Άγιος Εμέρικ της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άγιος Εμέρικ της Ουγγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Imre (Ουγγρικά)
Γέννηση1000[1]
Σέκεσφεχερβαρ
Θάνατος2  Σεπτεμβρίου 1031
Sălard
Αιτία θανάτουκινηγετικό ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΒασιλική του Σέκεσφεχερβαρ
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Eορτασμός αγίου4 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΣτέφανος Α' της Ουγγαρίας και Γκίζελα της Ουγγαρίας
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Εμέρικ, ουγγρ. szent Imre (π. 1007 - 2 Σεπτεμβρίου 1031) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν πρίγκιπας της Ουγγαρίας. Το όνομά του εκφέρεται και ως Ίμρε, Εμέρικος, Ερρίκος, Αμέρικος, Εμερύ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού αγίου Στεφάνου Α΄ της Ουγγαρίας και της Γκιζέλας των Οθωνιδών, κόρης τού Ερρίκου Β΄ δούκα της Βαυαρίας. Θεωρείται ο δεύτερος γιος και έλαβε το όνομα τού θείου του, αγίου Ερρίκου Β΄ της Γερμανίας. Ο πρώτος γιος τού Στεφάνου Α΄ απεβίωσε ανήλικος.

Μορφώθηκε στην ηλικία των 15-23 ετών από τον Βενεδικτίνο μοναχό Γεράρδο από τη Βενετία με αυστηρό και ασκητικό πνεύμα. Επρόκειτο να γίνει ο επόμενος μονάρχης της Ουγγαρίας και ο πατέρας του έγραψε προειδοπιήσεις για να τον προετοιμάσει για τη θέση του· μάλιστα προσπάθησε να τον κάνει συμβασιλιά.

Το 1031 ο Εμέρικ κυνηγούσε, όταν ένας αγριόχοιρος τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αυτό έγινε μάλλον στο Χεγκυκοσσέντιμρε (νυν Σαντίμρεου Ρουμανίας) και τάφηκε στη βασιλική Σεκεσφεχερβάρ. Πολλές θαυματουργικές θεραπείες και μεταστροφές στον Χριστιανισμό έγιναν επάνω από τον τάφο του, έτσι το 1083 ο Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας έκανε ανακομιδή των οστών του με μία μεγαλοπρεπή τελετή. Ανακηρύχθηκε άγιος για την ευσεβή και με αγνότητα ζωή του· μαζί του αγιοποιήθηκαν ο πατέρας του Στέφανος Α΄ και ο παιδαγωγός του Γεράρδος τού Τσανάντ από τον πάπα Γρηγόριο Ζ΄.

Ο άγιος Εμέρικ συχνά απεικονίζεται σε πανοπλίες με στέμμα και κρίνο. Μερικοί Ούγγροι πιστεύουν ότι από αυτόν ονομάστηκε ο Αμέρικο Βεσπούτσι και συνακόλουθα η Αμερική.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1022 την Ειρήνη Μονομαχίνα (συγγενή τού Κωνσταντίνου Θ΄), ή μία των Αργυρών (από τον Οίκο τού Ρωμανού Γ΄). Άλλοι λένε, ότι ήταν η Πατρικίσα των Τρπιμιρόβικ, κόρη τού Κρεσιμίρ Γ΄ της Κροατίας ή ίσως η Ριχέτσα των Πιαστ, κόρη τού Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ της Πολωνίας ή μία αδελφή της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 132969815. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saint Emeric of Hungary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).