Συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη Eurovision: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του [[Κοσσυφοπέδιο|Κοσσυφοπεδίου]] RTK, είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην [[EBU]] αλλά απορρίφθηκε κάθετα, καθώς το Κόσοβο είναι το αντικείμενο εδαφικής διαφοράς μεταξύ της Σερβίας και του [[Κοσσυφοπέδιο|Κοσσυφοπεδίου]]. Η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία συνεχίζει να το διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από 98 χώρες στις 193 που είναι κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του [[Κοσσυφοπέδιο|Κοσσυφοπεδίου]] RTK, είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην [[EBU]] αλλά απορρίφθηκε κάθετα, καθώς το Κόσοβο είναι το αντικείμενο εδαφικής διαφοράς μεταξύ της Σερβίας και του [[Κοσσυφοπέδιο|Κοσσυφοπεδίου]]. Η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία συνεχίζει να το διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από 98 χώρες στις 193 που είναι κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.


Επίσης ορισμένα μέλη της EBU, εκτός της Σερβίας, που συμμετέχουν στην Eurovision ([[Ισπανία]] - ένα από τα μέλη των Big 5, [[Ρωσία]], [[Κύπρος]], [[Ρουμανία]], [[Μολδαβία]], [[Ουκρανία]], [[Γεωργία]], [[Αρμενία]], [[Αζερμπαϊτζάν]] και [[Ελλάδα]]), χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν στην Eurovision ([[Σλοβακία]], [[Βοσνία και Ερζεγοβίνη]], [[Λευκορωσία]] και [[Μαρόκο]]), αλλά και χώρες που δεν συμμετείχαν ποτέ στην Eurovision ([[Συρία]], [[Τυνησία]], [[Αλγερία]] και [[Λίβανος]]), δεν αναγνωρίζουν ή δεν αναγνώρισαν ποτέ κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα που μπλοκάρει την συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.
Επίσης ορισμένα μέλη της EBU, εκτός της Σερβίας, που συμμετέχουν στην Eurovision ([[Ισπανία]] - ένα από τα μέλη των Big 5, [[Κύπρος]], [[Ρουμανία]], [[Μολδαβία]], [[Ουκρανία]], [[Γεωργία]], [[Αρμενία]], [[Αζερμπαϊτζάν]] και [[Ελλάδα]]), χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν στην Eurovision ([[Σλοβακία]], [[Βοσνία και Ερζεγοβίνη]], [[Μαρόκο]], αλλά και τις [[Λευκορωσία]] και [[Ρωσία]], οι οποίες παραβιάζουν από το 2022, το καταστατικό της [[EBU]], και δεν είναι πλέον μέλη της, ενώ οι δύο χώρες εμπλέκονται στην [[Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία|υπόθεση της Ουκρανίας]]), αλλά και χώρες που δεν συμμετείχαν ποτέ στην Eurovision ([[Συρία]], [[Τυνησία]], [[Αλγερία]] και [[Λίβανος]]), δεν αναγνωρίζουν ή δεν αναγνώρισαν ποτέ κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα που μπλοκάρει την συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.

Τέλος πολλά κράτη παγκόσμια (και ειδικότερα εκτός Ευρώπης), που αναγνώρισαν κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, απέσυραν σταδιακά με τα χρόνια, την αναγνώριση του, ενώ ορισμένα από αυτά, δηλώνουν σήμερα, ότι δεν το αναγνώρισαν ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα, δεν θα ενταχθεί ποτέ στην [[EBU]], αλλά ούτε και στην [[ITU]], κυριότερα για πολιτικούς λόγους, ενώ αντίστοιχα, πολλά κράτη θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο, ότι αν ανακηρυχθεί διεθνώς κυρίαρχο κράτος, σημαίνει ''«κίνδυνος για [[Εθνικισμός|εθνικισμό]] στους [[Αλβανοί|Αλβανούς]], τόσο του ίδιου του Κοσσυφοπεδίου, όσο της [[Αλβανία]]ς και των γύρω χωρών τους, οπού αποτελούν μειονότητα, αλλά και ελπίδα στα όνειρα να δημιουργηθεί μια [[Μεγάλη Αλβανία]]''», κάτι που ο [[Δυτικός Κόσμος]], φιλοδοξεί και θέλει να αποτρέψει, ένα τέτοιο συμβάν άμεσα.


== Ιστορία και ενδιαφέρον ==
== Ιστορία και ενδιαφέρον ==

Έκδοση από την 18:00, 21 Μαρτίου 2022

Κόσοβο
Τηλεοπτ. φορέαςRTK
Εθνικοί τρόποι επιλογήςAkordet e Kosoves
Γενική συμμετοχή
ΣυμμετοχέςΚαμία

To Κοσσυφοπέδιο δεν συμμετέχει ακόμη στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision, επειδή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, και δεν είναι κυρίαρχο κράτος, και θεωρείται νομίμως μέρος της Σερβίας.

