Α.Ο.Φ. Λήλας Βασιλικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα του συλλόγου.

Ο Λήλας Βασιλικού είναι αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στο Βασιλικό του Δήμου Ληλαντίων της Εύβοιας. Έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1957, χρώματά του το κυανό και το λευκό και έμβλημά του ένας δρομέας που φέρει ανά χείρας την ολυμπιακή δάδα. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Βασιλικού.

Έχει συμμετοχές στα πρωταθλήματα της Γ' και Δ' Εθνικής. Αυτό το διάστημα αγωνίζεται στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Ευβοίας.

Ιστορία του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερο έμβλημα του συλλόγου.

Ο αθλητικός σύλλογος ιδρύθηκε στις 19 Αυγούστου 1957, υπό την ονομασία Αθλητικός Όμιλος Φιλάθλων Βασιλικού "Ο ΛΗΛΑΣ". Το όνομα Λήλας προτάθηκε από κάποια ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, όνομα προερχόμενο από το ομώνυμο ποτάμι που διασχίζει την ευρύτερη περιοχή του Ληλάντιου πεδίου. Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κυανό και το λευκό, ενώ για έμβλημά του ένας δρομέας που φέρει ανά χείρας την ολυμπιακή δάδα.Στην περιοχη του Βασιλικου, υπήρχε ομαδα με το όνομα Ολυμπιακος. Οταν αποφασίστηκε η επίσημη συμμετοχή του συλλόγου στις διοργανώσεις της ενωμένης τοτε ΕΠΣ Εύβοιας-Βοιωτιας,δεν θεωρήθηκε σωστό να χρησιμοποιηθεί το όνομα αυτο καθώς στην γειτονική πρωτεύουσα του νομού υπήρχε ηδη σύλλογος με αυτη την επωνυμια, ο Ολυμπιακος Χαλκιδας. Έτσι ένας κουρέας που ζούσε τότε στο Βασιλικο με το όνομα Σέγκος, πρότεινε η ομάδα να ονομαστεί Ληλας,απο το ποτάμι που διαρρέει το χωριό και τα χρώματα του συλλόγου απο ερυθρόλευκα να γίνουν κυανό και λευκό οπως ισχύει εως και σήμερα.

Ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ήταν οι: Αναστάσιος Παπαφράγκας, Ιωάννης Αγγελής, Γεώργιος Καραπιπέρης, Ζήσης Σουμπάκας, Δημήτριος Πολυτήρας, Κωνσταντίνος Ρωμανός, Ευάγγελος Γεροντίτης, Ευάγγελος Χαλιώτης, Αντώνιος Σκυριανός, Σωτήριος Αρτσίτας, Γεώργιος Σπυρ. Καραπιπέρης, Αναστάσιος Δημ. Παπαφράγκας, Κωνσταντίνος Αγγελής, Σπυρίδων Καραπιπέρης, Αναστάσιος Πάττας, Σταμάτιος Κούκουζας, Αθανάσιος Γκάβαλης, Βασίλειος Γκάβαλης, Γεώργιος Τζαβάρας και Κωνσταντίνος Οικονόμου.[1]

