Γλασκώβη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: te:గ్లాస్గో
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Glasgow
Γραμμή 77: Γραμμή 77:
[[ru:Глазго]]
[[ru:Глазго]]
[[sco:Glesga]]
[[sco:Glesga]]
[[sh:Glasgow]]
[[simple:Glasgow]]
[[simple:Glasgow]]
[[sk:Glasgow]]
[[sk:Glasgow]]

Έκδοση από την 13:39, 9 Μαρτίου 2008

Συντεταγμένες: 55°52′N 4°16′W / 55.87°N 4.27°W / 55.87; -4.27

Η Γλασκώβη (Glasgow) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με τον ποταμό Κλάιντ να τη διασχίζει από τα ανατολικά προς τα δυτικά, περνώντας μέσα από το κέντρο της. Ο πληθυσμός της πόλης το 2001 ήταν 578.790 κάτοικοι, αλλά η ευρύτερη περιοχή, γνωστή και ως Greater Glasgow έχει 1,1 εκατομύρια κατοίκους. Η πόλη της Γλασκώβης ανήκει διοικητικά στον νομό με το όνομα Strathclyde, και βρίσκεται στην κεντροδυτική περιοχή της Σκωτίας (χάρτης δεξιά).

Ιστορία

Η περιοχή γύρω από την πόλη κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. Επισήμως ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.χ. όταν έγινε έδρα του ομώνυμου καθεδρικού ναού. Άρχισε όμως να αναπτύσεται ταχύτατα τον 16ο αιώνα καθώς ήταν το λιμάνι για την μεταφορά εμπορευμάτων όπως ο καπνός, βαμβάκι και ζάχαρι προς τις αγορές της Αμερικής. Ταυτόχρονα αναπτύχτηκαν οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, υφαντουργίας και κάρβουνου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της στο 1 εκατομμύριο το 1930. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Γλασκώβης ήταν όμως τα ναυπηγεία της, κατά μήκους του ποταμού Κλάιντ. Σε αυτά τα ναυπηγεία κατασκευάστηκαν πολλά γνωστά πλοία, όπως το Queen Mary, Queen Elizabeth and Queen Elizabeth 2 (QE2). Μέχρι και το 1950, η Γλασκώβη βρίσκονταν σε οικονομική ανάπτυξη. Κατά την δεκαετία του 60 όμως άρχισε η οικονομική παρακμή της πόλης, καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις βαριές βιομηχανίες άλλων κρατών, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά ναυπηγεία και βιομηχανίες και να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων με δραματικές επιπτώσεις για την περιοχή. Αυξηση εγκληματικότητας, ναρκωτικά, και συμμορίες που δρούσαν κυρίως στην ανατολική περιοχή της πόλης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η περιοχή γύρω από το ποτάμι έπεσε σε οικονομική εξαθλίωση και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και την δεκαετία του 90. Τότε η Γλασκώβη έγινε η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο τουρισμός της, να γίνουν έργα για την ανάπτυξη και καλωπισμό της, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία της άρχισε να στηρίζεται σε νεοερχόμενες εταιρίες που παρέχουν οικονομικές υπηρεσίες και λιγότερο στην βαριά βιομηχανία. Αυτή την στιγμή, μόνο τα ναυπηγεία που ανήκουν στην Βρετανική πολεμική βιομηχανία ΒΑΕ λειτουργούν και κατασκευάζουν πολεμικά πλοία για τη Μεγάλη Βρετανία. Η Γλασκώβη είναι η τρίτη πόλη της Μεγάλης Βρετανίας όσο αφορά τον αριθμό ξένων τουριστών που την επισκέπτονται, μετά από το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.

Αξιοθέατα

Αρχιτεκτονικώς η Γλασκώβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικώς το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.

Ο επισκέπτης στην πόλη αξίζει να επισκευτεί το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, το δημαρχείο μπροστά στην κεντρική πλατεία της πόλης, το κτήριο Macintosh στο Glasgow School of Art, τον κεντρικό καθεδρικό ναό, όπως επίσης και το καινούργιο Science Museum με το περίεργο ελλειπτικό του σχήμα. Τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά είναι κατά μήκος των πεζόδρομων στην Buchanan street και Sauchiehall street.

Στη Γλασκώβη έχουν έδρα τα πανεπιστήμια Glasgow, Strathclyde, Glasgow Caledonian και Glasgow School of Art. Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν στο δυτικό μέρος της πόλης (west-end) , ακόμα και αυτοί που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του Strathclyde και Caledonian, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Η περιοχή του west-end θεωρείται η πιο ασφαλής για κατοίκηση σε σχέση με το κέντρο ή την ανατολική περιοχή της Γλασκώβης. Το πανεπιστήμιο του Paisley βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην πόλη της Γλασκώβης.

Κλίμα

Ο καιρός της Γλασκώβης επηρεάζεται από το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες κατα την διάρκεια του έτους να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες πόλεις που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι σπάνιες, αλλά οι βροχοπτώσεις συχνές. Κατά την διάρκεια του καλοκαιρίου η θερμοκρασία κατά μέσο όρο φτάνει τους 19 βαθμούς κελσίου, ενώ το χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι 6 βαθμούς.

Αθλητισμός

Οσον αφορά τον αθλητισμό, οι κάτοικοι της Γλασκώβης ασχολούνται, όπως όλοι οι Σκωτσεζοι, με το ποδόσφαιρο, το ράκμπι και το γκολφ. Στη Γλασκώβη έχουν την έδρα τους οι ποδοσφαιρικές ομάδες Ρέινζερς (Glasgow Rangers) και Σέλτικ (Celtic), οι οποίες μονοπωλούν το σκωτσέζικο πρωτάθλημα τις τελευταίες δεκαετίες. Η αντιπαλότητα των φιλάθλων μεταξύ των δύο ομάδων είναι έντονη, καθώς αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι φίλαθλοι των Ρέινζερς είναι χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι, ενώ της Σέλτικ καθολικοί.

Ελληνική παρουσία

Στην Γλασκώβη βρίσκεται και η ελληνική ορθόδοξη εκκλήσία του Αγίου Λουκά (St Luke’s Orthodox cathedral), μέσα στην οποία συστεγάζεται και το ελληνικό σχολείο για παιδιά ελλήνων και κυπρίων που ζούν και δουλεύουν στην πόλη. Το σχολείο δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και οι μαθητές συμμετέχουν σε αυτό 2 φορές την εβδομάδα (απογεύματα) μετά από την παρακολούθηση μαθημάτων στα κανονικά σχολεία. Στην ίδια περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία (west-end) είναι επίσης και το επίτιμο ελληνικό προξενείο.

Πρότυπο:Link FA