Suspiria

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Suspiria
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΝτάριο Αρτζέντο
ΠαραγωγήΚλάούντιο Αρτζέντο
ΣενάριοΝτάριο Αρτζέντο
Ντάριο Νικολόντι
Βασισμένο σεμυθιστόρημα του Τόμας ντε Κουίνσι με τίτλο Suspiria de Profundis
ΠρωταγωνιστέςΤζέσικα Χάρπερ
Στεφανία Κασίνι
Φλάβιο Μπούτσι
Μίγκελ Μπόζε
Αλίντα Βάλι
Ούντο Κιρ
Τζόαν Μπένετ
ΑφήγησηΝτάριο Αρτζέντο
ΜουσικήGoblin
Ντάριο Αρτζέντο
ΦωτογραφίαΛουτσιάνο Τιβόλι
ΜοντάζΦράνκο Φρατιτσέλι
Εταιρεία παραγωγήςSeda Spettacoli
ΔιανομήProduzioni Atlas Consorziate
Πρώτη προβολή1 Φεβρουαρίου 1977
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά
Ρωσικά
Αγγλικά
Γερμανικά
Λατινικά
Ακαθάριστα έσοδα₤1.43 δισεκατομμύρια (ιταλία)
$1.8 εκατομμύρια (Βόρεια Αμερική)

Το Suspiria (προφέρεται ως sʊsˈpɪ.ri.a) είναι μια ιταλική υπερφυσική ταινία τρόμου του 1977, σε σκηνοθεσία Ντάριο Αρτζέντο. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη και την Ντάρια Νικολόντι, το οποίο βασίστηκε ελαφρώς στην ιστορία του Τόμας ντε Κουίνσι, Suspiria de Profundis.[1][2] Η παραγωγή έγινε από τον Αρτζένο και τον αδελφό του, Κλαούντιο. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Τζέσικα Χάρπερ, η οποία υποδύεται μία μπαλαρίνα που μεταφέρεται σε μία διακεκριμένη γερμανική σχολή μπαλέτου, που όμως μετά από κάποιες βίαιες δολοφονίες, αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί τη βιτρίνα μιας υπερφυσικής συνωμοσίας. Στην ταινία συμμετέχουν και οι Στεφανία Κασίνι, Φλάβιο Μπούτσι, Μίγκελ Μπόζε, Αλίντα Βάλι, Ούντο Κιρ και Τζόαν Μπένετ, της οποίας ήταν και ο τελευταίος κινηματογραφικός ρόλος.

Η ταινία αποτελεί μέρος της τριλογίας του Αρτζέντο Le Tre madri. Την τριλογία συμπληρώνουν οι ταινίες Inferno (1980) και The Mother of Tears (2007).[3] Το Suspiria θεωρείται μία από τις γνωστότερες δουλείες του Αρτζέντο, το οποίο δέχτηκε καλή κριτική για τα οπτικά και στιλιστικά εφέ, για τη χρήση ζωηρών χρωμάτων, καθώς και για τη μουσική του επένδυση, την οποία έγραψε η ιταλική progressive rock μπάντα Goblin.

Το Suspiria έλαβε υποψηφιότητα στα βραβεία Saturn, στην κατηγορία Καλύτερος Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος, για την ερμηνεία της Τζόαν Μπένετ, το 1978, καθώς επίσης και στην κατηγορία Best DVD Classic Film Release, το 2002. Πλέον η ταινία θεωρείται καλτ, καθώς επίσης και μία από τις πιο σημαντικές ταινίες για το είδος το τρόμου. Το 2018, κυκλοφόρησε διασκευή της εν λόγω ταινίες με το ίδιο όνομα, στην οποία συμμετείχε με δευτερεύοντα ρόλο και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Χάρπερ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McDonagh 2010, σελ. 146.
  2. Cooper 2012, σελ. 88.
  3. Cooper 2012, σελ. 73.
  4. Klein, Brennan (31 Οκτωβρίου 2016). «Jessica Harper to Return for Suspiria Remake». JoBlo.com. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]