Αβγόψωμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβγόψωμο
Η ποικιλία αβγόψωμου του Χονγκ Κονγκ.
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΓαλλικό τοστ
Πληροφορίες
Πιάτοεπιδόρπιο
Είδοςψωμί
Κύρια συστατικάψωμί,αυγό γάλα
ΠαραλλαγέςΑβγόψωμο με σόγια
Άλλες πληροφορίεςΤρώγεται γλυκό και αλμυρό
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το αβγόψωμο, αβγόφετα είναι ένα πιάτο από ψωμί εμποτισμένο με χτυπημένο αβγό και μετά τηγανισμένο.

Όταν το αβγόψωμο προορίζεται να γίνει γλυκό πιάτο, προστίθενται επίσης και γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κανέλα πριν από το τηγάνισμα και σερβίρεται με ζάχαρη, σιρόπι και φρούτα. Όταν πρόκειται να γίνει αλμυρό, προστίθεται αλάτι και σερβίρεται με σάλτσες όπως μαγιονέζα και κέτσαπ.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φέτες ψωμιού κόβονται σε χοντρές φέτες και εμποτίζονται σε ένα μείγμα από χτυπημένα αβγά και γάλα ή κρέμα. Το καλυμμένο με αβγό ψωμί τηγανίζεται και από τις δύο πλευρές, μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Συνιστάται να χρησιμοποιείται μπαγιάτικο ψωμί γιατί απορροφά περισσότερο αβγό από το φρέσκο.[1] Οι τηγανισμένες φέτες σερβίρονται συνήθως με σιρόπι, μαρμελάδα, βούτυρο, μέλι, σοκολάτα και λιγότερο συχνά με φιστικοβούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα, σάλτσα μήλου, φασόλια, γιαούρτι, μπέικον, κέτσαπ, τυρί, αλλαντικά, παγωτό, ξηρούς καρπούς και άλλα συνοδευτικά.

Ποικιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές το αβγόψωμο χρησιμοποιείται σαν ψωμί για σάντουιτς. Μια παραλλαγή του αβγόψωμου προέρχεται από το Χονγκ Κονγκ[2]: σε αυτή μέσα στο αβγό προστίθεται και σόγια.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alton, Brown. «French Toast-Food Network». 
  2. «Recipes : Stuffed French Toast : Food Network». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2013.