Nature (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nature (περιοδικό)
Είδοςεπιστημονικά κείμενα
ΕκδότηςNature Portfolio και Springer Science+Business Media
Ίδρυση4  Νοεμβρίου 1869[1][2]
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο[3]
ΓλώσσαΑγγλικά[3]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το περιοδικό

Το Nature είναι ένα αγγλικό επιστημονικό περιοδικό,[4] από τα εγκυρότερα του πλανήτη, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 4 Νοεμβρίου 1869. Θεωρείται ως το γνωστότερο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο με συντελεστή επιρροής 42.778, ενώ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά στον κόσμο. Είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ακαδημαϊκά περιοδικά που δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Το Nature διεκδικεί μια αναγνωρισιμότητα μέσω διαδικτύου περίπου 3 εκατομμυρίων αναγνωστών ανά μήνα. Το περιοδικό έχει μια εβδομαδιαία κυκλοφορία περίπου 53.000 αντιτύπων αλλά μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οκτώ άτομα μοιράζονται ένα αντίτυπο.

Αντικείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διεθνής ερευνητική κοινότητα είναι το βασικό ακροατήριο του περιοδικού,[5] ωστόσο οι περιλήψεις και τα συνοδευτικά άρθρα αποσκοπούν στο να καταστήσουν πολλές από τις σημαντικές μελέτες κατανοητές από τους επιστήμονες άλλων πεδίων και από το μορφωμένο κοινό. Σε κάθε τεύχος δημοσιεύονται ειδήσεις και άρθρα σχετικά με ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των τρέχοντων ζητημάτων, της χρηματοδότησης της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της επιστημονικής δεοντολογίας και των ερευνητικών πρωτοβουλιών. Υπάρχουν επίσης τμήματα για τα βιβλία και τις τέχνες. Το υπόλοιπο κομμάτι του περιοδικού αποτελείται κυρίως από ερευνητικά έγγραφα τα οποία είναι συχνά πυκνογραμμένα και τεχνικού ενδιαφέροντος. Λόγω των αυστηρών ορίων για το μέγεθος των δημοσιεύσεων, συχνά το τυπωμένο κείμενο είναι στην ουσία μια σύνοψη του υπό εξέταση θέματος με πολλές λεπτομέρειες να αναφέρονται στο συμπληρωματικό υλικό στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Υπάρχουν πολλοί τομείς έρευνας πάνω στους οποίους βασίζονται τα άρθρα ή οι μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature ως πρωτότυπες έρευνες. Οι εργασίες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής σε αυτό το περιοδικό είναι διεθνώς αναγνωρισμένες για την διατήρηση των υψηλών προτύπων έρευνας. Περίπου το 8% των υποβληθέντων ερευνητικών άρθρων[6] γίνονται δεκτά για δημοσίευση.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 το περιοδικό Nature (μαζί με το περιοδικό Science) έλαβε το βραβείο Prince of Asturias.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Nature at 150: evidence in pursuit of truth». 6  Νοεμβρίου 2019.
  2. Library of Congress Online Catalog. lccn.loc.gov/12037118. Ανακτήθηκε στις 25  Μαρτίου 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 «The ISSN portal» (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Simplified Chinese, Αραβικά) ISSN International Centre. Παρίσι. 0028-0836.
  4. «Nature». Nature (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  5. «Editorial Values Statement | Nature». www.nature.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  6. «What proportion of papers submitted to Nature are actually sent for review?». Academia Stack Exchange (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nature (journal) στο Wikimedia Commons