Συζήτηση:Πολυχρονάκης Κωνσταντίνος ή Κουμής (Κρητικός Οπλαρχηγός)/Πρόταση διαγραφής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 37: Γραμμή 37:
:Κι όταν αυτό που επισημαίνετε αφορά στην περιοχή της Κρήτης, το θέμα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Ψάχνοντας πριν μερικά χρόνια Αξκο που πολέμησε στους Βαλκανικούς, απευθύνθηκα στη στρατιωτική υπηρεσία αρχείων και στα σταρτολογικά αρχεία. Ένας Ταγματάρχης κι ένας Αρχιλοχίας με σκημένο το κεφάλι μου είπαν κάπως "ντροπισμένα", ξέρετε...από την κρήτη για όσους γεννήθηκαν πριν το 1900 (?) (αν θυμάμαι καλά τη χρονολογία), ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα στοιχείο(!!!) δεν υπήρχαν στρατολογικές υπηρεσίες και αρχεία. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι πολύς κόσμος πήγε άγραφτος σαν να μην υπήρξε ! Μόνο αν τους θυμούνται οι οικογένειές τους !!! [[Χρήστης:Prmichael|Prmichael]] ([[Συζήτηση χρήστη:Prmichael|συζήτηση]]) 17:01, 13 Ιανουαρίου 2022 (UTC)
:Κι όταν αυτό που επισημαίνετε αφορά στην περιοχή της Κρήτης, το θέμα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Ψάχνοντας πριν μερικά χρόνια Αξκο που πολέμησε στους Βαλκανικούς, απευθύνθηκα στη στρατιωτική υπηρεσία αρχείων και στα σταρτολογικά αρχεία. Ένας Ταγματάρχης κι ένας Αρχιλοχίας με σκημένο το κεφάλι μου είπαν κάπως "ντροπισμένα", ξέρετε...από την κρήτη για όσους γεννήθηκαν πριν το 1900 (?) (αν θυμάμαι καλά τη χρονολογία), ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα στοιχείο(!!!) δεν υπήρχαν στρατολογικές υπηρεσίες και αρχεία. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι πολύς κόσμος πήγε άγραφτος σαν να μην υπήρξε ! Μόνο αν τους θυμούνται οι οικογένειές τους !!! [[Χρήστης:Prmichael|Prmichael]] ([[Συζήτηση χρήστη:Prmichael|συζήτηση]]) 17:01, 13 Ιανουαρίου 2022 (UTC)


