Γαρδικιώτης Γρίβας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Telos29 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Επεξεργασία κειμένου
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Telos29 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Επεξεργασία κειμένου
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
Γενάρχης της [[Οικογένεια Γρίβα|οικογένειας των Γριβαίων]], που έδρασε κατά την Επανάσταση του 1821, ήταν ο Χρήστος Γρίβας(πρόγονος του Αλεξίου), ο οποίος καταγόταν από την Λάκκα Σουλίου. Εκεί νυμφεύθηκε και με την υποστήριξη της μεγάλης οικογένειας των Κατσικογιανναίων ανέλαβε το αρματολίκι κατά την περίοδο Τουρκοκρατίας επί Κουρτ πασά. Πήρε μέρος στην επανάσταση του Ορλώφ το 1770 όπου δυστυχώς σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες του και τον αδερφό του Τσέλιο. Συνεχιστής του έργου του και αντικαταστάτης στον αγώνα χρίσθηκε ο ανήλικος γιος του Δημήτρης - Δράκος Γρίβας, ο πατέρας των γνωστών και μεγάλων οπλαρχηγών του Αγώνα: Χρήστου, Σταύρου, Κώστα ή Φλώρου, Θεόδωρου και Αλέξη.
Γενάρχης της [[Οικογένεια Γρίβα|οικογένειας των Γριβαίων]], που έδρασε κατά την Επανάσταση του 1821, ήταν ο Χρήστος Γρίβας(πρόγονος του Αλεξίου), ο οποίος καταγόταν από την Λάκκα Σουλίου. Εκεί νυμφεύθηκε και με την υποστήριξη της μεγάλης οικογένειας των Κατσικογιανναίων ανέλαβε το αρματολίκι κατά την περίοδο Τουρκοκρατίας επί Κουρτ πασά. Πήρε μέρος στην επανάσταση του Ορλώφ το 1770 όπου δυστυχώς σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες του και τον αδερφό του Τσέλιο. Συνεχιστής του έργου του και αντικαταστάτης στον αγώνα χρίσθηκε ο ανήλικος γιος του Δημήτρης - Δράκος Γρίβας, ο πατέρας των γνωστών και μεγάλων οπλαρχηγών του Αγώνα: Χρήστου, Σταύρου, Κώστα ή Φλώρου, Θεόδωρου και Αλέξη.


== Συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και μετά ==
== Συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και σε μετέπειτα μάχες ==
Ο [[Γεώργιος Βαρνακιώτης|Βαρνακιώτης]] (ο οπλαρχηγός υπό τον οποίο ο Γαρδικιώτης συμμετείχε στην επανάσταση) είχε υπό την επίβλεψή του τον Γαρδικιώτη και τον αγαπούσε και φρόντιζε σαν πατέρας. Ο Αλέξης εναντιώθηκε στον αδερφό του Θεόδωρο και δεν τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Οι προσπάθειες που κατέβαλε καθημερινά για να τον τραβήξει κοντά του ήταν μάταιες. Εκείνος συνέχισε τον αγώνα στην Πελοπόννησο αγνοώντας τον αδερφό του. Μετά την [[Έξοδος του Μεσολογγίου|κατάκτηση του Μεσολογγίου]] ο Αλέξιος βρέθηκε στο Ναύπλιο, από τον τόπο όπου αναχώρησε για να υπηρετήσει κοντά στον μέγα Καραϊσκάκη. Στο πλευρό του Καραϊσκάκη συμμετείχε σε όλες τις μάχες που έλαβαν χώρα στην Αττική, όμως διακρίθηκε σε μία, στη [[Μάχη της Αράχωβας|μάχη της Αράχοβας (18-14 Νοεμ. 1826)]]. Στην Αττική συμμετείχε στην κατάκτηση του [[Μάχη στο Κερατσίνι|Κερατσινίου]], του Μετοχίου και του Πειραιά  όπου και αναδείχθηκε.
Ο [[Γεώργιος Βαρνακιώτης|Βαρνακιώτης]] (ο οπλαρχηγός υπό τον οποίο ο Γαρδικιώτης βοηθούσε στον ξεσηκωμό) είχε υπό την επίβλεψή του τον Γαρδικιώτη Γρίβα. Τον αγαπούσε και τον φρόντιζε σαν πατέρας. Επηρεασμένος από τον αρχηγό του (Βαρνακιώτη), ο Αλέξης εναντιώθηκε στον αδερφό του Θεόδωρο και δεν τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Οι προσπάθειες που κατέβαλε καθημερινά για να τον τραβήξει κοντά του ήταν μάταιες. Εκείνος συνέχισε τον αγώνα στην Πελοπόννησο αγνοώντας τον αδερφό του. Μετά την [[Έξοδος του Μεσολογγίου|κατάκτηση του Μεσολογγίου]] ο Αλέξιος βρέθηκε στο Ναύπλιο, από τον τόπο όπου αναχώρησε για να υπηρετήσει κοντά στον μέγα Καραϊσκάκη. Στο πλευρό του Καραϊσκάκη συμμετείχε σε όλες τις μάχες που έλαβαν χώρα στην Αττική, όμως διακρίθηκε σε μία, στη [[Μάχη της Αράχωβας|μάχη της αράχοβας (18-14 νοεμβρίου 1826)]]. Στην Αττική συμμετείχε στην κατάκτηση του [[Μάχη στο Κερατσίνι|Κερατσινίου]], του Μετοχίου και του Πειραιά  όπου και αναδείχθηκε.


