Match Point

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Match Point
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν[1][2][3]
ΠαραγωγήΛέτι Άρονσον, Γκάρεθ Γουάιλι και Τσαρλς Χ. Τζόφι
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΤζόναθαν Ρις Μέγιερς[1][2][4], Σκάρλετ Γιόχανσον[1][4][5], Έμιλι Μόρτιμερ[1][4][5], Μάθιου Γκουντ[1][4][6], Μπράιαν Κοξ[1][6][7], Πενέλοπε Γουίλτον[1][6][7], Γιούεν Μπρέμνερ[1][6][7], Τζέιμς Νέσμπιτ[1][6][7], Ρούπερτ Πένρι-Τζόουνς[1][6], Κόλιν Σάλμον[1][6][7], Μάργκαρετ Τάιζακ[1][6], Ζόι Τέλφορντ[1][6], Αλεξάντερ Άρμστρονγκ[8], Λέικ Άντερσον[8], Μιράντα Ρέιζον[8], Τζορτζίνα Τσάπμαν[8], Σελίνα Καντέλ[8], Σκοτ Χάντι[8], Μαρκ Γκέιτις[8], Ρόουζ Κίγκαν, Πολ Κέι, Τόμπι Κέμπελ, Έντι Μάρσαν και Στιβ Πέμπερτον[8]
ΜουσικήΖορζ Μπιζέ
ΦωτογραφίαΡεμί Αντεφαράσιν
ΜοντάζΑλίσα Λεπσέλτερ
Εταιρεία παραγωγήςBBC Films
Thema Production
Jada Productions
ΔιανομήDreamWorks
Πρώτη προβολή12  Μαΐου 2005 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2005)[9] και 29  Δεκεμβρίου 2005 (Γερμανία)[10]
Κυκλοφορία2005
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
 ΗΠΑ
 Λουξεμβούργο
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$15 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$85.3 εκατομμύρια

Η ταινία Match Point είναι βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν, παραγωγής του 2005. Πρωταγωνιστούν οι Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμιλι Μόρτιμερ, Μάθιου Γκουντ, Μπράιαν Κοξ και Πενέλοπι Γουίλτον. Στην ταινία, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ρις Μάγιερς, παντρεύεται μια γυναίκα από εύπορη οικογένεια, αλλά η κοινωνική του θέση απειλείται από την παράνομη σχέση του με την αρραβωνιαστικιά του κουνιάδου του, την οποία υποδύεται η Γιόχανσον. Η ταινία ασχολείται με τα θέματα της ηθικής, της απληστίας, και τον ρόλο της λαγνείας, των χρημάτων, και της τύχης, γεγονός που έκανε πολλούς ανθρώπους να τη συγχέουν με μια παλαιότερη ταινία του Άλεν, ονόματι Απιστίες και αμαρτίες (Crimes and Misdemeanors, 1989). Η ταινία γυρίστηκε στο Λονδίνο, μιας και ο Άλεν δυσκολευόταν να βρει οικονομική υποστήριξη για την ταινία στην Νέα Υόρκη. Η συμφωνία τον οδήγησε να προσλάβει ηθοποιούς και ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Άλεν έγραψε ξανάγραψε εν τάχει το σενάριο, το οποίο αρχικά λάμβανε χώρα στη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά το τοποθέτησε στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι κριτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την ταινία για το βρετανικό σκηνικό της, και το επικρότησαν ως την επιστροφή του Άλεν. Αντίθετα, οι κριτικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν την ταινία Match Point λιγότερο ευνοϊκά, λόγω των τοποθεσιών της και των ιδιωμάτων του διαλόγου. Ο Άλεν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρις Γουίλτον, έχει αποσυρθεί πρόσφατα από το τένις και κατάγεται από την Ιρλανδία. Βρίσκει δουλειά ως εκπαιδευτής σε μια κορυφαία λέσχη στο Λονδίνο. Δημιουργεί φιλία με έναν ευκατάστατο μαθητή, τον Τομ Χιούιτ, αφότου ανακάλυψαν την κοινή τους προτίμηση για την όπερα. Η μεγαλύτερη αδελφή του Τομ, η Κλόι, ερωτεύεται τον Κρις και τότε οι δυο τους συνάπτουν σχέση. Κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συνάθροισης, ο Κρις συναντά την Αμερικανίδα αρραβωνιαστικιά του Τομ, ονόματι Νόλα Ράις, και κατευθείαν ελκύονται μεταξύ τους. Η μητέρα του Τομ, η Έλινορ, δεν εγκρίνει τη σχέση του γιου της με την Νόλα, η οποία είναι μια επίδοξη ηθοποιός και αποτελεί πηγή έντασης στην οικογένεια. Η Κλόι παροτρύνει τον πατέρα της, Άλεκ, να προσφέρει στον Κρις να εργαστεί ως στέλεχος σε μία από τις εταιρείες του. Σιγά-σιγά αποκτά την εμπιστοσύνη της οικογένειας και κάνουν συζητήσεις για γάμο.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, μετά την επιλογή για το επάγγελμά της, το οποίο δεν εγκρίνει η Έλινορ, η Νόλα φεύγει από το σπίτι, για να μείνει μόνη της. Ο Κρις ακολουθεί την Νόλα έξω και εξομολογείται τα αισθήματά του για εκείνη. Τότε, οι δυο τους κάνουν παθιασμένο σεξ στο χωράφι. Νιώθοντας ένοχη, η Νόλα αντιμετωπίζει αυτό το συμβάν ως λάθος της στιγμής, ωστόσο ο Κρις θέλει να συνεχιστεί η σχέση τους στα κρυφά. Ο Κρις και η Κλόι παντρεύονται, ενώ ο Τομ και η Νόλα χωρίζουν.

Η Κλόι δε μένει έγκυος κατευθείαν, γεγονός που την λυπεί. Ο Κρις προσπαθεί να βρει μάταια την Νόλα, αλλά τη συναντά τυχαία λίγο καιρό αργότερα στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ. Ζητά διακριτικά τον αριθμό της, και οι δυο τους συνάπτουν παράνομη σχέση. Ενώ ο Κρις περνάει χρόνο με την οικογένεια της συζύγου του, η Νόλα τον τηλεφωνεί για να τον ενημερώσει ότι είναι έγκυος. Πανικόβλητος, ο Κρις της ζητά να κάνει έκτρωση, αλλά εκείνη αρνείται, λέγοντας ότι θέλει να μεγαλώσει το παιδί μαζί του. Ο Κρις αποστασιοποιείται από την Κλόι, η οποία υποπτεύεται πως εκείνος διατηρεί παράνομο δεσμό, αλλά εκείνος το αρνείται. Η Νόλα παρακινεί τον Κρις να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του, και τότε εκείνος αισθάνεται παγιδευμένος, λέγοντας ψέματα τόσο στην Κλόι όσο και στην Νόλα. Η Νόλα τον αντιμετωπίζει στο δρόμο έξω από το γραφείο του και εκείνος μετά βίας ξεφεύγει από το σκηνικό και από το γεγονός ότι κάποιος θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει.

Λίγο αργότερα, ο Κρις παίρνει το κυνηγετικό όπλο από το σπίτι του πεθερού του, το βάζει μέσα στην τσάντα του τένις και το παίρνει στο γραφείο του. Όταν σχολάει, τηλεφωνεί τη Νόλα στο κινητό της και της λέει ότι έχει να της πει ευχάριστα νέα. Πηγαίνει στην πολυκατοικία όπου μένει η Νόλα και μπαίνει στο διαμέρισμα της γειτόνισσάς της, της κυρίας Ίστμπι, την οποία δολοφονεί και έπειτα σκηνοθετεί μια υποτιθέμενη ληστεία, λεηλατώντας τα δωμάτια και κλέβοντας κοσμήματα και φάρμακα. Ενώ η Νόλα επιστρέφει, την πυροβολεί στο κλιμακοστάσιο. Έπειτα, ο Κρις παίρνει ταξί και πηγαίνει στο θέατρο, για να παρακολουθήσει με την Κλόι ένα μιούζικαλ. Η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά το έγκλημα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκε από έναν ναρκομανή και έκλεψε χρήματα. Την επόμενη ημέρα, ενώ οι ειδήσεις προβάλουν το έγκλημα, ο Κρις επιστρέφει το κυνηγετικό όπλο και η Κλόι του ανακοινώνει ότι είναι έγκυος.

Ο ντετέκτιβ Μάικ Μπάνερ προσκαλεί τον Κρις για να τον ρωτήσει σχετικά με τις δολοφονίες. Προηγουμένως, ο Κρις έριξε το κόσμημα της κυρίας Ίστμπι στο ποτάμι, αλλά το δαχτυλίδι της αναπηδά τυχαία από το κιγκλίδωμα και πέφτει στο πεζοδρόμιο. Στο αστυνομικό τμήμα, ο Κρις ψεύδεται για τη σχέση του με την Νόλα, αλλά ο Μπάνερ τον εκπλήσσει με το ημερολόγιό της, στο οποίο παρουσιάζεται εκτενώς. Ομολογεί για την παράνομη σχέση τους, αλλά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους φόνους και παρακαλεί του αστυνομικούς να μην τον αναμείξουν περαιτέρω στην έρευνά τους, καθώς αν δημοσιοποιηθεί η σχέση του με την Νόλα, υπάρχει περίπτωση να λήξει ο γάμος του, ενώ παράλληλα ότι η γυναίκα του είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Μια νύχτα, ο Κρις βλέπει τα φαντάσματα της Νόλα και της κυρίας Ίστμπι, που του λένε να είναι έτοιμος για τις συνέπειες των πράξεών του. Απαντά ότι τα εγκλήματά του, αν και λάθος, ήταν "αναγκαίο" να γίνουν, και ότι τον καταπνίγει η ενοχή του. Την ίδια στιγμή, ο Μπάνερ ονειρεύεται ότι ο Κρις διέπραξε τους φόνους. Η θεωρία του υποτιμάται από τον συνάδελφό του, Ντάουντ, ο οποίος τον πληροφορεί ότι ένας ναρκομανής βρέθηκε δολοφονημένος στο δρόμο και είχε στην τσέπη του το δαχτυλίδι της κυρίας Ίστμπι. Ο Μπάνερ και ο Ντάουντ κλείνουν την υπόθεση και σταματούν οποιαδήποτε άλλη έρευνα. Η Κλόι γεννάει ένα αγοράκι ονόματι Τέρενς, και ο θείος του τον ευλογεί με τύχη και όχι υπεροχή.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζόναθαν Ρις Μάγιερς ως Κρις Γουίλτον
  • Σκάρλετ Γιόχανσον ως Νόλα Ράις
  • Έμιλι Μόρτιμερ ως Κλόι Χιούιτ Γουίλτον
  • Μάθιου Γκουντ ως Τομ Χιούιτ
  • Μπράιαν Κοξ ως Άλεκ Χιούιτ
  • Πενέλοπι Γουίλτον ως Έλινορ Χιούιτ
  • Γιούεν Μπρέμνερ ως επιθεωρητής Ντάουντ
  • Τζέιμς Νέμπιτ ως ντετέκτιβ Μάικ Μπάνερ
  • Ρούπερτ Πένρι-Τζόουνς ως Χένρι
  • Μάργκαρετ Τίζακ ως κυρία Μπέτι Ίστμπι
  • Αλεξάντερ Άρμστρονγκ ως κύριος Τάουνσεντ
  • Τζόφρι Στριτφάιλντ ως Άλαν Σινκλέρ
  • Μιράντα Ρέιζον ως Χέδερ
  • Ζόι Τέλφορντ ως Σαμάνθα
  • Ρόουζ Κίγκαν ως Κάρολ
  • Κόλιν Σάλμον ως Ίαν
  • Τόμπι Κέμπελ ως αστυνομικός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/match-point/44997/. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/es/film695647.html. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  3. www.imdb.com/title/tt0416320/. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.metacritic.com/movie/match-point. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 stopklatka.pl/film/wszystko-gra. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 www.imdb.com/title/tt0416320/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 www.bbfc.co.uk/releases/match-point-2006-3. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. «Match Point (2005): Release Info». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουνίου 2018.
  10. www.kinokalender.com/film5443_match-point.html. Ανακτήθηκε στις 26  Δεκεμβρίου 2017.