Comic strip

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Yellow Kid

Το comic strip είναι μια συνεχόμενη αλληλουχία εικόνων εντός τετραγωνιδίων (καρέ) που περιγράφουν με σύντομο τρόπο μια χιουμοριστική ιστορία ή διηγούνται κάποια περιπέτεια ενός ή περισσοτέρων χαρακτήρων. Στα καρέ συνήθως περιέχονται οι διάλογοι των ηρώων, σε μορφή περιγεγραμμένη, σαν «συννεφάκια» ή εμφανίζονται ακριβώς κάτω από τα καρέ. Παραδοσιακά, από τον 20ο αιώνα, τα comic strip δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά με ασπρόμαυρη εκτύπωση. Πιο προσεγμένες (σε έγχρωμη μορφή) σειρές τέτοιου είδους παρουσιάζονται σε Κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων και πανηγυρικές ή διάφορες άλλες επετειακές εκδόσεις γνωστών περιοδικών.

Μετά από την τεχνολογική εξέλιξη που ενέσκυψε από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, τα comic strip μεταφέρθηκαν σταδιακά στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο[1].

Τα comic strip δημιουργούνται από τη συνεργασία πολλών καλλιτεχνών του είδους, όπως του σεναριογράφου, του εικονογράφου, του μελανωτή και του υπεύθυνου διαλόγων. Με έναρξη στα τέλη της δεκαετίας του ’20 τα comic strip αναπτύχθηκαν με την εμφάνιση συγκεκριμένων χαρακτήρων όπως ο Superman, οι ήρωες του Walt Disney, ο Popeye, οι Tintin, Asterix, Tarzan, Buck Rogers, Flash Gordon κ.α. Από τους πρωτεργάτες του είδους είναι οι Richard Outcault (ο οποίος φιλοτέχνησε το πρώτο στα χρονικά comic strip με τίτλο «Yellow Kid» το 1895), Will Eisner, Carl Barks, Romano Scarpa κ.α.

Ο δημιουργός Will Eisner έχει προτείνει για τα comic strip, τον εναλλακτικό όρο sequential art[2].

Στην Ευρώπη έχουν εκδοθεί χιλιάδες βιβλία που περιέχουν τέτοιου είδους ολοκληρωμένες ιστορίες (και όχι σε ημερήσιες ή εβδομαδιαίες συνέχειες), ενώ έχουν επεκταθεί και στις ΗΠΑ που θεωρούνται η πατρίδα των «υπέρ-ηρώων».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Comic Art Collection Ανακτήθηκε στις 12/2/2010 μέσω Wayback Machine. Michigan State University Libraries
  2. Eisner 2008, σελ. 11-12