Στη συνέχεια [[Ρίτσαρντ Τσωρτς|ο Τσώρτς]] του έδωσε το αξίωμα του χιλίαρχου. Μέχρι την άνοιξη του 1828 είχε στο πλάι του συγκεντρώσει 664 άνδρες, οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία. Από αυτούς διόρισε πεντακοσάρχους τον [[Νίκος Τσέλιος|Νίκο Δραμαμεστινό ή Τσέλιο]] και τον βλάχο Γιάννη Λαμπρόπουλο.  Συμμετείχε ακόμη στην κατάληψη για δεύτερη φορά της Βόνιτσας τον Δεκέμβριο του 1828.  Κατά την βασιλεία του Όθωνα αποστάλθηκε στην Ακαρνανία για να καταστείλει την στάση των οπλαρχηγών που είχαν ξεσηκωθεί. Το 1836 ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητού τάγματος πεζικού. Αργότερα διορίστηκε υπασπιστής του Όθωνα. Με αφορμή την συμμετοχή του στην [[Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου|εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843]] από τον [[Δημήτριος Καλλέργης|Καλλέργη]] , ο οποίος με 2.000 στρατιώτες απείλησε το παλάτι κυκλώνοντάς το, φυλακίστηκε . Με τον Αλέξιο φυλακίστηκε και ο υπουργός Στρατιωτικών Βλαχόπουλος. Ο Γαρδικιώτης ακόμα ανέλαβε το αξίωμα του γενικού επιθεωρητή του στρατού το 1844 με αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε υποστράτηγο πεζικού. Το 1854 του ανατέθηκε το αξίωμα της διοίκησης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν στρατιωτικά σώματα τα οποία θα βοηθούσαν στην [[Θεσσαλία|απελευθέρωση της Θεσσαλίας]] και της [[Ήπειρος (περιοχή)|Ηπείρου.]]
Στη συνέχεια [[Ρίτσαρντ Τσωρτς|ο Τσώρτς]] του έδωσε το αξίωμα του χιλίαρχου. Μέχρι την άνοιξη του 1828 είχε στο πλάι του συγκεντρώσει 664 άνδρες, οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία. Από αυτούς διόρισε πεντακοσάρχους τον [[Νίκος Τσέλιος|Νίκο Δραμαμεστινό ή Τσέλιο]] και τον βλάχο Γιάννη Λαμπρόπουλο.  Συμμετείχε ακόμη στην κατάληψη για δεύτερη φορά της Βόνιτσας τον Δεκέμβριο του 1828.  Κατά την βασιλεία του Όθωνα αποστάλθηκε στην Ακαρνανία για να καταστείλει την στάση των οπλαρχηγών που είχαν ξεσηκωθεί. Το 1836 ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητού τάγματος πεζικού. Αργότερα διορίστηκε υπασπιστής του Όθωνα. Με αφορμή την συμμετοχή του στην [[Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου|εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843]] από τον [[Δημήτριος Καλλέργης|Καλλέργη]] , ο οποίος με 2.000 στρατιώτες απείλησε το παλάτι κυκλώνοντάς το, φυλακίστηκε . Με τον Αλέξιο φυλακίστηκε ακόμη και ο υπουργός Στρατιωτικών, Βλαχόπουλος. Ο Γαρδικιώτης ακόμα, ανέλαβε το αξίωμα του γενικού επιθεωρητή του στρατού το 1844, με αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε υποστράτηγο πεζικού. Το 1854 του ανατέθηκε το αξίωμα της διοίκησης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν εθελοντικά στρατιωτικά σώματα τα οποία θα βοηθούσαν στην [[Θεσσαλία|απελευθέρωση της Θεσσαλίας]] και της [[Ήπειρος (περιοχή)|Ηπείρου.]]


