Άρπαντ Έλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρπαντ Έλο
Γέννηση25  Αυγούστου 1903
Πάπα και Egyházaskesző
Θάνατος5  Νοεμβρίου 1992[1]
Μιλγουόκι και γουακεσα γοισκονσν[1]
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ουγγαρία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Σικάγου
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςφυσική και αστρονομία
Ιδιότητασκακιστής, φυσικός, ακαδημαϊκός, διδάσκων πανεπιστημίου, εφευρέτης και στατιστικολόγος

Ο Άρπαντ Έλο (Arpad Emrick Elo, 25 Αυγούστου 1903 – 5 Νοεμβρίου 1992) ήταν Ούγγρος καθηγητής Φυσικής και ο δημιουργός ενός συστήματος αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για παιχνίδια με δυο παίκτες, όπως το σκάκι.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πόλη Egyházaskesző της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1913.

Δίδαξε Φυσική στο πανεπιστήμιο Μαρκέτ στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Παράλληλα ασχολήθηκε με το σκάκι. Από τη δεκαετία του 1930 ήταν ο ισχυρότερος σκακιστής στο Μιλγουόκι, μια από τις πόλεις που το σκάκι ήταν πολύ διάσημο. Κέρδισε το πρωτάθλημα της πολιτείας Γουινσκόνσιν 8 φορές.

Το σύστημα βαθμολόγησης του Έλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έλο είναι βασικά γνωστός για το σύστημα αξιολόγησης που φέρει το όνομά του. Το αρχικό σύστημα αξιολόγησης για το σκάκι δημιουργήθηκε από τον Κένεθ Χάρκνες, τον διευθυντή επιχειρήσεων της σκακιστικής ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι το 1960, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αναπτύχθηκαν μέσω του "Συστήματος Αξιολόγησης Χάρκνες", ο Έλο ανέπτυξε τη δική του φόρμουλα η οποία είχε μια καλή στατιστική βάση και αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το "Σύστημα Χάρκνες". Το νέο σύστημα αξιολόγησης εγκρίθηκε από ένα συνέδριο της "Σκακιστικής Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής" στο Σεντ Λούις το 1960.

Το 1970 η "Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία" (FIDE), συμφώνησε να υιοθετήσει το σύστημα αξιολόγησης του Έλο. Από τότε, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο ίδιος ο Έλο έκανε τους υπολογισμούς των αξιολογήσεων. Εκείνη την εποχή, o υπολογισμός των αξιολογήσεων ήταν σχετικά εύκολος, διότι λιγότεροι από 2.000 παίκτες αξιολογούνταν από τη FIDE.

Η "Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία" επανεκχώρησε το έργο της διαχείρισης και του υπολογισμού των αξιολογήσεων σε άλλους, εκτός του Έλο και πρόσθεσε νέα "Προσόντα Αξιολόγησης" στο σύστημα, ως κανόνες που διασφάλιζαν ότι δεν θα γίνονταν αυθαίρετες αξιολογήσεις (συνήθως στην κλίμακα 2.200, η οποία είναι το χαμηλότερο σκορ για μια ανώτερη παρτίδα σκάκι) για τους παίκτες που το σκορ τους φτάνει τουλάχιστον μέχρι το 50% σε παιχνίδια που παίζονται σε επιλεγμένες εκδηλώσεις, όπως οι Σκακιστικές Ολυμπιάδες. Ο Έλο, καθώς και άλλοι, δεν συμφώνησε με τους νέους κανόνες.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]