Vocaloid

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vocaloid
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας2004
Είδοςλογισμικό σύνθεσης φωνής, συσκευή σύνθεσης φωνής, λογισμικό σύνθεσης ήχου
Διανομή
Έκδοση6.3 (25 Δεκέμβριος 2023)[1]
ΛειτουργικάMicrosoft Windows, macOS
Διαθέσιμο σεΙαπωνικά, Αγγλικά
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςYamaha Corporation
ΚατάστασηΕνεργή
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.vocaloid.com/

Το Vocaloid (Iαπωνικά: ボーカロイド, Χέπμπορν: Bōkaroido) είναι μια φωνοσυνθετική συσκευή. Η επεξεργασία σήματος αναπτύχθηκε με συλλογικό εγχείρημα υπό τον Kenmochi Hideki στο Πανεπιστήμιο Πονπέου Φάβρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το 2000 (η ίδια ομάδα που ίδρυσε αργότερα τα εργαστήρια Voctro)[2]) και αρχικά δεν προοριζόταν για εμπορικό εγχείρημα. Με την υποστήριξη της Yamaha Corporation, αναπτύχθηκε το λογισμικό στο πλήρως εμπορικό προϊόν "Vocaloid."[3][4] Το λογισμικό βοηθά τους χρήστες να συνθέσουν τραγούδι, πληκτρολογώντας στίχους και μελωδία. Χρησιμοποιεί τεχνολογία συνθετητή με ειδικά ηχογραφημένα φωνητικά από ηθοποιούς ή τραγουδιστές. Για να δημιουργήσει ένα τραγούδι, ο χρήστης πρέπει να εισάγει τη μελωδία και τους στίχους. Η μελωδία εισάγεται με πιάνο midi, ενώ οι στίχοι εισάγονται σε κάθε νότα. Το λογισμικό μπορεί να αλλάξει την ένταση της προφοράς και να παράγει vibrato ή να αλλάξει τους τόνους της φωνής. Κάθε vocaloid πωλείται με τη φωνή ενός τραγουδιστή και ενώ αρχικά το λογισμικό προσφερόταν μόνο στην αγγλική (με πρώτα δείγματα τα Leon, Lola και Miriam) και την ιαπωνική (με δείγματα τα Meiko και Kaito), στην έκδοση Vocaloid 3 διαθέτει υποστήριξη για την ισπανική (με δείγματα τα Bruno, Clara και Maika) την κινεζική (με δείγματα τα Luo Tianyi και Yan He), την κορεατική (με δείγμα το SeeU), την καταλανική (με δείγμα το Ona) και τη γαλλική (με δείγμα το ALYS).

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογισμικό προορίζεται για επαγγελματίες μουσικούς καθώς και για χρήστες που συνθέτουν μουσική μέσω υπολογιστή και έως τώρα οι πωλήσεις του στηρίζονται στην ίδέα ότι ο μόνος περιορισμός είναι οι ικανότητες των χρηστών.[5] Αρκετά ιαπωνικά μουσικά σχήματα της Sony Music Entertainment Japan χρησιμοποίησαν το vocaloid αντί της φυσικής φωνής. Η ιαπωνική εταιρεία Exit Tunes της Quake Inc. κυκλοφόρησε συλλογές με συνθέσεις Vocaloid.[6][7] Καλλιτέχνες όπως ο Μάικ Όλντφιλντ χρησιμοποίησαν τα vocaloid για φωνές και ηχητικά δείγματα.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Overview and Notes for VOCALOID 6.3». Ανακτήθηκε στις 25 Δεκέμβριος 2023. 
  2. «Voctro Labs - Advanced Voice Technologies». Voctro Labs. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2013. 
  3. Werde, Bill (23 Νοεμβρίου 2003). «MUSIC; Could I Get That Song in Elvis, Please?». The New York Times. σελίδες 1–6. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2010. 
  4. Kenmochi, Hideki· Ohshima, Hayato. «VOCALOID - Commercial singing synthesizer based on sample concatenation» (PDF). Interspeech 2007. Center for Advanced Sound Technologies, Yamaha Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2011. 
  5. Wilkinson, Scott (1 Αυγούστου 2003). «Humanoid or Vocaloid». Electronic Musician. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2010. 
  6. «初音ミクなどの人気曲だけを集めた高音質コンピCDが登場!» [A High Sound Quality Compilation CD, Collecting Only Popular Songs such as Hatsune Miku's, Appears!]. Dengeki Online (στα Ιαπωνικά). ASCII Media Works. 12 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2011. 
  7. «初音ミクCD、週間ランキングでも初のオリコン1位に» [Hatsune Miku CD Scores the First Oricon Number-One on the Weekly Ranking] (στα Ιαπωνικά). IT Media. 25 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2011. 
  8. «Vocaloid Miriam». Zero-G. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2010. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]