Tetra Pak

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η Tetra Pak είναι μια πολυεθνική εταιρεία σουηδικής προέλευσης, που επεξεργάζεται και συσκευάζει τρόφιμα. Ιδρύθηκε το 1951 στο Λουντ, Σουηδία, από τον Ρούμπεν Ράουζινγκ (Ruben Rausing). Η εταιρεία αποτελεί τμήμα του Ομίλου Tetra Laval.

Η Tetra Pak έγινε γνωστή λόγω της τετράεδρης συσκευασίας που εφευρέθηκε από τον Έρικ Βάλενμπεργκ (Erik Wallenberg) και είναι γνωστή με την ονομασία Tetra Classic.

Τη στιγμή του θανάτου του το 1983, ο Ρούμπεν Ράουζινγκ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σουηδία.


Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καινοτομία της Tetra Pak τοποθετείται στον τομέα της ασηπτικής επεξεργασίας κατά τη συσκευασία υγρών τροφίμων, η οποία, σε συνδυασμό με την επεξεργασία υψηλής θερμότητας επιτρέπει την αποθήκευση των συσκευασμένων τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για έως και ένα χρόνο. Έτσι, ευαίσθητα τρόφιμα μπορούν να διανεμηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς την ύπαρξη ψυχρής αλυσίδας.


Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο προϊόν της Tetra Pak, που κυκλοφόρησε το 1952, ήταν μια χάρτινη συσκευασία για την αποθήκευση και μεταφορά γάλακτος, η οποία είχε τετράεδρο σχήμα (τρίπλευρη πυραμίδα) και την ονομασία Tetra Classic. Ο Ράουζινγκ και η ομάδα του δούλευαν στο σχεδιασμό αυτής της συσκευασίας από το 1944 και το 1952 είχαν πλέον τελειοποιήσει τις τεχνικές κατασκευής ώστε η χάρτινη συσκευασία να είναι πλήρως αεροστεγής με τη χρήση ενός συστήματος πλαστικοποιημένου χαρτιού. Στην πρώτη αυτή τετράεδρη συσκευασία οφείλεται και το όνομα της εταιρείας (Tetra από το ελληνικό "τέσσερα").

Το 1963, η εταιρεία παρουσίασε το Tetra Brik, μια συσκευασία με κυβοειδές σχήμα, και αργότερα συσκευασίες με διάφορα σχήματα.

Πρόσφατα, η Tetra Pak εισήγαγε και μια χάρτινη συσκευασία με επίστρωση αλουμινίου, την Tetra Recart, που προορίζεται για λαχανικά και μπορεί να αντικαταστήσει τις κονσέρβες, επιτρέποντας πιο ελαφριά επεξεργασία των προϊόντων.

Από το 2007, κάποιες οινοποιίες άρχισαν να διαθέτουν κρασιά σε συσκευασία Tetra Prisma Aseptic, με πώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Οι συσκευασίες αυτές δεν είναι κατάλληλες για τη μακρόχρονη αποθήκευση κρασιού και δεν επιτρέπουν την παλαίωσή του, μειώνουν όμως το βάρος και το χώρο που καταλαμβάνουν οι γυάλινες συσκευασίες.


Πρώτες ύλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την παραγωγή των υλικών συσκευασίας, η Tetra Pak χρησιμοποιεί χαρτόνι (73%), πλαστικό (22%) και –για τις ασηπτικές συσκευασίες- φύλλα αλουμινίου (5%). Το χαρτόνι κατασκευάζεται από ξύλο - μια ανανεώσιμη πηγή. Για την εξασφάλιση της ορθής υλοτομίας, η Tetra Pak συνεργάζεται με το World Wide Fund for Nature (WWF), το Global Forest & Trade Network (GFTN) και το Forest Stewardship Council (FSC).

Το πλαστικό (πολυαιθυλένιο) χρησιμοποιείται σε στρώσεις και από τις δύο πλευρές του χαρτονιού για να προστατεύει τη συσκευασία από την εξωτερική και εσωτερική υγρασία.

Οι χάρτινες συσκευασίες που έχουν σχεδιαστεί για μεγάλη διάρκεια ζωής ή για όξινο περιεχόμενο περιλαμβάνουν και στρώσεις αλουμινίου. Αυτή η στρώση προσφέρει πρόσθετη προστασία του περιεχομένου από το οξυγόνο, τα βακτήρια, διάφορες οσμές και γεύσεις και το φως.


Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρη στο σχήμα τους και τη χαμηλή αναλογία συσκευασίας προς περιεχόμενο, οι συσκευασίες Tetra Pak βελτιστοποιούν τη χρήση του χώρου. Έτσι, απαιτούνται λιγότερες μεταφορές για αυτό τον τύπο της συσκευασίας σε σύγκριση με άλλες συσκευασίες. Η μεταφορά των υλικών συσκευασίας στα εργοστάσια είναι επίσης βελτιστοποιημένη, καθώς χρησιμοποιούνται μεγάλα ρολά υλικού αντί για έτοιμες συσκευασίες. Τέλος, οι ασηπτικές συσκευασίες μπορούν να μεταφερθούν χωρίς συνεχή ψύξη, πράγμα που επίσης μειώνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.


Ανακύκλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συσκευασίες Tetra Pak είναι πλήρως ανακυκλώσιμες, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη μονάδα επεξεργασίας. Το 2009, το ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών αυτού του είδους ήταν 33%, συνεχώς αυξανόμενο από το 1992.

Πάντως, η ανακύκλωση συσκευασιών Tetra Pak παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες, καθώς απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις. Η ίδια η εταιρεία, ωστόσο, προωθεί την ανακύκλωση και έχει υποστηρίξει διάφορες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]