Γιογιό: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γκιώνης (συζήτηση | συνεισφορές)
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "Nachttopf"
Γκιώνης (συζήτηση | συνεισφορές)
Αναίρεση έκδοσης 9326809 από τον Γκιώνης (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Yo-yo player Antikensammlung Berlin F2549.jpg|thumb|right]]
[[Αρχείο:За_чтением_программы_ППП.jpg|μικρογραφία| Γραφική αναπαράσταση της χρήσης γιογιού σε σατυρική καρτ ποστάλ (περίπου 1906)]]
{{πηγές|13|05|2010}}
Το '''γιογιό''' είναι σκεύος υγιεινής και δοχείο για ούρηση ή αφόδευση στην [[Υπνοδωμάτιο|κρεβατοκάμαρα]] . Συνιθίζονταν στην εποχή που οι τουαλέτες ήταν ακόμα έξω από το σπίτι ή στα μισά της σκάλας και ήταν δύσκολο να πάει κανείς τη νύχτα.
Το '''γιογιό''' ([[Αγγλικά|αγγλ:]] yo-yo) είναι [[Παιχνίδι (αντικείμενο)|παιχνίδι]] αποτελούμενο από δύο [[δίσκος (γεωμετρία)|δίσκους]], ίσου μεγέθους και βάρους, από [[πλαστικό]], [[ξύλο]] ή [[μέταλλο]]. Οι δίσκοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με έναν άξονα, πάνω στον οποίο είναι δεμένο ένα [[κορδόνι]]. Έγιναν αρχικά πολύ διάσημα την [[δεκαετία 1920|δεκαετία του 1920]]. Με το χόμπι αυτό ασχολούνται τόσο παιδιά αλλά και ενήλικοι. Τα σημερινά γιογιό έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο παιξίματός τους και έχουν δυνατότητες για πάρα πολλά κόλπα.


Το γιογιό είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες. Το παλαιότερο γιογιό που έχει βρεθεί χρονολογείται στα 500 π.Χ. και ήταν φτιαγμένο από ψημένο πηλό. Μια ελληνική αγγειογραφία από την ίδια περίοδο παρουσιάζει ένα αγόρι να παίζει γιογιό (βλέπε δεξιά).
== Πηγές ==


Για να το παίξει ο παίκτης φτιάχνει στην μια άκρη του κορδονιού μία θηλιά και την περνάει στο μεσαίο του [[δάκτυλο]], ανάμεσα στην πρώτη και στην τρίτη φάλαγγα (δηλαδή στο μέσο του δακτύλου). Μπορεί τότε να πετάξει προς τα κάτω το γιογιό με μία ελαφρά κίνηση του καρπού. Όταν το πετάει πρέπει η [[παλάμη]] να είναι προς τα επάνω. Όταν το γιογιό φτάσει στο τέλος του κορδονιού αρχίζει να στριφογυρνάει στον άξονά του και λέμε ότι κάνει ''περιστροφή'' ([[Αγγλικά|αγγλ:]] sleeper). Όσο το σώμα του γιογιό γυρνάει στην άκρη του κορδονιού, μπορεί ο παίχτης να πραγματοποιήσει διάφορες κινήσεις (κόλπα). Όταν θέλει να το γυρίσει στο χέρι του απλά κάνει μια μικρή κίνηση με τον καρπό του και το γιογιό επιστρέφει. Μερικά γιογιό είναι φτιαγμένα για να παραμένουν περισσότερη ώρα σε περιστροφή ([[Αγγλικά|αγγλ:]] sleep) και για αυτό τον λόγο δεν γυρνάνε εύκολα στο χέρι, παρά μόνο με συγκεκριμένο τρόπο τη λεγόμενη ''επαναφορά'' ([[Αγγλικά|αγγλ:]] bind) χρησιμοποιώντας το δείκτη του άλλου χεριού του.
* Manfred Klauda : ''ιστορία και ιστορίες από το δοχείο.'' Μουσείο Γλάστρας Δωματίου, Μόναχο J [1986; ].
* Dan Drescher: ''The Golden Chamber Pot.'' ''Παρατηρήσεις σε μοτίβο από τον Ηρόδοτο μέχρι τον Γκαρθία Μάρκες.'' Goettingen, 2004, ISBN 978-3-89744-245-0 .
* Isabel Pagalies: ''The Chamber Pot.'' Στο: Gudrun Schwibbe, Regina Bendix (επιμ. ): ''Τη νύχτα - μονοπάτια σε άλλους κόσμους.'' Schmerse, Göttingen 2004, ISBN 3-926920-35-1, σσ. 88–92.
* Roy Palmer: ''Ακόμα και η τουαλέτα έχει την ιστορία της.'' Pfriemer-Verlag, Μόναχο 1977, ISBN 3-7906-0067-9 .
* Herbert Rittlinger : ''Για την ιστορία του δοχείου θαλάμου.'' ''Μια μικρή σκέψη σε 10 κεφάλαια.'' Geigy, [Βασιλεία 1974].
* Lucinda Lambton: ''Chambers of delight'', έκδοση Gordon Fraser, Λονδίνο 1983, ISBN 0860920631 . (Αγγλικά)


