Der Angriff

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Der Angriff
Τύποςεφημερίδα
ΙδιοκτήτηςΕθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα
ΙδρυτήςΓιόζεφ Γκαίμπελς
Ίδρυση7  Απριλίου 1927
Πολιτική τοποθέτησηΝαζισμός
ΓλώσσαΓερμανικά
Διακοπή έκδοσης24  Απριλίου 1945

Der Angriff (αποδιδόμενος στα ελληνικά ως "Η Επίθεση") ήταν ο τίτλος εφημερίδας την οποία εξέδιδε ο γκαουλάιτερ του Βερολίνου και Υπουργός Προπαγάνδας του Γ΄ Ράιχ Γιόζεφ Γκέμπελς.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1926 ο Γκέμπελς ονομάστηκε "γκαουλάιτερ" (επικεφαλής του Ναζιστικού Κόμματος στην ευρύτερη περιοχή του Βρανδεμβούργου, στην οποία περιλαμβανόταν το Βερολίνο. Επειδή αρχικά στην περιοχή αυτή το Ναζιστικό Κόμμα δεν διέθετε περισσότερους από 500 οπαδούς, ενώ είχε υποστεί και διετή απαγόρευση της λειτουργίας του, ο Γκέμπελς θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια νέα εφημερίδα ως όργανο προπαγάνδας του Κόμματος, ώστε να ενισχύσει τους υπάρχοντες οπαδούς και να προσελκύσει νέους. Η νέα εφημερίδα χρηματοδοτήθηκε από το Κόμμα ως έντυπο ευρείας κυκλοφορίας, άρχισε να κυκλοφορεί το 1927[1] εκδιδόμενη από τον κεντρικό εκδοτικό οίκο (Zentralverlag) του Κόμματος στο Βερολίνο.[2] Αυτοπροσδιοριζόταν ως αντισυστημικό έντυπο, το οποίο αντιμαχόταν το "μισητό σύστημα" και χρησιμοποιούσε τραχύ και επιθετικό λόγο. Κεντρικά σημεία της θεματολογίας της ήταν ο αντισημιτισμός και ο αντικοινοβουλευτισμός.

Ως εκδότης της εφημερίδας εμφανιζόταν ο ίδιος ο Γκέμπελς, ως τον Οκτώβριο του 1933, και αρχισυντάκτης ήταν ο Χανς Σβαρτς φαν Μπερτ (Hans Schwarz van Bert). Η εφημερίδα είχε διαστάσεις 32,3 Χ 48 εκ., αποτελείτο αρχικά από λίγες σελίδες ως το 1935, οπότε πέρασε στην "ιδιοκτησία" του Γερμανικού Μετώπου Εργασίας (Deutsche Arbeits Front, DAF) και η τιμή της ήταν από 10 ως 15 πφένιχ (υποδιαίρεση του γερμανικού μάρκου, 1 μάρκο = 100 πφένιχ), ενώ στο εξωτερικό κόστιζε 25 πφένιχ.[2]

Τακτικότεροι συνεργάτες στην εφημερίδα ήταν στελέχη του κόμματος. Το κύριο άρθρο ήταν συνήθως συντεταγμένο από τον εκδότη Γκέμπελς (ως το 1993), ο οποίος υπέγραφε ως "Dr. G.". Αρχικά ως αρχισυντάκτης είχε αναλάβει ο Βίλλι Κράουζε, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα Πέτερ Χάγκεν. Τον διαδέχτηκε ο Γιούλιους Λίππερτ, το 1933 ο Κάρολυ Καμπμαν και από το 1935 ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα ο έμπιστος του Γκέμπελς φαν Μπερτ. Σημαντικό πόλο έλξης της εφημερίδας αποτελούσαν οι πολιτικές γελοιογραφίες του Χανς Σβάιτσερ (Hans Schweitzer).

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου 1927. Βασικό σύνθημά της ήταν "Για τον καταπιεσμένο κατά των εκμεταλλευτών". Αρχικά η έκδοση ήταν εβδομαδιαία, από την 1η Οκτωβρίου 1929 εκδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα. Μετά την 1η Νοεμβρίου 1930 η εφημερίδα έγινε ημερήσια, έχοντας ως υπότιτλο "Η γερμανική απογευματινή εφημερίδα του Βερολίνου". Μετά την 1η Οκτωβρίου 1932 έβγαιναν δύο εκδόσεις σε καθημερινή βάση, η μία με τίτλο "Η Επίθεση το μεσημέρι" και η άλλη με τίτλο "Η νυχτερινή Επίθεση". Την 1η Φεβρουαρίου 1933 εμφανίστηκε ως "η καθημερινή εφημερίδα του Γερμανικού Μετώπου Εργασίας" με εκδότη την "Eher Press", με τον Γκέμπελς να παραμένει εκδότης.

Το περιεχόμενο των άρθρων της αποτελούσε, κυρίως, προπαγάνδα του κόμματος, επιθέσεις κατά του καθεστώτος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ενώ έκανε τακτικές επιθέσεις στον Υποδιευθυντή της Αστυνομίας του Βερολίνου, Μπέρνχαρντ Βάις (Bernhard Weiss), ο οποίος ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο Γκέμπελς έγραψε, μάλιστα, ένα ιδιαίτερα προσβλητικό άρθρο με τίτλο "Isidor" στις 15 Αυγούστου 1927 [3] με αποτέλεσμα να απαγορευτεί για λίγο η κυκλοφορία της στις 4 Νοεμβρίου 1931 με εντολή του Αρχηγού της Αστυνομίας του Βερολίνου Άλμπερτ Γκρζεζίνσκι (Albert Grzesinski).

Αρχικά το έντυπο πουλούσε περίπου 2.000 φύλλα. Ο αριθμός ανέβηκε στις 146.694 φύλλα το 1939 και στα 306.000 φύλλα το 1944. Ωστόσο, η επιρροή της εφημερίδας ελαττώθηκε όταν οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία το 1933. Όταν οι Σύμμαχοι άρχισαν να βομβαρδίζουν το Βερολίνο, η εφημερίδα αύξησε την κυκλοφορία της, με στόχο να τονώσει το ηθικό των Βερολινέζων. Στις 19 Φεβρουαρίου το έντυπο συγχωνεύτηκε με το Berliner Illustrierte Nachtausgabe. Το τελευταίο φύλλο εκδόθηκε στις 24 Απριλίου 1945.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Calvin College: German Propaganda Archive, I. Material by Joseph Goebbels
  2. 2,0 2,1 «Arcor.de: "Der Angriff"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2013. 
  3. "Isidor": "Example: a 1927 essay attacking Weiss."