Άνω Σιλεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°26′N 18°2′E / 50.433°N 18.033°E / 50.433; 18.033

Άνω Σιλεσία

Έμβλημα
ΧώραΠολωνία και Τσεχία
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Μοραβίας-Σιλεσίας, Βοεβοδάτο Οπόλε και Βοεβοδάτο Σιλεσίας
ΠρωτεύουσαΌπολε
Έκταση20,373 km²
Πληθυσμός5.264.762 (2018)
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°26′2″N 18°1′57″E

Η Άνω Σιλεσία (πολωνικά: Górny Śląsk‎‎, σιλεσικά: Gōrny Ślōnsk,[1] τσεχικά: Horní Slezsko‎‎, γερμανικά: Oberschlesien‎‎, σιλεσικά γερμανικά: Oberschläsing, λατινικά: Silesia Superior‎‎) είναι το νοτιοανατολικό τμήμα της ιστορικής και γεωγραφικής περιοχής της Σιλεσίας. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην Πολωνία, με μικρά τμήματα της να ανήκουν στη Τσεχία. Οι κύριες πόλεις είναι το Κατοβίτσε, η Οστράβα, το Μπίτομ, το Γκλιβίτσε και το Ζάμπζε.

Από τον 9ο αιώνα, η Άνω Σιλεσία έχει αποτελέσει (με χρονολογική σειρά) τμήμα της Μεγάλης Μοραβίας, του Δουκάτου της Βοημίας, του πολωνικού βασιλείου των Πιαστ, (για δεύτερη φορά) των Γαιών του Βοημικού Στέμματος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων από το 1526. Το 1742 το μεγαλύτερο τμήμα της Άνω Σιλεσίας προσαρτήθηκε από το Βασίλειο της Πρωσίας και το 1871 έγινε μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή διαιρέθηκε μεταξύ της Πολωνίας (Ανατολική Άνω Σιλεσία) και της Γερμανίας (Δυτική Άνω Σιλεσία). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δυτική Άνω Σιλεσία έγινε πολωνική μετά την διάσκεψη του Πότσδαμ.

Το 1944-1949 οι περισσότεροι Γερμανοί κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν την περιοχή ή απελάθηκαν. Ωστόσο, καθώς πολλοί Γερμανοί μιλούσαν πολωνικά και γερμανικά, τους επετράπη να παραμείνουν στη περιοχή. Σήμερα περίπου 120.000 Γερμανοί ζουν στην Άνω Σιλεσία, κυρίως στα βοεβοδάτα Οπόλε και της Σιλεσίας. Μάλιστα η γερμανική γλώσσα είναι συνεπίσημη σε κάποιες περιοχές των βοεβοδάτων που έχουν σημαίνουσα γερμανική παρουσία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. This name is used on Silesian Wikipedia Gōrny Ślōnsk and various Silesian websites: http://www.wachtyrz.eu/, http://silling.org.