Status quo ante bellum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος status quo ante bellum (συχνά συντομεύεται στο status quo ante) είναι μια λατινική φράση που σημαίνει «η κατάσταση που υπήρχε πριν από τον πόλεμο».

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να αναφερθεί στην αποχώρηση των εχθρικών στρατευμάτων στις Συνθήκες και την αποκατάσταση της προπολεμικής ηγεσίας. Όταν χρησιμοποιείται αυτός ο όρος, σημαίνει ότι καμία πλευρά δεν έχει κέρδη δεν χάνει έδαφος ή οικονομικά η πολιτικά δικαιώματα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα possidetis UTI, όπου η κάθε πλευρά διατηρεί ότι έδαφος και άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε από τον αντίπαλο στο τέλος του πολέμου.

Ο όρος έχει γενικευτεί για να καταδείξει την επαναφορά στην προτεραία κατάσταση. Ο όρος Antebellum, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθως συνδέεται με την περίοδο πριν από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο, ενώ στην Ευρώπη και αλλού με την περίοδο πριν τον Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ιστορικά παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η συνθήκη ειρήνης που έληξε τον Βυζαντινό-Σασσανιδικο Πόλεμο του 602-628 μεταξύ της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Σασσανιδών της Περσικής Αυτοκρατορίας. Οι Πέρσες είχαν καταλάβει την Μικρά Ασία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Μετά από μια επιτυχημένη ρωμαϊκή αντεπίθεση στη Μεσοποταμία από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο τελικά έφερε το τέλος του πολέμου με νίκη των βυζαντινών όταν μπήκε στην πρωτεύουσα των Περσών Κτησιφώντα, η ακεραιότητα των ανατολικών συνόρων της Ρώμης, όπως ήταν πριν από 602 αποκαταστάθηκαν πλήρως, άλλα οι δύο αυτοκρατορίες είχαν εξαντληθεί μετά από αυτόν τον πόλεμο, και δεν ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, όταν οι στρατιές του Ισλάμ προέκυψε από την Αραβία το 632.

Πόλεμος του 1812[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επταετής Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεμος του ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  "status quo ante bellum". Merriam-Webster Online. Retrieved January 28, 2013.
  2.  Donald Hickey. "An American Perspective on the War of 1812". PBS. Retrieved January 28, 2013.
  3.  "Treaty of Ghent: War of 1812". PBS. Retrieved January 28, 2013.
  4.  carl benn the war of 1812 pg82
  5.  Schweizer, Karl W. (1989). England, Prussia, and the Seven Years War: Studies in Alliance Policies and Diplomacy. Edwin Mellen Press. p. 250. ISBN 9780889464650.
  6.  Dixit, Jyotindra (2001). Indian Foreign Policy and Its Neighbours. India: Gyan Books. pp. 151–152. ISBN 9788121207263.