Αίθουσα της Τενερίφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αίθουσα της Τενερίφης
Auditorio de Tenerife
Χάρτης
Είδοςόπερα, μέγαρο μουσικής και κέντρο παραστατικών τεχνών
ΑρχιτεκτονικήΕξπρεσιονιστική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες28°27′22″N 16°15′5″W
Διοικητική υπαγωγήΣάντα Κρουθ ντε Τενερίφε[1]
ΧώραΙσπανία[2]
Έναρξη κατασκευής2003
Ολοκλήρωση26  Σεπτεμβρίου 2003
ΑρχιτέκτοναςΣαντιάγο Καλατράβα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Αίθουσα της Τενερίφης «Αδάν Μαρτίν» (στα ισπανικά: Auditorio de Tenerife "Adán Martín"), καλύτερα γνωστή απλά ως Αίθουσα της Τενερίφης (στα ισπανικά: Auditorio de Tenerife) βρίσκεται στη Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε, στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα χώρο όπου παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και μουσικές παραγωγές. Σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα το 2003.[3]

Σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της πόλης της Σάντα Κρουθ και του νησιού της Τενερίφης,[3] καθώς επίσης και ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αίθουσα της Τενερίφης

Η αίθουσα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μεταξύ της Λεωφόρου Συντάγματος (Αvenida de la Constitución) και του λιμανιού της πόλης, κοντά στο σταθμό του τραμ της Τενερίφης. Σε κοντινή απόσταση υψώνονται οι Πύργοι της Σάντα Κρουθ (Torres de Santa Cruz) που είναι οι ψηλότεροι ουρανοξύστες στις Κανάριες Νήσους και οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στην Ισπανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της ανέγερσης μιας τέτοιας αίθουσας στις Κανάριες Νήσους διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1970. Λίγο μετά εγκρίθηκε το σχέδιο, αλλά τόσο η θέση όσο και ο αρχιτέκτονας άλλαξαν αρκετές φορές. Το 1996 αποφασίστηκε η ανέγερσή της δίπλα στο λιμάνι της πόλης και ως αρχιτέκτονας του κτιρίου επελέγη ο Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1997-2003, άνοιξε επίσημα στις 26 Σεπτέμβρη του 2003 από τον πρίγκηπα Φίλιππο του Οίκου των Βουρβόνων (Felipe de Borbón), ισπανό διάδοχο του θρόνου. Ανταποκριτές και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν κατά την τελετή των εγκαινίων, εκπρόσωποι των σημαντικότερων εφημερίδων του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι The New York Times, Financial Times, The Independent, Le Monde και η Corriere della Sera ήταν παρόντες στην τελετή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την αίθουσα το 2005. Το 2008 το κτίριο θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ισπανικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται σε μια σειρά από καρτ-ποστάλ. Το 2011 το κτίριο μετονομάστηκε σε Αίθουσα της Τενερίφης «Αδάν Μαρτίν» προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου των Καναρίων Νήσων, Αδάν Μαρτίν Μένις. Παρόλα αυτά το κτίριο είναι πιο γνωστό ως «Αίθουσα της Τενερίφης». Επίσης εκείνη τη χρονιά το κτίριο είχε συμπεριληφθεί σε μια σειρά από πέντε αναμνηστικά νομίσματα ευρώ, μαζί με άλλες εμβληματικές εικόνες από διάφορες πόλεις της Ισπανίας.

Φωτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φωταγωγημένο αμφιθέατρο.

Το κτίριο προσφέρει ένα πολύχρωμο θέαμα, κυρίως το βράδυ, όταν είναι φωταγωγημένο, συνήθως φωτίζεται λευκό. Σε ειδικές περιπτώσεις το χρώμα αλλάζει ανάλογα με τη γιορτή, όπως για παράδειγμα:

  • Στο Τέλος του έτους 2007-2008 η αίθουσα φωτίστηκε σε λευκό και κίτρινο (επιπλέον σε μια από τις πτέρυγες του κτιρίου προβλήθηκε ένα ρολόι από φως για να μετρά τις ώρες).
  • Την 23η Σεπτεμβρίου 2008 ήταν φωταγωγημένο σε πράσινο χρώμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων της δημόσιας εταιρείας μεταφορών Τενερίφης (TITSA). Πάνω στο κτίριο προβαλλόταν το λογότυπο της εταιρείας.
  • Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη φωτίστηκε μπλε.
  • Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της «Ώρας της Γης» το αμφιθέατρο είναι ανοικτό για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
  • Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της απονομής των ετήσιων βραβείων της «Cadena Dial», επίσημου ραδιοφωνικού σταθμoύ, η Αίθουσα της Τενερίφης διαθέτει ειδικό φωτισμό σε διάφορα χρώματα, συνήθως πράσινο που είναι και το επίσημο χρώμα του ραδιοσταθμού. Επιπλέον, προβάλλεται σε μια πλευρά του κτιρίου η εικόνα των καλλιτεχνών καθώς φθάνουν στο πράσινο χαλί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]