Sega Saturn

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συσκευή
ΚατασκευαστήςSega
Τύπος συσκευήςΟικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών
Χαρακτηριστικά
Κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)2× Hitachi SH-2 @ 28.6 MHz
ΉχοςYamaha YMF292
ΣυνδεσιμότηταCD-ROM, CD+G, CD+EG, Video CD, Mini CD, Photo CD, E-book[1]
Πωλήσεις9,26 εκατ. (παγκοσμίως)
ΥπηρεσίεςSega NetLink

Το Sega Saturn είναι μια οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που αναπτύχθηκε από τη Sega και κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 1994 στην Ιαπωνία, στις 11 Μαΐου 1995 στη Βόρεια Αμερική και στις 8 Ιουλίου 1995 στην Ευρώπη. Μέρος της πέμπτης γενιάς κονσόλων βιντεοπαιχνιδιών, ήταν ο διάδοχος της επιτυχημένης Sega Mega Drive. Το Saturn έχει αρχιτεκτονική dual-CPU και οκτώ επεξεργαστές. Τα παιχνίδια του είναι σε μορφή CD-ROM και η βιβλιοθήκη παιχνιδιών της περιέχει πολλές θύρες παιχνιδιών arcade, καθώς και πρωτότυπα παιχνίδια.

Η ανάπτυξη του Saturn («Κρόνος») ξεκίνησε το 1992. Το Saturn σχεδιάστηκε γύρω από μια νέα CPU από την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Hitachi. Η Sega πρόσθεσε έναν άλλο επεξεργαστή οθόνης βίντεο στις αρχές του 1994 για να ανταγωνιστεί καλύτερα το επερχόμενο PlayStation της Sony.

Το Saturn ήταν αρχικά επιτυχημένο στην Ιαπωνία, αλλά απέτυχε να πουλήσει σε μεγάλο αριθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έκπληξη του Μαΐου 1995, τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του. Μετά το ντεμπούτο του Nintendo 64 στα τέλη του 1996, έχασε γρήγορα ένα μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, όπου και σταμάτησε το 1998. Έχοντας πουλήσει 9,26 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, το Saturn θεωρείται εμπορική αποτυχία. Η αποτυχία κυκλοφορίας ενός παιχνιδιού στη σειρά Sonic the Hedgehog, γνωστή στην ανάπτυξη ως Sonic X-treme, θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την κακή απόδοση. Το Saturn διαδέχτηκε το 1998 το Dreamcast.

Παρόλο που όλοι θυμούνται ότι το Saturn είχε πολλά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των Nights in Dreams, της σειράς Panzer Dragoon και της σειράς Virtua Fighter, η φήμη του αναμιγνύεται λόγω του πολύπλοκου σχεδιασμού του υλικού και της περιορισμένης υποστήριξης τρίτων. Η διοίκηση της Sega έχει επικριθεί για τις αποφάσεις της κατά την ανάπτυξη και τη διακοπή του συστήματος.