Άνγκρι (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνγκρι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άνγκρι
40°44′35″N 14°34′10″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΣαλέρνο
ΠροστάτηςΙωάννης ο Βαπτιστής
Έκταση13,77 km²[1]
Υψόμετρο25 μέτρα
Πληθυσμός33.972 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.84012
Τηλ. κωδ.081
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Άνγκρι (Angri) είναι πόλη και δήμος (comune) στην Καμπανία της νότιας Ιταλίας. Η ονομασία του αποδιδόταν παλαιότερα στην ελληνική και ως Άγγρι.[3] Απέχει περί τα 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη Σαλέρνο[4], στην επαρχία του οποίου υπάγεται. Το Άνγκρι είχε πληθυσμό 34.126 κατοίκους στα τέλη του 2017.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρωμαίος (Βυζαντινός) στρατηγός Ναρσής νίκησε τον Τεΐα, τον τελευταίο βασιλιά των Οστρογότθων, στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη και βουνό Λακτάριους[5], στα βόρεια και πολύ κοντά στη σημερινή πόλη Άνγκρι, το 553 μ.Χ..[4]

Τον 19ο αιώνα η πόλη είχε πληθυσμό περί τις 10 χιλιάδες και η γύρω ύπαιθρος παρήγε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών, καπνών και βαμβακιού.[6]. Ακόμα και μετά τα μέσα του 20ού αιώνα υπήρχαν βαμβακοκλωστήρια και μεταξοκλωστήρια.[7]

Το Άνγκρι ήταν η γενέθλια πόλη του Γκαμπριέλε Καπόνε και της Τερεζίνα Ραϊόλα, οι οποίοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και έγιναν οι γονείς του διασημότερου ίσως γκάνγκστερ, του Αλ Καπόνε. Το Άνγκρι ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα και του διαδόχου του Καπόνε στην αρχηγία της Μαφίας του Σικάγου, Φρανκ Νίττι, αλλά και του Ρωμαιοκαθολικού ιερέα Αλφόνσο Μαρία Φούσκο, που το 2016 ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άνγκρι βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Βεζούβιου, απέχοντας μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικά από την Πομπηία. Μαζί με το Σκαφάτι, αποτελούν τους βορειοδυτικότερους ακραίους δήμους της Επαρχίας του Σαλέρνο. Η έκταση του δήμου του Άνγκρι απλώνεται στους πρόποδες των βουνών του Λαττάρι (το αρχαίο Λακτάριους που προαναφέρθηκε), στην καρδιά της κοιλάδας του ποταμού Σάρνο, οι προσχώσεις του οποίου καθιστούν το έδαφος το πλέον γόνιμο σε ολόκληρη τη νότια Ιταλία. Η πόλη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 25 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 40°44΄ Βόρειο πλάτος και 14°34΄ Ανατολικό μήκος.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικά αξιοθέατα στην πόλη είναι το Κάστρο και το ανάκτορο του Ντόρια, καθώς και το δημοτικό πάρκο, που αντιστοιχεί στους παλιούς κήπους του ανακτόρου αυτού.

Ενδιαφέροντες ναοί είναι οι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, της Αγίας Μαρίας της Κωνσταντινούπολης, του Ευαγγελισμού (Santissima Annunziata) με μουσείο, ο ναός των Καρμηλιτών, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Βενέδικτος, το παρεκκλήσιο των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, και άλλοι.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άνγκρι επικοινωνεί με τον Αυτοκινητόδρομο A3, ενώ συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη Νάπολη και το Σαλέρνο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2019.
  2. demo.istat.it?l=it.
  3. Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 1, σελ. 262
  4. 4,0 4,1 EB (1878).
  5. Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 1, σελ. 262
  6. Encyclopædia Britannica, 9η έκδοση
  7. Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 1, σελ. 262

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Angri στο Wikimedia Commons