Αιτία μη συμμετοχής

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Κοσσυφοπεδίου RTK, είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην EBU αλλά απορρίφθηκε κάθετα, καθώς το Κόσοβο είναι το αντικείμενο εδαφικής διαφοράς μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία συνεχίζει να το διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από 98 χώρες στις 193 που είναι κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης ορισμένα μέλη της EBU, εκτός της Σερβίας, που συμμετέχουν στην Eurovision (Ισπανία - ένα από τα μέλη των Big 5, Κύπρος, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα), χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν στην Eurovision (Σλοβακία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαρόκο, αλλά και τις Λευκορωσία και Ρωσία, οι οποίες παραβιάζουν από το 2022, το καταστατικό της EBU, και δεν είναι πλέον μέλη της, ενώ οι δύο χώρες εμπλέκονται στην υπόθεση της Ουκρανίας), αλλά και χώρες που δεν συμμετείχαν ποτέ στην Eurovision (Συρία, Τυνησία, Αλγερία και Λίβανος), δεν αναγνωρίζουν ή δεν αναγνώρισαν ποτέ κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα που μπλοκάρει την συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision.

Τέλος πολλά κράτη παγκόσμια (και ειδικότερα εκτός Ευρώπης), που αναγνώρισαν κυρίαρχο κράτος το Κοσσυφοπέδιο, απέσυραν σταδιακά με τα χρόνια, την αναγνώριση του, ενώ ορισμένα από αυτά, δηλώνουν σήμερα, ότι δεν το αναγνώρισαν ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα, δεν θα ενταχθεί ποτέ στην EBU, αλλά ούτε και στην ITU, κυριότερα για πολιτικούς λόγους, ενώ αντίστοιχα, πολλά κράτη θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο, ότι αν ανακηρυχθεί διεθνώς κυρίαρχο κράτος, σημαίνει «κίνδυνος για εθνικισμό στους Αλβανούς, τόσο του ίδιου του Κοσσυφοπεδίου, όσο της Αλβανίας και των γύρω χωρών τους, οπού αποτελούν μειονότητα, αλλά και ελπίδα στα όνειρα να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Αλβανία», κάτι που ο Δυτικός Κόσμος, φιλοδοξεί και θέλει να αποτρέψει, ένα τέτοιο συμβάν άμεσα.

Ιστορία και ενδιαφέρον

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας (RTK) έκανε αίτηση για να γίνει μέλος της EBU το 2009 έτσι ώστε να συμμετάσχει στη Eurovision 2009. Το Κοσσυφοπέδιο θα έκανε το ντεμπούτο του εάν θα μπορούσε να ενταχθεί στην EBU, που τελικά δεν έγινε. [1][2] Το Κοσσυφοπέδιο έχει περιορισμένη αναγνώριση, δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και για να γίνει μέλος της EBU πρέπει να συμμετάσχει πρώτα στον ΟΗΕ. Υπάρχει ήδη μια συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της EBU και του RTK που να υποστηρίζει την ένταξή του σ' αυτήν. Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να μην έχει συμμετάσχει ακόμη στην Eurovision αλλά έχει συμμετάσχει στην Eurovision Νέων Χορευτών, επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών ήταν περιορισμένος. [3][4]

Σύμφωνα με ένα περιοδικό στο Κοσσυφοπεδίο, μια ενδεχόμενη είσοδος στην Eurovision θα πρέπει να επιλεχθεί μέσω ενός εθνικού τελικού που θα ονομάζεται "Akordet e Kosoves". [5][6][7] Το 2014 το Κοσσυφοπέδιο έκανε άλλη μία απόπειρα να συμμετάσχει στην Eurovision στην Κοπεγχάγη αλλά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και του ΟΗΕ όπου είναι προϋπόθεση για μια συμμετοχή. [8] Άλλη μία προσπάθεια για να συμμετάσχει πραγματοποιήθηκε για τον διαγωνισμό του 2016 και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι, ανακοίνωσε σε ένα λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα θα συμμετείχε το 2016 κανονικά, πράγμα το οποίο ήταν αδύνατο από την στιγμή που η χώρα δεν ήταν μέλος της EBU. Στις 3 Ιουνίου 2015, ανακοινώθηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο, δεν θα πάρει μέρος το 2016.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU, η συμμετοχή του Κοσσυφοπέδιου θα ήταν δυνατή το 2018, καθώς η Πορτογαλία αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος. Τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε ψηφοφορία στην EBU για την ένταξη της χώρας σε αυτή, κάνοντας πιθανό το ντεμπούτο το 2019. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. «Kosovo: RTK wants to enter Eurovision in 2009». oikotimes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2008. 
  2. "NDR on the Kosovo potential participation in Eurovision" Αρχειοθετήθηκε 2012-03-29 στο Wayback Machine. oikotimes.com 22 May 2008 Link accessed 27/05/08
  3. Albavision (7 Απριλίου 2011). «Kosovo new steps in ebu agreement». albavision.tk. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  4. «Participant Profile - Kosovo». European Broadcasting Union. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  5. Eurosong (19 Απριλίου 2008). «Kosovo wil snel deelnemen aan het Songfestival» (στα Dutch). eurosong.be. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. setimes (8 Απριλίου 2010). «EBU membership key to Kosovo's Eurovision future». Setimes.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  7. Eurovisionary (2 Ιουνίου 2011). «Kosovo a possible candidate for Eurovision?». eurovisionary.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 
  8. «RTK δεσμεύεται να υιοθετήσει βασικές δημόσιες αξίες υπηρεσίας». Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. 8 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2013.