Στα τοπικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1974 συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ευβοίας, η οποία προήλθε απ΄το σχίσμα της ενιαίας μέχρι τότε Ένωσης Εύβοιας-Βοιωτίας,πραγματοποιώντας καλή έως πρωταγωνιστική πορεία,έχοντας στεφθεί Πρωταθλητής Ευβοίας σε 3 περιπτώσεις το 1990,το 2001 και το 2002.Το 1989 η προσληψη του παλαιμαχου ασσου της Καλαματας,του Ατρομητου και του Πας Γιαννινα, Σερτζιο Εσπινοζα αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή για τη θέση του προπονητή, καθως ο Ληλας αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευβοίας για πρώτη φορά στην ιστορία του και προβιβάστηκε στην Δ’ Εθνικη οπου και αγωνίστηκε για 7 συνεχόμενες περιοδους μέχρι και το 1997. Μάλιστα ηταν ο ιθύνων νους έτσι ώστε το μεχρι τότε ξερό γήπεδο του Βασιλικού να στρωθεί με φυσικό χόρτο καθώς με δική του προτροπή αλλα και την θέληση των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοικησης πραγματοποιήθηκε αυτο το σημαντικό βημα για την εξέλιξη του συλλόγου.Τη σεζόν (2000-01) η ομάδα του Ληλα θα κατακτήσει για δεύτερη φορά το Πρωτάθλημα Ευβοιας, ωστόσο σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς έπρεπε να διεκδικήσει την άνοδο του στην Δ’ Εθνικη μέσω της διαδικασίας των μπαράζ.Η κλήρωση τον τοποθέτησε στο 1ο όμιλο της 3ης Περιφέρειας, εκεί όπου κλήθηκε ν αντιμετωπίσει τον Πρωταθλητή Αττικής Ο.Φ. Ηρακλείου και τον Πρωταθλητή Καρδίτσας, Αστέρα. Το ματς της πρεμιερας αποδείχθηκε καταστροφικό για τον συλλογο της Ευβοιας καθώς συνετρίβη με σκορ 7-3 απο την ομαδα του Ηρακλείου Αττικής.Οι δυο νίκες για τον Ληλα επι του Αστέρα Καρδίτσας και μάλιστα με το ίδιο σκορ (4-2,2-4) δεν στάθηκαν αρκετές να του χαρίσουν την άνοδο καθώς στο κρίσιμο εντός έδρας ματς με τον Ο.Φ. Ηρακλείου, ο Ληλας ναι μεν κέρδισε με σκορ 2-0 ωστόσο δεν μπόρεσε να καλύψει την διαφορά τερματων του πρώτου αγώνα μεταξύ των δυο ομάδων και ετσι τερματίζοντας δεύτερος στον μίνι όμιλο, αναγκάστηκε ν αγωνιστεί εκ νέου στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία της Εύβοιας. Η απώλεια της ανόδου, πείσμωσε τους ποδοσφαιριστές του Ληλα, οι οποίοι την αμέσως επόμενη χρονια (2001-02) πήραν και πάλι το πρωτάθλημα , αυτή τη φορά όμως μαζί με την πολυπόθητη άνοδο στην Δ’ Εθνικη.

Στις εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει 2 συμμετοχές στην Γ' Εθνική (2004-05, 2005-06)[2] και 9 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας (1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1994-95, 1995-96, 1996-97, 2002-03, 2003-04).[3] Με την άνοδο του στην Γ' Εθνική το 2004, μετά το μπαράζ με την Α.Ε. Πτολεμαϊδας ,έγινε η τρίτη , χρονικά ,ομάδα της Εύβοιας ,που είχε παρουσία σε επαγγελματική κατηγορία μετά τον Α.Ο. Χαλκίς και τον Ολυμπιακό Χαλκίδας . Νωριτερα και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1993-94, έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει το πρωτάθλημα και να προβιβαστεί στην Γ’Εθνικη Κατηγορια. Κονταροχτυπηθηκε με την μεγάλη ομαδα του Νομου τον,Α.Ο.Χαλκις και τον Α.Ο Μοσχατου , ωστόσο δεν κατάφερε κάτι περισσότερο απο την θεση στο πρωτάθλημα , 3 μόλις βαθμούς πίσω από την γειτονική ομάδα της Χαλκίδας και 1 από τον σύλλογο της Αττικής. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ και λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία του συλλόγου προς την Γ' Εθνική Κατηγορία και την καταξίωση ο Λήλας έχει να επιδείξει και μία αξιοζήλευτη πορεία στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας αφού την περίοδο 1999-00 έφτασε έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από την μετέπειτα τροπαιούχο ομάδα του Π.Α.Ν.Ο. Μαλλίων. Αγωνίστηκε στην διοργάνωση αυτη όντας Κυπελλούχος Εύβοιας για δεύτερη φορά στην ιστορία του , έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο απέναντι στον Α.Ο Χαλκις. Μάλιστα ο Ληλας διατηρεί και ένα εντυπωσιακό ρεκόρ καθώς σε όλη την ιστορία του θεσμού ειναι η μοναδική ομάδα που εχει επικρατήσει σε τελικό, της ομάδας της Πρωτεύουσας.

