωση) τον Αύγουστο του 1895 από εκπροσώπους των είκοσι ενός συλλόγων της Ομοσπονδίας Ράγκμπι (RFU) στο Τζορτζ Χοτέλ του Χάντερσφιλντ. Το 1922 μετονομάστηκε σε «Βόρεια Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ»,[2], σύμφωνα και με τις αντίστοιχες οργανώσεις στο εξωτερικό, την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ (ARL) και την Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ Νέας Ζηλανδίας (NZRL). Τελικά η λέξη «Βόρεια» απαλείφθηκε από την ονομασία της ομοσπονδίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε από την RFL είχε ωοειδές σχήμα, που αντιπροσώπευε την μπάλα με την αναγραφή XIII - The Rugby Football League γύρω από αυτό. Το λογότυπο εμφανίστηκε επίσης στις φανέλες των ομάδων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το λογότυπο άλλαξε σε πιο απλοϊκό σχεδιασμό από το παλιό. Είχε σχήμα μπάλας ράγκμπι με τρεις μικρές γραμμές και δύο μακριές, τοποθετημένες σε σχήμα μπάλας ράγκμπι, με την αναγραφή της συντομογραφίας RFL. Το 2017 παρουσιάστηκε ένα νέο λογότυπο,[3] το οποίο περιελάμβανε στοιχεία όπως το κτίριο MyLocal Morrisons του Χάντερσφιλντ, όπου συστάθηκε η ομοσπονδία και η αναγραφή του έτους ίδρυσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RLIF Confederations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2011. 
  2. «The History Of Rugby League». Rugby League Information. napit.co.uk. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  3. RFL announce re-brand with new England logo Αρχειοθετήθηκε 2017-01-30 στο Wayback Machine., rugbyam.co.uk

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]