Πανγυθεατικός Γ.Σ.: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από την ΔώραΣτρουμπούκη (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Pangytheatikos
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{δα|Λ5}}
{{Κουτί πληροφοριών αθλητικού σωματείου
{{Κουτί πληροφοριών αθλητικού σωματείου
| όνομα = Πανγυθεατικός Γ.Σ.
| όνομα = Πανγυθεατικός Γ.Σ.

Έκδοση από την 18:19, 3 Ιουνίου 2022

Πανγυθεατικός Γ.Σ.
Αρχείο:ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΓΣ.jpg
ΌνομαΠανγυθεατικός Γυμναστικός Σύλλογος
Ίδρυση1901
ΤμήματαΠοδόσφαιρο, Στίβος, Γυναικείο Ποδόσφαιρο, Ακαδημίες Ποδοσφαίρου
ΑρέναΔημοτικό Στάδιο Γυθείου «Χαρίλαος Βασιλάκος»
ΈδραΓύθειο Λακωνίας
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
Ιστοσελίδαpgs1901.blogspot.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Ο Πανγυθεατικός ή Πανγυθειατικός Γ.Σ. είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα το Γύθειο της Λακωνίας. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1901, έχει έμβλημα ένα λαμπαδηδρόμο και χρώματά του είναι το μπλε και το λευκό. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, στίβου και ακαδημίες ποδοσφαίρου, ενώ στο παρελθόν διέθετε και άλλα αθλητικά τμήματα.

Ιστορία

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το Γύθειο βρισκόταν σε περίοδο ακμής. Ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λακωνίας, το λιμάνι του αποτελούσε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς σταθμούς της νοτίου Ελλάδος και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν συνεχής και αλματώδης, ενώ δεν θα μπορούσε να μην ακμάσει και σε αθλητικό επίπεδο. Το έναυσμα δόθηκε μετά την επιτυχία του εκ του Λυγερέα Γυθείου, Χαρίλαου Βασιλάκου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το 1896, με το Γύθειο να ζει στο ρυθμό της επιτυχίας του δικού της παιδιού. Το 1901 κατασκευάζεται στην πόλη δημοτικό γυμναστήριο και ιδρύεται αθλητικό σωματείο, το οποίο έμελλε να αποτελέσει και τη θεμέλιο λίθο του Λακωνικού αθλητισμού. Το όνομα αυτού Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, διατηρούσε τμήματα στίβου και κολύμβησης. Σκοπός του συλλόγου ήταν η προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθούν και να γυμναστούν σ' ένα υγιές περιβάλλον. Διοργάνωνε ανά διαστήματα αθλητικούς αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δε διέθετε ποδοσφαιρικό τμήμα, ωστόσο το 1929 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τα μέλη του συλλόγου. Τη δεκαετία του 1930 ιδρύονται στο Γύθειο πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων ο «Ηρακλής Γυθείου» και ο «Λάκων», που αμφότεροι κατά την προπολεμική περίοδο ήταν μεταξύ των ισχυρότερων ομάδων του Λακωνικού ποδοσφαίρου και μεταξύ τους υπήρχε έντονη αντιπαλότητα. Ο Ηρακλής αποτελούσε την ομάδα της Παλαιόπολης(βόρεια συνοικία) και είχε ως έδρα το γυμναστήριο του Γυμναστικού Συλλόγου στο χώρο της Πανηλεκτρικής (2ο Δημοτικό Σχολείο σήμερα). Ο Λάκων από την άλλη μεριά, υπήρξε μέχρι το 1952 και ήταν η ομάδα της Πλατείας(νότια συνοικία) με έδρα στο νησάκι Κρανάη. Το 1951 ο Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου απορροφά τον Ηρακλή Γυθείου και έτσι αποκτά και ποδοσφαιρικό τμήμα. Παράλληλα, μετονομάζεται επίσημα σε Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου ''ο Πανγυθεατικός''.

Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. εδραιώθηκε στο Λακωνικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε μία από τις μεγάλες του δυνάμεις. Το καλοκαίρι του 1952 μαζί με τους συλλόγους «Α.Π.Σ. Άμιλλα» και «Σπαρτιατικός Γ.Σ.» ίδρυσαν την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας και συνέταξαν το πρώτο καταστατικό της.[1] Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. έχει κατακτήσει πλήθος πρωταθλημάτων και κυπέλλων Ε.Π.Σ. Λακωνίας και εκπροσώπησε το Λακωνικό ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας κατά την αγωνιστική περίοδο 1986-87 και το χρονικό διάστημα 1990-1996.Το 1975 συμμετείχε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου, χάνοντας ωστόσο την άνοδο στην Β' Εθνική κατηγορία. Τη φανέλα του συλλόγου έχουν τιμήσει μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές από το Γύθειο και τη Λακωνία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας γενικότερα.

Ο σύλλογος πέρα από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διατηρούσε επίσης και άκρως επιτυχημένα τμήματα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβου και κολύμβησης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη αθλητών οδήγησαν στη διάλυση σύσσωμου του συλλόγου το 1998. Στο ποδόσφαιρο όμως συνέχισε την πορεία του, καθώς το 2001 η ομάδα «Σμήνος Γυθείου» μετονομάστηκε σε «Πανγυθειατικό 2001». Η ομάδα αυτή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Λακωνίας το 2005 και το κύπελλο Ε.Π.Σ. Λακωνίας τις χρονιές 2006, 2007 και 2008 και αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική τη χρονιά 2005-06, προτού διαλυθεί εκ νέου το 2009. Κατόπιν και μέχρι το 2012 η πόλη του Γυθείου έμεινε χωρίς τον Πανγυθεατικό.

Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. επανασυστάθηκε το 2012, έπειτα από πρωτοβουλία παλαιών αθλητών του συλλόγου. Μέσα σε 2 χρονιές ανέβηκε στην Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Λακωνίας . Με την επανασύσταση του συλλόγου ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. στις μέρες μας, εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διαθέτει επίσης τμήμα στίβου, γυναικείου ποδοσφαίρου και οργανωμένες ποδοσφαιρικές ακαδημίες.[2] Αποτελεί έναν εμβληματικό Σύλλογο για την πόλη του Γυθείου, που εκτός του αθλητισμού, παρουσιάζει ένα ιδιαιτέρως κοινωνικό και φιλανθρωπικό πρόσωπο. Ενδεικτικά, στις φανέλες των τμημάτων του συνηθίζει αντί για χορηγούς να προβάλλει μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα κατά των ναρκωτικών και του σχολικού εκφοβισμού.

Το 2019 κατέκτησε αήττητος το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Λακωνίας και κέρδισε στον τελικό του Σούπερ Καπ τον ΠΣ Σπάρτης και κατέκτησε το τρόπαιο. Τις περιόδους 2020 και 2021 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας. Το 2022 στέφθηκε για ακόμα μια φορά Αήττητος Πρωταθλητής Λακωνίας.


Αντρική ποδοσφαιρική ομάδα
Πρωταθλήματα Λακωνίας 9 1971,1972,1975,1986,1988,1990,2005,2019,2022
Κύπελλα Λακωνίας 7 1977,1984,1989,1991,2006,2007,2008
Φιναλίστ σε τελικό κυπέλλου Λακωνίας 4 1978,1987,2005,2019
Σούπερ Καπ Λακωνίας 1 2019

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι