Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ 🛠
Γραμμή 44: Γραμμή 44:
}}
}}
[[Αρχείο:Eotlogo.jpg|300px|μικρογραφία|Το λογότυπο του ΕΟΤ την περίοδο 2004 - 2009]]
[[Αρχείο:Eotlogo.jpg|300px|μικρογραφία|Το λογότυπο του ΕΟΤ την περίοδο 2004 - 2009]]
[[Αρχείο:Greecetour.png|300px|μικρογραφία|Παλαιότερο σήμα του ΕΟΤ]]
[[Αρχείο:ΕΟΤ (logo-1).svg|300px|μικρογραφία|Παλαιότερο σήμα του ΕΟΤ]]
Ο '''Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού''' (ΕΟΤ) (παλαιότερα: ''Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ'') είναι κυβερνητική υπηρεσία προώθησης του τουρισμού της [[Ελλάδα]]ς. Αποτελεί [[Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου]] και εποπτεύεται από το [[Υπουργείο Τουρισμού (Ελλάδα)|Υπουργείο Τουρισμού]], ενώ κατά το παρελθόν εποπτευόνταν από άλλα υπουργεία της [[Ελληνική Κυβέρνηση|Ελληνικής Κυβέρνησης]].
Ο '''Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού''' (ΕΟΤ) (παλαιότερα: ''Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ'') είναι κυβερνητική υπηρεσία προώθησης του τουρισμού της [[Ελλάδα]]ς. Αποτελεί [[Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου]] και εποπτεύεται από το [[Υπουργείο Τουρισμού (Ελλάδα)|Υπουργείο Τουρισμού]], ενώ κατά το παρελθόν εποπτευόνταν από άλλα υπουργεία της [[Ελληνική Κυβέρνηση|Ελληνικής Κυβέρνησης]].



Έκδοση από την 11:43, 31 Μαΐου 2022

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση23 Μαρτίου 1929
29 Οκτωβρίου 1950
Κατάργηση24 Απριλίου 1936
ΔικαιοδοσίαΥπουργείο Τουρισμού
ΈδραΑν. Τσόχα 7 Αθήνα
ΠρόεδροςΆντζελα Γκερέκου
Γενικός ΓραμματέαςΔημήτριος Φραγκάκης
Ιστότοποςwww.visitgreece.gr www.gnto.gov.gr
Το λογότυπο του ΕΟΤ την περίοδο 2004 - 2009
Παλαιότερο σήμα του ΕΟΤ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) (παλαιότερα: Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ) είναι κυβερνητική υπηρεσία προώθησης του τουρισμού της Ελλάδας. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ κατά το παρελθόν εποπτευόνταν από άλλα υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ιστορικό

