Χόλυγουντ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
JAnDbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Αφαίρεση: af:Hollywood
μ Ρομπότ: Προσθήκη: scn:Hollywood
Γραμμή 92: Γραμμή 92:
[[ro:Hollywood]]
[[ro:Hollywood]]
[[ru:Голливуд]]
[[ru:Голливуд]]
[[scn:Hollywood]]
[[sh:Hollywood]]
[[sh:Hollywood]]
[[simple:Hollywood, California]]
[[simple:Hollywood, California]]

Έκδοση από την 13:10, 9 Μαρτίου 2008

Συντεταγμένες: 34°08′02″N 118°19′17″W / 34.1339°N 118.3214°W / 34.1339; -118.3214

Η περίφημη πινακίδα με τη λέξη "Holywood" σχηματισμένη από μεγάλα λευκά γράμματα στους λόφους πάνω από την πόλη.

Το Χόλυγουντ ή Χόλιγουντ (αγγλικά: Hollywood) είναι περιοχή της πόλης του Λος Άντζελες στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Λόγω της φήμης και της ταυτότητάς του ως ιστορικό κέντρο στούντιων κινηματογράφου , η λέξη "Χόλυγουντ" χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμο για την Αμερικανική βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης.

Πολλά ιστορικά θέατρα του Χόλυγουντ χρησιμοποιούνται για τις πρεμιέρες αρκετών ταινιών αλλά και άλλων παραστάσεων. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τη καλή νυχτερινή ζωή και τον τουρισμό, ενώ επίσης εκεί βρίσκεται η λεωφόρος Walk of Fame (δρόμος με 2309 αστέρια που πάνω τους αναγράφονται τα ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων).

Ο πληθυσμός της περιοχής υπολογίζεται ότι είναι 300.000.

Ιστορία

Τα πιο παλιά χρόνια ήταν κοινότητα των ινδιάνων. Το 1870, μια γεωργική κοινότητα εγκαταστάθηκε στην περιοχή όπου και γνώρισε ευημερία λόγο του καλού καιρού της περιοχής.

Το όνομα Χόλυγουντ προήλθε από τον Hobart Johnstone Whitley και την σύζυγό του Gigi όπου σκέφτηκαν το όνομα το 1886 στο μήνα του μέλιτός τους. Ο Hobart αγόρασε από γαιοκτήμονα της περιοχής 500 στρέμματα για να κτίσει την πόλη που φανταζόταν. Ο Harvey Wilcox ,ο πρώτος γαιοκτήμονας της περιοχής, κατάρτισε έναν χάρτη για μια πόλη, την οποία αρχειοθέτησε στο γραφείο καταγραφής νομών της Κομητεία το 1 Φεβρουαρίου 1887 με το όνομα Χόλυγουντ. Εκείνο ήταν το πρώτο επίσημο έγγραφο που είχε το όνομα Χόλυγουντ.

Το 1900 το Χόλυγουντ είχε ένα ταχυδρομείο, μια εφημερίδα, ένα ξενοδοχείο και δύο αγορές, μαζί με έναν πληθυσμό 500 ανθρώπων. Το 1902 άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο της περιοχής, το δημοφιλες Hollywood Hotel, ενώ το 1903 έγινε νόμιμα νομός, αλλά το 1910 λόγο ενός προβλήματος στο πόσιμο νερό ενσωματώθηκε με το Λος Άντζελες.

Το Χόλυγουντ και η βιομηχανία ταινιών

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα επιχειρήσεις ταινιών από την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσευ εγκαταστάθηκαν στο Χόλυγουντ. Ο λόγος ήταν ότι ο καιρός, καθώς εμπιστευόντουσαν πιο πολύ το φως του ηλίου για τον φωτισμό και όχι τις πρώτες λάμπες. Επίσης και οι αρκετοί ανοικτοί χώροι που υπήρχαν στην περιοχή.

Το πρώτο στούντιο στο Χόλυγουντ ήταν της Nestor Studios to 1911.

Ο σκηνοθέτης D. W. Griffith στάλθηκε από την εταιρεία Biograph να εξερευνήσει και να βιντεοσκόπησει τις νέες περιοχές, για να διαπιστώσουν κατά πόσο ήταν κατάλληλες για την κινηματογράφηση ταινιών. Ο D. W. Griffith γύρισε εκεί την πρώτη ταινία με όνομα «In old Hollywood» η οποία είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο Χόλυγουντ. Το 1913 ο Griffith γυρίσε στην Νέα Υόρκη έχοντας γυρίσει και άλλες ταινίες. Αρκετοί παραγωγοί άκουσαν τις εμπειρίες του Griffith και αποφάσισαν να πάνε να μείνουν στο Χόλυγουντ. Τότε ήταν που γεννήθηκε η Βιομηχανία ταινιών.

Τα επόμενα 20 χρόνια και άλλες εταιρίες κατέφτασαν εκεί ενώ άρχισαν να φτιάχνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ταινίες .Το 1923 φτιάχτηκε το σήμα του Χόλυγουντ που τότε έγραφε HOLLYWOODLAND . Το 1929 έγιναν στο ξενοδοχείο Hollywood Roosevelt τα πρώτα Όσκαρ με μόλις 250 άτομα.

Μοντέρνο Χόλυγουντ

To κτήριο Capitol Records

Το σύγχρονο Χόλυγουντ ξεκίνησε την δεκαετία του 50. Τότε δημιουργήθηκαν αρκετά κανάλια όπως KTLA-TV και το CBS, αρκετά στούντιο ηχογράφησης και γραφεία. Το 1956 φτιάχτηκε το γνωστό κτήριο της εταιρίας ηχογράφησης Capitol Records . Η λεωφόρος Walk of Fame δημιουργήθηκε το 1958 ενώ το πρώτο αστέρι τοποθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Walk of Fame

Δεκάδες κανάλια, στούντιο και άλλες κινηματογραφικές επιχειρήσεις μετατρέποντας το Χόλυγουντ σαν μία μηχανή παραγωγής ταινιών όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του ανέρχεται τις 250 ταινίες τον χρόνο.

Κάθε χρόνο καταφτάνουν άνθρωποι γεμάτοι όνειρα που θέλουν να γίνουν κινηματογραφικά αστέρια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 1960 καθώς λίγοι είναι αυτοί που γίνονται επαγγελματίες ηθοποιοί ενώ αρκετοί από αυτούς που δεν γυρνάνε πίσω, καταλήγουν άστεγοι. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχουν και στις νεαρές κοπέλες που αρκετές,είτε γίνονται ιερόδουλες, είτε παίρνουν μέρος σε πορνογραφικές ταινίες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι