Έικρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το έικρ (acre) είναι μονάδα εμβαδού στα αγγλοσαξονικά συστήματα μονάδων, όπως είναι το Αυτοκρατορικό Σύστημα Μονάδων και το σύστημα των ΗΠΑ. Τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα έικρ είναι το διεθνές και το αμερικανικό (survey acre). Το έικρ δεν πρέπει να συγχέεται με τις μονάδες-δεκαδικά πολλαπλάσια του Διεθνούς Συστήματος αρ (ή άριο) και εκτάριο.

Ένα έικρ είναι ίσο με 4.840 τετραγωνικές γιάρδες ή 43.560 τετραγωνικά πόδια ή 1/640 του τετραγωνικού μιλίου ή περίπου 4.047 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή περίπου 4 στρέμματα. Στην Ελλάδα συχνά συγχέεται με το στρέμμα, ενώ στην πραγματικότητα η κοντινότερη απόδοση του ορισμού στα ελληνικά είναι τετράστρεμμα.

Αρχικώς, ένα έικρ ήταν μια έκταση γης με μήκος 1 φέρλον και πλάτος 1 τσέιν. Το έικρ επιλέχθηκε ως η προσεγγιστική έκταση του αγρού που μπορεί να οργώσει ένας άνδρας με ένα βόδι σε μία ημέρα. Αυτό εξηγεί τον ένα ορισμό (ως το μήκος 1 φέρλον επί πλάτος 1 τσέιν): μία μακρόστενη λωρίδα γης οργώνεται αποτελεσματικότερα από ένα τετράγωνο αγροτεμάχιο, καθώς δεν χρειάζονται τόσα πολλά γυρίσματα του αρότρου. Αλλά το έικρ σήμερα είναι μονάδα εμβαδού χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλάτος, μήκος ή σχήμα.

Το έικρ χρησιμοποιείται συχνά στις αγγλοσαξονικές χώρες, όπως το στρέμμα είναι σύνηθες στην Ελλάδα και άλλες χώρες. 1 έικρ ισούται με 4.047 περίπου τετραγωνικά μέτρα.

Ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου, μαζί με τις τελικές ζώνες, έχει έκταση περίπου 1,32 έικρ.

Διεθνές έικρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1958 οι ΗΠΑ και χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όρισαν το μήκος της (διεθνούς) γιάρδας σε 0,9144 μέτρο και ως συνέπεια αυτού το διεθνές έικρ (δια της σχέσεως με την τετρ.γιάρδα) είναι ίσο με ακριβώς 4046,8564224 τετραγωνικά μέτρα.

Αμερικανικό (survey) έικρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αμερικανικό έικρ είναι περίπου ίσο με 4046,873 τετραγωνικά μέτρα. Η ακριβής του τιμή βασίζεται στη σχέση 1 μέτρο = 39,37 ίντσες ακριβώς. Είναι το στάνταρ έικρ μόνο στις ΗΠΑ, αλλά η σχετική διαφορά από το διεθνές έικρ είναι μόλις 4 μέρη στο εκατομμύριο ή 0,0004 %.

Ισοδυναμία με άλλες μονάδες επιφάνειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 διεθνές έικρ είναι ίσο με:

1 αμερικανικό έικρ είναι ίσο με:

  • 4046,87261 τετραγωνικά μέτρα
  • 4,04687261 στρέμματα
  • 0,404687261 εκτάριο

1 έικρ (οποιουδήποτε είδους) είναι πάντα ακριβώς ίσο με τα ακόλουθα (τα οποία όμως ορίζονται διαφορετικά):

Εξάλλου, στην Ινδία χρησιμοποιείται ένα δεκαδικό υποπολλαπλάσιο του έικρ, το σεντ (cent): 1 σεντ = 0,01 έικρ.

Ετυμολογία και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη «έικρ» προέρχεται από την αρχαία αγγλική æcer, που αρχικώς σήμαινε «ανοιχτό πεδίο» ή χωράφι και έχει την ίδια ρίζα με το γερμανικό Acker, το λατινικό ager και το ελληνικό αγρός.

Επίσημες τιμές για το έικρ ορίσθηκαν στην Αγγλία με βασιλικά διατάγματα των:

Ιστορικά, η έκταση των αγροτεμαχίων και γαιοκτημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφραζόταν συνήθως σε έικρ, ακόμα και αν ο αριθμός των έικρ ήταν τόσο μεγάλος, ώστε θα ήταν ευκολότερο να εκφραζόταν σε τετραγωνικά μίλια. Για παράδειγμα, κάποιος μεγάλος γαιοκτήμονας μπορεί να κατείχε 32.000 έικρ γης, δηλ. 50 τετρ.μίλια: αναφερόταν το πρώτο, και όχι το δεύτερο.

Άλλα έικρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το «Σύνηθες έικρ» (customary acre), το ανεπίσημα χρησιμοποιούμενο επί αιώνες σε διάφορες μικροπαραλλαγές.
  • Το σκοτσέζικο έικρ (Scottish acre), μία από τις απαρχαιωμένες σκοτσέζικες μονάδες μετρήσεως, ίσο με 6084 2/5 square yards [1]
  • Το γερμανικό Joch κυμαίνεται από 33 έως 58 Ar ανάλογα με την περιοχή, δηλ. από 3300 m² έως 5800 m².
  • Το γερμανικό Morgen ισοδυναμεί με 25 Ar βάσει νόμου του 1869. Αυτό ισοδυναμεί με ¼ του εκταρίου. Αλλά υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, από 2000 m² μέχρι 5000 m².


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]