Sedan delivery

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικάνικο Chevrolet sedan delivery

Το sedan delivery είναι ένα βαν βασισμένο στο σασί ενός sedan, station wagon ή ενός hatchback. Ένα sedan delivery είναι μικρότερο από ένα panel truck ή ένα βαν. Στην Αμερική αυτά τα οχήματα σταμάτησαν να παράγονται το 2015, αλλά στην Ευρώπη είναι πολύ δημοφιλή σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επαγγελματικών οχημάτων καθώς είναι αρκετά ευέλικτα, πρακτικά και οικονομικά.

Kia Pride Sedan delivery

Λέγεται ότι το πρώτο από αυτού του τύπου αμάξια φτιάχτηκε το 1920 αλλά οι ακριβείς ημερομηνία δεν είναι σαφές. Τα πρώτα sedan delivery φτιάχτηκαν στην πλατφόρμα από το Ford Model T και ήταν αρκετά δημοφιλή. Στην Αυστραλία, επίσης, αυτό το στυλ ήταν πολύ δημοφιλές, μαζί με τα coupe utility αγροτικά. Η Pontiac επίσης άρχιζε να φτιάχνει τέτοια οχήματα.

Το Ford Pinto προσφέρθηκε επίσης σαν sedan delivery. Με τις πωλήσεις από μεγαλύτερα βανάκια, τα sedan delivery άρχιζαν να χάνονται από την Αμερική με τα τελευταία (Ram Promaster City, κτλ.) να πωλούνται το 2015. Τα sedan delivery όμως είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη οπού επίσης αναφέρονται σαν panel van. Σήμερα τα περισσότερα sedan delivery παράγονται εκτός Αμερικής.

Fiat Panda Sedan delivery

Ευρωπαϊκά sedan delivery ήταν το Citroën 2CV Fourgonnette, το Citroën H Van, το Citroën C15, το Ford Escort και πολλά άλλα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα sedan delivery είναι πιο οικονομικά από τα επιβατικά statiion wagon καθώς υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται μόνο για αγροτική χρήση.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένας παρόμοιος νόμος υπάρχει για τέτοια οχήματα, αν και έχει παραβιαστεί αρκετές φορές, καθώς μερικοί έβαζαν πάνω από 2-3 άτομα σε τέτοιου τύπου οχήματα. Δεν υπάρχει παρόμοια απαγόρευση για τα κανονικά βαν ή για τα panel truck στην Ευρώπη, εκτός της Αγγλίας.