Το 1914, με τον Ν. 241/1914 (ΦΕΚ 111/Α) ιδρύεται αυτοτελές Γραφείο Τουρισμό με σκοπό τη μέριμνα για την ανάπτυξη του τουτρσμού στην Ελλάδα. Το Γραφείο υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το γραφείο ανέστηλε τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 1918, με τον Ν. 1698/16 Δεκ. 1918 (ΦΕΚ1/Α) συστάθηκε Γραφείο Ξένων και Εκθέσεων. Ο ΕΟΤ ιδρύθηκε αρχικά το 1929 με σκοπό την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, μαζί με την τουριστική αστυνομία. Το 1936 συστήνεται το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού και καταργείται ο ΕΟΤ.[1] Έναν χρόνο νωρίτερα είχε ιδρυθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Τουρισμού που καταργήθηκε πάραυτα. Το 1941 καταργείται το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού και οι αρμοδιότητες περιέρχονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα συστήνεται η Διεύθυνση Λουτροπόλεων και Τουρισμού. Το επόμενο έτος συνετάγη το πρώτο συστηματικό πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού στα πλαίσια του Σχεδίου Μάρσαλ. Το 1945 οι υπηρεσίες Τουρισμού, Λουτροπόλεων και Εκθέσεων υπάγονται στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και συστήνεται Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Το 1946 μεταβιβάστηκαν οι σχετικά με τον τουρισμό αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Κυβέρνησης στον Υπουργό Συντονισμού, στον οποίο συνακόλουθα υπάγεται τώρα και η Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Το 1950 καταργείται η Γενική Γραμματεία Τουρισμού. και ανασυσυνίσταται ο ΕΟΤ που υπήχθη στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Το 1965 συνίσταται το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Τουρισμού που εποπτεύεται από τον Υπουργό Προεδρίας. Οι γνωμοδοτήσεις του υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Το 1968 καταργείται η Τουριστική Αστυνομία και συνίστανται οι Διευθύνσεις Τουριστικής Αστυνομίας στα Αρχηγεία Χωροφυλακής και Αστυνομίας. Το 1983 πραγματοποιείται η σύσταση Διεύθυνσης Εποπτείας Υπηρεσιών Εξωτερικού και Περιφερειακών Υπηρεσιών Εσωτερικού Α. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Εποπτείας Περιφερειακών Υπηρεσιών Εξωτερικού Β. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Εποπτείας Περιφερειακών Υπηρεσιών Εσωτερικού και το 1987 η σύσταση νέων τμημάτων στη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης Τμήμα Α3 ΕΟΚ Τμήμα Α4 Επενδύσεων Τμήμα Α5 Υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης. 1989: Σύσταση Υπουργείου Τουρισμού με εποπτεία επί του ΕΟΤ. Το 1991 καταργείται το Υπουργείο Τουρισμού και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες στο ΥΠΕΘΟ, που αποκτά και την εποπτεία του ΕΟΤ. Το ιδρύεται το «Εθνικό Συμβούλιο του Τουρισμού». Το 2001, με το Π.Δ. 343/2001 και Π.Δ. 313/2001. επικυρώνονται διαρθρωτικές αλλαγές και συνίσταται η Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Το 2004, η εποπτεία του ΕΟΤ περνά στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Αποστολή

Ο οργανισμός υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα από την δεκαετία του 1950 και συνεχίζει να επεκτείνει τη φήμη της χώρας ως τουριστικό προορισμό με τις διαφημιστικές καμπάνιες της. Επί του παρόντος, ο οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προώθησης του τουρισμού στη χώρα με 27 γραφεία σε 21 χώρες.

Πρόκειται για τον κρατικό φορέα του τουριστικού τομέα με κύρια αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας, ακολουθώντας δράσεις τουριστικής προβολής της Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εποπτείας και ελέγχου της γενικότερης τουριστικής αγοράς, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη για την υποστήριξη και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η αποστολή του ΕΟΤ είναι να ενισχύσει την αξία του Ελληνικού Τουρισμού, σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και ταυτόχρονα τουριστικών εσόδων. Ο ΕΟΤ λειτουργεί με γνώμονα την ανάπτυξη του τουρισμού, του σημαντικότερου πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι το παραγόμενο προϊόν του διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενος με επιτυχία σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές  περιβάλλον.

Διατελέσαντες πρόεδροι και γενικοί γραμματείς

  • 2008 Θανάσης Οικονόμου (19??-2021) Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΕΟΤ το 2008. Απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου 2021.[2]

Παραπομπές

  1. άρθρο 2 παρ. 2 του Α.Ν. 45/1936
  2. Βίκυ Καραντζαβέλου, Απεβίωσε ο Αθανάσιος Οικονόμου, πρώην πρόεδρος και γενικός γραμματέας ΕΟΤ, traveldailynews.gr, 8 Φεβρουαρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • www.gnto.gov.gr, Επίσημη ιστοσελίδα σχετικά με τον ΕΟΤ
  • visitgreece.gr, Επίσημη ιστοσελίδα προβολής & προώθησης της Ελλάδας