Χάβσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{πόλη}} Η '''Χάβσα''' (τουρκικά: Havsa· ελληνικά: '''Νίκη''') είναι κωμόπολη και περιοχή της επαρχίας Αδριανούπολης της Τουρκίας. Δήμαρχος είναι ο Αϊντίν Μπαλκάν (AKP). Ο πληθυσμός είναι 8.602 από το 2010. Η κωμό...
 
Γραμμή 5: Γραμμή 5:


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Η Νίκη ιδρύθηκε από τους [[Αρχαία Ρώμη|Αρχαίους Ρωμαίους]]. Όταν η αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο, η πόλη προσαρτήθηκε στην επικράτεια της [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινής Αυτοκρατορίας]]. Το 1331, η γη καταλήφθηκε από Τούρκους υπό την ηγεσία του [[Μουράτ Α΄]] και η περιοχή ονομάστηκε ''Χόσα''. Αφού η [[Αδριανούπολη]] έγινε το κέντρο της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], ο πληθυσμός των Ρωμιών στη Χόσα εγκατέλειψε την πόλη και μετακόμισε στην [[Κωνσταντινούπολη]] και τη [[Θεσσαλονίκη]]. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, Τούρκοι από τη [[Μικρά Ασία]] εγκαταστάθηκαν, τουρκοποιώντας την πόλη.
Η Νίκη ιδρύθηκε από τους [[Αρχαία Ρώμη|Αρχαίους Ρωμαίους]]. Όταν η αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο, η πόλη προσαρτήθηκε στην επικράτεια της [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινής Αυτοκρατορίας]]. Το 1331, η γη καταλήφθηκε από Τούρκους υπό την ηγεσία του [[Μουράτ Α΄]] και η περιοχή ονομάστηκε ''Χόσα''. Αφού η [[Αδριανούπολη]] έγινε το κέντρο της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], ο πληθυσμός των Ρωμιών στη Χόσα εγκατέλειψε την πόλη και μετακόμισε στην [[Κωνσταντινούπολη]] και τη [[Θεσσαλονίκη]]. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, εγκαταστάθηκαν Τούρκοι από τη [[Μικρά Ασία]], τουρκοποιώντας την πόλη.


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 06:24, 8 Ιουλίου 2022

Χάβσα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Χάβσα
41°33′0″N 26°49′0″E
ΧώραΤουρκία[1]
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αδριανούπολης[1]
Έκταση588,9 km²
Πληθυσμός18.947 (2018)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάβσα (τουρκικά: Havsa· ελληνικά: Νίκη) είναι κωμόπολη και περιοχή της επαρχίας Αδριανούπολης της Τουρκίας. Δήμαρχος είναι ο Αϊντίν Μπαλκάν (AKP). Ο πληθυσμός είναι 8.602 από το 2010.

Η κωμόπολη απέχει 69 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη. Η περιοχή συνορεύει με την περιοχή Αδριανούπολης στα βόρεια και δυτικά, με την περιοχή Σούλογλου (Ασβεστοχώρι) στα βόρεια, την επαρχία Σαράντα Εκκλησιών στα ανατολικά και την περιοχή Ουζούν Κιοπρού (Μακρά Γέφυρα) στα νότια. Η κωμόπολη βρίσκεται 218 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.

Ιστορία

Η Νίκη ιδρύθηκε από τους Αρχαίους Ρωμαίους. Όταν η αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο, η πόλη προσαρτήθηκε στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1331, η γη καταλήφθηκε από Τούρκους υπό την ηγεσία του Μουράτ Α΄ και η περιοχή ονομάστηκε Χόσα. Αφού η Αδριανούπολη έγινε το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο πληθυσμός των Ρωμιών στη Χόσα εγκατέλειψε την πόλη και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, εγκαταστάθηκαν Τούρκοι από τη Μικρά Ασία, τουρκοποιώντας την πόλη.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. 11849588.