== Το τέλος της ζωής του ==
== Το τέλος της ζωής του ==

Έκδοση από την 16:46, 12 Φεβρουαρίου 2022


Γαρδικιώτης Γρίβας
Ο Γαρδικιώτης Γρίβας. Πίνακας στο Εθνολογικό Μουσείο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γαρδικιώτης Γρίβας (Ελληνικά)
Γέννηση1803[1]
Θάνατος1855[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΘεόδωρος Γρίβας
Φλώρος Γρίβας
ΟικογένειαΓριβαίοι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο οπλαρχηγός Γαρδικιώτης Γρίβας ήταν αγωνιστής του 1821. Ο Γαρδικιώτης Γρίβας, (που είναι γνωστός με το προσωνύμιο Αλέξης), γεννήθηκε το 1803 στην Κεφαλλονιά, στον τόπο που είχε μεταναστεύσει η γνωστή οικογένεια των Γριβαίων. Ο Γαρδικιώτης Γρίβας αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν για την αρχή της δράσης του είναι ελάχιστες και φτωχές. Σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος για πρώτη φορά στην Επανάσταση του 1821 μαζί με τους αδερφούς του, τον Θεόδωρο, τον Χρήστο, τον Σταύρο, και τον Κώστα ή Φλώρο, υπό τον Γιωργάκη Βαρνακιώτη (οπλαρχηγό της Ρούμελης).

Βιογραφικά στοιχεία

Πατέρας του ήταν ο Δράκος Γρίβας και αδερφός του ο περίφημος στρατάρχης Θεόδωρος. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και διακρίθηκε σε όλες, ιδίως στην Μάχη της Αράχωβας. Όπως αναφέρει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, υπηρέτησε και ως υπασπιστής του Όθωνα και ανέλαβε να καταστείλει στην περιοχή του Μεσολογγίου ανταρσίες από πρώην αγωνιστές της Επανάστασης.

Η ιστορική αυτή οικογένεια ξεκίνησε περίπου 300 χρόνια πριν την επανάσταση(περίπου το 1520) και αποτελούσε παρακλάδι της οικογένειας Μπούα. Το 1585 ο Θεόδωρος Γρίβας-Μπούας ήταν αρματολός της Αιτωλοακαρνανίας και ξεσηκώθηκε εναντίον του τουρκικού ζυγού μαζί με τον Μαλάμο και τον γνωστό οπλαρχηγό της Λάμαρης, Πούλιο Δράκο. Με την τεράστια βοήθειά τους, κατάφερε να καταλάβει τη Βόνιτσα, τον Αετό και την Άρτα. Δυστυχώς όμως ο πρόγονος του Αλεξίου Γρίβα, ο Θεόδωρος, τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη που έλαβε χώρα κοντά στον Αχελώο ποταμό. Αναγκάστηκε έτσι, να γυρίσει στην Ιθάκη, όπου και απεβίωσε λόγω των σοβαρών τραυματισμών που είχε δεχθεί.

Γενάρχης της οικογένειας των Γριβαίων, που έδρασε κατά την Επανάσταση του 1821, ήταν ο Χρήστος Γρίβας(πρόγονος του Αλεξίου), ο οποίος καταγόταν από την Λάκκα Σουλίου. Εκεί νυμφεύθηκε και με την υποστήριξη της μεγάλης οικογένειας των Κατσικογιανναίων ανέλαβε το αρματολίκι κατά την περίοδο Τουρκοκρατίας επί Κουρτ πασά. Πήρε μέρος στην επανάσταση του Ορλώφ το 1770 όπου δυστυχώς σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες του και τον αδερφό του Τσέλιο. Συνεχιστής του έργου του και αντικαταστάτης στον αγώνα χρίσθηκε ο ανήλικος γιος του Δημήτρης - Δράκος Γρίβας, ο πατέρας των γνωστών και μεγάλων οπλαρχηγών του Αγώνα: Χρήστου, Σταύρου, Κώστα ή Φλώρου, Θεόδωρου και Αλέξη.

Συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και σε μετέπειτα μάχες

Ο Βαρνακιώτης (ο οπλαρχηγός υπό τον οποίο ο Γαρδικιώτης βοηθούσε στον ξεσηκωμό) είχε υπό την επίβλεψή του τον Γαρδικιώτη Γρίβα. Τον αγαπούσε και τον φρόντιζε σαν πατέρας. Επηρεασμένος από τον αρχηγό του (Βαρνακιώτη), ο Αλέξης εναντιώθηκε στον αδερφό του Θεόδωρο και δεν τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Οι προσπάθειες που κατέβαλε καθημερινά για να τον τραβήξει κοντά του ήταν μάταιες. Εκείνος συνέχισε τον αγώνα στην Πελοπόννησο αγνοώντας τον αδερφό του. Μετά την κατάκτηση του Μεσολογγίου ο Αλέξιος βρέθηκε στο Ναύπλιο, από τον τόπο όπου αναχώρησε για να υπηρετήσει κοντά στον μέγα Καραϊσκάκη. Στο πλευρό του Καραϊσκάκη συμμετείχε σε όλες τις μάχες που έλαβαν χώρα στην Αττική, όμως διακρίθηκε σε μία, στη μάχη της αράχοβας (18-14 νοεμβρίου 1826). Στην Αττική συμμετείχε στην κατάκτηση του Κερατσινίου, του Μετοχίου και του Πειραιά  όπου και αναδείχθηκε.

Στη συνέχεια ο Τσώρτς του έδωσε το αξίωμα του χιλίαρχου. Μέχρι την άνοιξη του 1828 είχε στο πλάι του συγκεντρώσει 664 άνδρες, οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία. Από αυτούς διόρισε πεντακοσάρχους τον Νίκο Δραμαμεστινό ή Τσέλιο και τον βλάχο Γιάννη Λαμπρόπουλο.  Συμμετείχε ακόμη στην κατάληψη για δεύτερη φορά της Βόνιτσας τον Δεκέμβριο του 1828.  Κατά την βασιλεία του Όθωνα αποστάλθηκε στην Ακαρνανία για να καταστείλει την στάση των οπλαρχηγών που είχαν ξεσηκωθεί. Το 1836 ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητού τάγματος πεζικού. Αργότερα διορίστηκε υπασπιστής του Όθωνα. Με αφορμή την συμμετοχή του στην εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 από τον Καλλέργη , ο οποίος με 2.000 στρατιώτες απείλησε το παλάτι κυκλώνοντάς το, φυλακίστηκε . Με τον Αλέξιο φυλακίστηκε ακόμη και ο υπουργός Στρατιωτικών, Βλαχόπουλος. Ο Γαρδικιώτης ακόμα, ανέλαβε το αξίωμα του γενικού επιθεωρητή του στρατού το 1844, με αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε υποστράτηγο πεζικού. Το 1854 του ανατέθηκε το αξίωμα της διοίκησης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν εθελοντικά στρατιωτικά σώματα τα οποία θα βοηθούσαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Το τέλος της ζωής του

Τελικά όμως ο Όθωνας, θέλοντας να αποφύγει τις συγκρούσεις, αναγκάστηκε να κηρύξει την ουδετερότητα της Ελλάδας στον αγώνα της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και αναίρεσε τον Αλέξιο από διοικητή της Στερεάς Ελλάδας. Παρόλες όμως τις απογοητεύσεις του από την Ελληνική εξουσία, εκείνος παρέμεινε πιστός στον Όθωνα μέχρι το τέλος της ζωής του. Στάθηκε ακόμη ενάντια στον αδερφό του Θεόδωρο, ο οποίος είχε οργανώσει κίνημα κατά της βασιλικής εξουσίας. Ήταν πάντοτε ένας ήρεμος και νηφάλιος χαρακτήρας μέχρι το θάνατό του. Πέθανε το 1855 αφήνοντας διάδοχό του, τον γιο του Χρήστο, που αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής του.

Πηγές

  1. 1,0 1,1 1,2 pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/68059. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2018.
  • Κωστής Παλαμάς (1896). Κ. Μάισνερ και Ν. Καργαδούρης, επιμ. Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896. Αθήνα: Εκ του Τυπογραφείου της Εστίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2010. 
  • Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα, επιμέλεια Γιάννη Βλαχογιάννη 1908
  • Γεώργιος Σ. Μπαρμπαρούσης - Ευάγγελος Δ. Κουτιβής άρθρο στο Katouna news