Άμυνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άμυνα είναι κάτι που προστατεύει από την επίθεση.

Στρατιωτικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυβέρνηση μιας χώρας μπορεί να σχηματίσει στρατό ναυτικό και/ ή μια δύναμη του αέρα για την προστασία της χώρας και του λαού της από τις επιθέσεις. Ο στρατός, το ναυτικό, και η δύναμη του αέρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε άλλες χώρες. Μια χώρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το στρατό για να σκοτώσει ή να συλλάβει τους ανθρώπους, ή τα μέλη των ομάδων, από άλλες χώρες που έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει τους πολίτες της. Σε αυτές τις ομάδες, οι άνθρωποι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν όπλα όπως τουφέκια και πυροβολικό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν άλλους στρατιώτες και να καταστρέψουν τον εξοπλισμό τους. Μαζί, αυτές οι ομάδες αποτελούν τον στρατό μιας χώρας. Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε χρόνο για να αγοράσει και να κρατήσει τα όπλα και να πληρώσει τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τις πατρίδες τους. Αυτοί οι εκπαιδευμένοι άνθρωποι ονομάζονται στρατιώτες. Οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μη στρατιωτικές θέσεις εργασίας, όπως η παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε πεινασμένους ανθρώπους, γεμίζοντας σακιά κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας, φέρνοντας τους γιατρούς και τις νοσοκόμες για τους φτωχούς ανθρώπους σε ξένες χώρες για να τους βοηθήσουν όταν είναι άρρωστοι, ή βοηθώντας τους από τις δασικές πυρκαγιές. Μερικές φορές, όταν ο στρατός μιας χώρας που κάνει πολλή δουλειά σε διαφορετικά μέρη, και δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες να δουλέψουν περισσότερο, μια χώρα μπορεί να προσλάβει πολίτες που δεν είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων να κάνουν κάποια από τις δουλειές του στρατού, όπως η προστασία των κτιρίων ,προστασία σημαντικών ανθρώπων, και ομάδες των φορτηγών που ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα να χρησιμοποιεί στρατό της για άλλες εργασίες. Συνήθως, τα άτομα που έχουν προσληφθεί από μια χώρα με αυτόν τον τρόπο συνήθως γίνονται μέλη του στρατού πριν από την αναχώρηση τους.

Νόμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε νομικά θέματα, η άμυνα είναι το άτομο ή τα άτομα που κατηγορούνται για ένα έγκλημα σε μια δικαστική υπόθεση, μαζί με τον δικηγόρο τους. Τα επιχειρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχουν για να αποδείξουν ότι δεν διέπραξαν το έγκλημα καλείται επίσης άμυνά τους.

Η Άμυνα με την πάροδο του χρόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, ήταν γενικά αλήθεια ότι οι αμυνόμενοι είχαν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους επιτιθέμενους.Οι μάχες συνήθως επικεντρώνεται στην πολιορκίες των σημαντικών πόλεων, επιτρέποντας στους αμυνόμενους να ενισχύσουν τη θέση τους. Είχαν την ικανότητα να κάνουν τις προετοιμασίες για τη μάχη για να προστατευθούν από τον εχθρό, κάνοντας τον εχθρό ευάλωτο, π.χ. προετοιμασία των θέσεων, όπως τάφρους και τείχη ή σε πιο πρόσφατες εποχές, εμπόδια, όπως νάρκες και παγίδες για τανκ. Ωστόσο, σε συναντήσεις μεγαλύτερο από τη μικρή κλίμακα, ο εισβολέας μπορεί να έχει συχνά το πλεονέκτημα, δεδομένου ότι μπορούν να επιλέξουν το χρόνο και τον τόπο της μάχης. Ένας εισβολέας μπορεί να συγκεντρώσει όλη τη δύναμη του σε ένα μικρό μέρος από την υπερασπιζόμενη περιοχή, ενώ ο αμυντικός είναι αναγκασμένος να διαδώσει τις δυνάμεις τους για την πιθανή έκταση της επίθεσης. Στη σύγχρονη εποχή, το πλεονέκτημα των αμυνόμενων έχει σταδιακά μειωθεί.Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση της κινητικότητας των σύγχρονων δυνάμεων,των καλύτερων τεχνολογιών της επικοινωνίας, και την αυξημένη προστασία των στρατευμάτων και εξοπλισμού.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]