Επιστροφή στις Εθνικές Κατηγορίες

Τη σεζόν 2002-03 κατετάγη 6ος στον ισάριθμο όμιλο της τότε Δ' Εθνικής Κατηγορίας όπου συμμετείχε,[4] ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά 2003-04 κατετάγη 2ος πίσω από τον Α.Σ. Λαμία και διεκδίκησε την άνοδο στην Γ' Εθνική Κατηγορία μέσω της διαδικασίας των μπαράζ,[5] όπου στο ουδέτερο γήπεδο του Βελεστίνου παρουσία πάνω από 1000 φιλάθλων του, επιβλήθηκε με 2-1 της Α.Ε. Πτολεμαίδας και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Λήλας στην Γ’ Εθνική

Στην παρθενική του συμμετοχή σε επαγγελματική κατηγορία τερμάτισε 6ος στον Νότιο Όμιλο της περιόδου 2004-05, πετυχαίνοντας σε σύνολο 32 αγώνων (11 νικες 8 ισοπαλίες 13 ήττες) με τέρματα 32-36 και έχοντας να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα, όπως οι εντός έδρας νίκες επί του Εθνικού Πειραιώς και της Ρόδου .[6] Στις αρχές της ίδιας σεζόν αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης για τον Α' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος απ'τον οποίο μάλιστα απέσπασε εντός έδρας ισοπαλία (0-0).Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Ληλα εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε ο Ευβοιωτης επιθετικός Γιάννης Γκούμας με 11 τέρματα ενω και ο κόσμος του Βασιλικού ηταν αρωγός εκεινης της προσπάθειας καθώς η χρονια τερματιστηκε για τον Ληλα με συνολο εισιτηριων 8.314 (μ.ο. 554 ανα αγώνα).

Διάλυση και επαναδραστηριοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελανό σημείο στην ιστορία του συλλόγου ήταν η ανεπιτυχής προσπάθεια συγχώνευσης του συλλόγου με τον Α.Ο. Χαλκίς, γεγονός που απέτυχε και νομικά οδηγώντας την Π.Α.Ε. Λήλας Βασιλικού στην προσωρινή διάλυσή της και την επαναφορά της σε ερασιτεχνικό καθεστώς λίγο καιρό αργότερα. Από το 2007 ο Λήλας Βασιλικού επαναδραστηριοποιήθηκε και αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία της ΕΠΣ Ευβοίας.

Στην πρώτη του συμμετοχή μετά από αυτά τα γεγονότα στην Α' κατηγορία (2007-08) του νομού, λίγο έλειψε να υποβιβαστεί, κάτι που δεν έγινε τελικά αφού η νίκη του με 2-3 εκτός έδρας επί της Προποντίδας την τελευταία αγωνιστική τον διατήρησε στην κατηγορία.Έκτοτε η ομάδα και με πολλά διοικητικά προβλήματα να την ταλανίζουν προσπαθεί να βρει τον δρόμο της, χωρίς να έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο πέρα από κάποια καλά πλασαρίσματα στην τελική βαθμολογία.Την περίοδο 2014-15 βρέθηκε ξανά κοντά στον υποβιβασμό στην Β' Κατηγορια, αφού τερμάτισε 13ος, ωστόσο παρέμεινε στην Α' κατηγορία γιατί ο τότε πρωταθλητής της Ένωσης, Α.Ο. Χαλκίς προβιβάστηκε στη Γ' Εθνική μέσω μπαράζ και σύμφωνα με τους κανονισμούς η θέση αυτή δεν οδηγούσε σε υποβιβασμό. Την σεζόν 2016-17 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ευβοίας, όπου ηττήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι με 4-2 (1-1 κ.δ. 2-2 παρ.) από τον Ηρακλή Ψαχνών.[7]