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Παραπομπές ==
* [http://www.youtube.com/watch?v=ni4j5K4Lz3o Γιογιό στο διάστημα {{en}}]
<references />

[[Κατηγορία:Ούρο]]
{{Commons|Category:Yo-yos}}
[[Κατηγορία:Κόπρανα]]

[[Κατηγορία:Παραδοσιακά παιχνίδια]]
[[Κατηγορία:Ξύλινα παιχνίδια]]
[[Κατηγορία:Δεξιότητες τσίρκου]]
[[Κατηγορία:Σωματική δραστηριότητα και παιχνίδια επιδεξιότητας]]

Έκδοση από την 14:14, 15 Φεβρουαρίου 2022

Το γιογιό (αγγλ: yo-yo) είναι παιχνίδι αποτελούμενο από δύο δίσκους, ίσου μεγέθους και βάρους, από πλαστικό, ξύλο ή μέταλλο. Οι δίσκοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με έναν άξονα, πάνω στον οποίο είναι δεμένο ένα κορδόνι. Έγιναν αρχικά πολύ διάσημα την δεκαετία του 1920. Με το χόμπι αυτό ασχολούνται τόσο παιδιά αλλά και ενήλικοι. Τα σημερινά γιογιό έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο παιξίματός τους και έχουν δυνατότητες για πάρα πολλά κόλπα.

Το γιογιό είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες. Το παλαιότερο γιογιό που έχει βρεθεί χρονολογείται στα 500 π.Χ. και ήταν φτιαγμένο από ψημένο πηλό. Μια ελληνική αγγειογραφία από την ίδια περίοδο παρουσιάζει ένα αγόρι να παίζει γιογιό (βλέπε δεξιά).

Για να το παίξει ο παίκτης φτιάχνει στην μια άκρη του κορδονιού μία θηλιά και την περνάει στο μεσαίο του δάκτυλο, ανάμεσα στην πρώτη και στην τρίτη φάλαγγα (δηλαδή στο μέσο του δακτύλου). Μπορεί τότε να πετάξει προς τα κάτω το γιογιό με μία ελαφρά κίνηση του καρπού. Όταν το πετάει πρέπει η παλάμη να είναι προς τα επάνω. Όταν το γιογιό φτάσει στο τέλος του κορδονιού αρχίζει να στριφογυρνάει στον άξονά του και λέμε ότι κάνει περιστροφή (αγγλ: sleeper). Όσο το σώμα του γιογιό γυρνάει στην άκρη του κορδονιού, μπορεί ο παίχτης να πραγματοποιήσει διάφορες κινήσεις (κόλπα). Όταν θέλει να το γυρίσει στο χέρι του απλά κάνει μια μικρή κίνηση με τον καρπό του και το γιογιό επιστρέφει. Μερικά γιογιό είναι φτιαγμένα για να παραμένουν περισσότερη ώρα σε περιστροφή (αγγλ: sleep) και για αυτό τον λόγο δεν γυρνάνε εύκολα στο χέρι, παρά μόνο με συγκεκριμένο τρόπο τη λεγόμενη επαναφορά (αγγλ: bind) χρησιμοποιώντας το δείκτη του άλλου χεριού του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι