10η μέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
10η μέρα
Ξενόγλωσση αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΒασίλης Μαζωμένος
ΠαραγωγήΒασίλης Μαζωμένος
Τάκης Ζερβουλάκος
ΣενάριοΒασίλης Μαζωμένος
Νίκος Απειρανθίτης
ΠρωταγωνιστέςΑλί Χαϊντάρι
Μαχντί Γκορμπανί
Χουσεΐν Αχμάντι
Βασίλης Κουκαλάνι
ΜουσικήDNA Music (Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης)
ΦωτογραφίαΓιώργος Παπανδρικόπουλος
Στάμος Προύσαλης
ΜοντάζΓιάννης Κωσταβάρας
Εταιρεία παραγωγήςHorme pictures
X-Rated Films
ΕΡΤ
Ε.Κ.Κ.
ΔιανομήHorme pictures
Πρώτη προβολή16 Νοεμβρίου 2012 (Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου) 7 Νοεμβρίου 2013 (Ελλάδα)
Διάρκεια83΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική
Αγγλική
Περσική

Η 10η μέρα είναι βραβευμένη[1] ελληνική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή Βασίλη Μαζωμένου. Θεωρήθηκε από την ελληνική κριτική μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2013.[2][3][4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί ένας Αφγανός μετανάστης βρίσκεται στην Ελλάδα και προσπαθεί να επιβιώσει και να κατακτήσει το δυτικό όνειρο. Κατοικεί σε ένα υπόγειο και βιοπορίζεται μαζεύοντας παλιοσίδερα που τα φορτώνει σε ένα καρότσι. Με αυτό περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια μιας μέρας, ίδιας με όλες τις άλλες, ενώ βρίσκεται μέσα στο χάος της μεγαλούπολης, περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του. Παρακολουθούμε την παιδική του ηλικία και την καταπιεσμένη νεότητα λόγω του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ο πατέρας του, μαζί με τους γονείς άλλων έξι νέων, αποφασίζει με τη βοήθεια ενός οδηγού να τους βγάλει από τη χώρα. Μετά από μια πραγματική οδύσσεια σε Ιράν και Τουρκία όπου ο Αλί και οι φίλοι του συλλαμβάνονται και βασανίζονται, καταφέρνουν με το χρηματισμό των στρατιωτών από τον οδηγό να ελευθερωθούν. Με πολύ κόπο ο Αλί φτάνει στην Ελλάδα, μέσω της θάλασσας και συλλαμβάνεται από το λιμενικό. Όταν τελικά θα ελευθερωθεί από τις ελληνικές φυλακές, έχοντας πετύχει πολιτικό άσυλο, θα αντιμετωπίσει ένα δεύτερο εφιάλτη στους δρόμους της Αθήνας λόγω της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Και έτσι θα καταλήξει να αποζητά την επιστροφή στην πατρίδα του.

Διανομή ρόλων [5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλί Χαϊντάρι - Αλί
  • Ιόλη Δημητρίου - φίλη
  • Βασίλης Κουκαλάνι - οδηγός (φωνή)
  • Νίκος Αρβανίτης - άντρας
  • Ντίνα Αβαγιανού - γυναίκα

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνει ο Μάκης Λακταρίδης από το doctv.gr:

Ο Βασίλης Μαζωμένος, ο πιο «ιδιαίτερος» απ’ όλους τους έλληνες σκηνοθέτες της γενιάς του, αφήνει στην άκρη, προς στιγμήν, τους εικαστικούς πειραματισμούς (ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία για τη δημιουργία κινηματογραφικών κολάζ στο εγχώριο σινεμά) και τις επιρροές του από τον πρώιμο γερμανικό εξπρεσιονισμό, για να μας διηγηθεί μια πραγματική ιστορία, όπως συμβαίνει τώρα.

Ενώ ο Νίκος Κουλαυτάκης έγραφε στο cinemad.gr:[6]

Συγκλονιστική ταινία που στοιχειώνεται από την αλήθεια ενός πραγματικού ντοκιμαντέρ αλλά χρησιμοποιώντας κανονικούς, αν και ερασιτέχνες, ηθοποιούς στους ρόλους των μεταναστών. Που για να σωθούν αποφασίζουν να μπουν στο μαρτύριο ενός εξαιρετικά επικίνδυνου ταξιδιού. Ταξιδιού που τους οδηγεί αντί για την σωτηρία, σε μια απείρως χειρότερη μοίρα.

Διακρίσεις - Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνή από την ταινία

Η ταινία ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Μόντρεαλ (Καναδά), (Πορτογαλία), Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα), London Greek Film Festival (U.K.), CYIFF (Κύπρος), Human Rights Film Festival (Βαρκελώνη, Παρίσι, Νέα Υόρκη). Το 2012 απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα), ενώ έλαβε τρεις υποψηφιότητες το 2013 στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: μοντάζ, ήχου και ειδικών εφέ. Έλαβε επίσης τρία βραβεία: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας στο London Greek film festival το 2013 καθώς και το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου 2013. Το 2014 η «10η Μέρα» εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή κινηματογραφική διοργάνωση στο 4ο Human Rights Film Festival στην Τουρκία. Το 2015 έλαβε υποψηφιότητα για το "βραβείο Μικελάντζελο Αντονιόνι" στο BLOW-UP · Chicago International Arthouse FILM FEST στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]