Γήπεδο-εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του συλλόγου αποτελεί το γήπεδο Βασιλικού χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων.[8]Μεταξύ άλλων διαθέτει αποδυτήρια, βοηθητικό γήπεδο, εξέδρες και προβολείς ενώ έχει φυσικό χλοοτάπητα με αυτόματο σύστημα ποτισμού και αποστράγγισης από τα πρωτοπόρα στον Νομό. Το καλοκαίρι του 2020 και συγκεκριμένα τον μήνα Αύγουστο,μια πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή ειχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ποταμού που φέρει το όνομα της ομάδας.Το γήπεδο το οποίο βρίσκεται πλησίον του ποταμού καταστράφηκε ολοσχερώς πλην μέρους των αποδυτηρίων και της κεντρικής εξεδρας τα οποία ,εν μέρει γλίτωσαν.Η δεύτερη εξεδρα και τα δημοσιογραφικά θεωρεία ισοπεδώθηκαν. Ο αγωνιστικός χώρος δεν υφισταται προς χρήση και ως εκ τούτου ο Λήλας αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί άλλα γήπεδα,γειτονικών περιοχών ώστε να συνεχίζει ν’αγωνίζεται στις διοργανώσεις.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σημαντικότερα παιχνίδια στην ιστορία του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1988 - 1989 Τελικός Κυπέλλου Ευβοίας / Λήλας Βασιλικού - Όλυμπος Γυμνού 1-0
  • 1999 - 2000 Τελικός Κυπέλλου Ευβοίας / Λήλας Βασιλικού - Α.Ο. Χαλκίς 1-0
  • 1999 - 2000 Ημιτελικός Κύπελλου Ερασιτεχνών Ελλάδος / Γήπεδο Ηλιούπολης / Α.Ο.Φ. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - Π.Α.Ν.Ο. ΜΑΛΛΙΩΝ 1-1(κ.δ) 3-4(Πέναλτι)
  • 2003 - 2004 Δ' Εθνική / Α.Ο.Φ. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΛΑΜΙΑ 5-1
  • 2003 - 2004 Δ' Εθνική / Α.Ο.Φ. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 5-1
  • 2003 - 2004 Μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική / Γήπεδο Βελεστίνου Βόλου / Α.Ε. ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ - Α.Ο.Φ. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ 1-2
  • 2004 - 2005 Κύπελλο Ελλάδας / Α' Γύρος 1ος αγώνας / ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ 4-0
  • 2004 - 2005 Κύπελλο Ελλάδας / Α' Γύρος 2ος αγώνας / Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 0-0 (Κεκλεισμένων των θυρών)
  • 2004 - 2005 Γ' Εθνική / Νότιος Όμιλος / Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΑΧΑΙΚΗ 1-2 (Παρθενικό παιχνίδι σε Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία)
  • 2004 - 2005 Γ' Εθνική / Νότιος Όμιλος / Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1-0
  • 2004 - 2005 Γ' Εθνική / Νότιος Όμιλος Π.Α.Ε ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ 3-1
  • 2004 - 2005 Γ’ Εθνικη / Νοτιος ‘Ομιλος Π.Α.Ε ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - Γ.Σ. ΡΟΔΟΣ 3-1
  • 2004 - 2005 Γ' Εθνική / Νότιος Ο΄μιλος / Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΦΥΛΗΣ 2-2
  • 2004 - 2005 Γ' Εθνική / Νότιος Όμιλος / Π.Α.Ε. ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΗΡΟΔΟΤΟΣ 4-1 (Τελευταίο παιχνίδι όπου ο Λήλας ως Π.Α.Ε. αγωνίστηκε στη φυσική του έδρα.)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]