:@[[Χρήστης:Diu|Diu]] Με 1-2 γραμμές, όχι. Εξάλλου δεν υπάρχει σε άλλες παλιές εγκυκλοπαίδειες, όπως του Ελευθερουδάκη, που ήταν σύγχρονη και ισάξια της ΜΕΕ, ούτε σε άλλα βιβλία για την ιστορία της Κρήτης, ούτε στη ''Ιστορία του Ελληνικού Έθνους'', ούτε σε μεταγενέστερες εγκυκλοπαίδεις όπως η ''Δομή'' ή το ''Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό'' της Εκδοτικής Αθηνών. Ουσιαστικά πρόκειται για εγγραφή τύπου βάσης δεδομένων. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα και δεν ήταν ασύνηθες να υπάρχουν τέτοιου τύπου τηλεγραφικές εγγραφές για διάφορα πρόσωπα, όπως στρατιωτικοί, νομάρχες, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών, απλοί αγωνιστές του 1821 κλπ. Δεν είναι αυτόχρημα εγκυκλοπαιδικό ένα οποιοδήποτε πρόσωπο για το οποίο έτυχε ''μια'' εγκυκλοπαίδεια να έχει λήμμα 2 γραμμών, εφόσον δεν βρίσκονται οι απαιτούμενες αναφορές σε κατάλληλες δευτερογενείς πηγές. Πολύ περισσότερο που για το εν λόγω πρόσωπο ό,τι έχει γραφτεί, όπως έδειξα και παραπάνω, προέρχεται άμεσα από την οικογένειά του και βασίζεται σε αποκλειστικά στο οικογενειακό αρχείο και σε μια βιογραφία συνταγμέη από μέλος της οικογένειας. ǁǁ <span style="color:DarkRed;">ǁ</span> [[Χρήστης:Chalk19|Chalk19]] ([[Συζήτηση_χρήστη:Chalk19|συζήτηση]]) 10:32, 14 Ιανουαρίου 2022 (UTC)
:@[[Χρήστης:Diu|Diu]] Με 1-2 γραμμές, όχι. Η [[ΒΠ:Ε#Γενική_οδηγία_εγκυκλοπαιδικότητας|Γενική οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας]] ορίζει: ''Εάν ένα θέμα έχει λάβει σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές που είναι ανεξάρτητες από αυτό, τότε θεωρείται ότι είναι εγκυκλοπαιδικό''. Και επεξηγεί: ''«Σημαντική κάλυψη» σημαίνει ότι οι πηγές αναλύουν το θέμα άμεσα και λεπτομερώς, και δεν απαιτείται πρωτογενής έρευνα για να εξαχθεί το περιεχόμενο. […] Η κάλυψη θα πρέπει να παρέχει αρκετές πληροφορίες για να γραφεί ένα σύντομο, επαληθεύσιμο λήμμα''. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση που εξετάζουμε. Δεν υπάρχει λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη, που ήταν σύγχρονη και ισάξια της ΜΕΕ (αλλά ούτε στη μεταπολεμική, συμπληρωμένη επανέκδοσή της), ούτε σε βιβλία για την ιστορία της Κρήτης, ούτε στην ''Ιστορία του Ελληνικού Έθνους'', ούτε σε μεταγενέστερες εγκυκλοπαίδειες όπως η ''Δομή'' ή το ''Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό'' της Εκδοτικής Αθηνών. Ουσιαστικά πρόκειται για εγγραφή τύπου βάσης δεδομένων. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα και δεν ήταν ασύνηθες να υπάρχουν τέτοιου τύπου τηλεγραφικές εγγραφές για διάφορα πρόσωπα, όπως στρατιωτικοί, νομάρχες, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών, απλοί αγωνιστές του 1821 κλπ. Δεν είναι αυτόχρημα εγκυκλοπαιδικό ένα οποιοδήποτε πρόσωπο για το οποίο έτυχε ''μια'' εγκυκλοπαίδεια να έχει λήμμα 2 γραμμών, εφόσον δεν βρίσκονται οι απαιτούμενες αναφορές σε κατάλληλες δευτερογενείς πηγές. Πολύ περισσότερο που για το εν λόγω πρόσωπο ό,τι έχει γραφτεί, όπως έδειξα και παραπάνω, προέρχεται άμεσα από την οικογένειά του και βασίζεται αποκλειστικά στο οικογενειακό αρχείο και σε μια βιογραφία συνταγμέη από μέλος της οικογένειας. ǁǁ <span style="color:DarkRed;">ǁ</span> [[Χρήστης:Chalk19|Chalk19]] ([[Συζήτηση_χρήστη:Chalk19|συζήτηση]]) 10:32, 14 Ιανουαρίου 2022 (UTC)

Έκδοση από την 10:48, 14 Ιανουαρίου 2022

  • Διαγραφή. Χωρίς εγκυκλοπαιδικότητα. Πρόσωπο χωρίς κάλυψη από τρίτες, ανεξάρτητες κι αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές. (Αναλυτικά για τα προβλήματα του λήμματος και ό,τι σχετικό αναφέρεται παρακάτω, βλ. στη σελίδα συζήτησης.) Πρόκειται για κείμενο τιμής και μνήμης από την οικογένειά του, συνεπώς υπάρχει και σύγκρουση κινήτρων. Πέρα από το αν υπάρχει πρόβλημα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, αντιγραφής από δημοσίευμα του Μιχάλη Νικολιδάκη (στο περιοδικό Λύκτος που ο δημιουργός του λήμματος ανέβασε αργότερα στο μπλογκ του), το βασικό και αδιαμφισβήτητο ζήτημα είναι η έλλειψη εγκυκλοπαιδικότητας. Ουσιαστική πηγή του λήμματος είναι το οικογενειακό αρχείο και μια ανέκδοτη βιογραφία του Πολυχρονάκη - Κουμή συνταγμένη από τον απόγονό του Κωνσταντίνο Πολυχρονάκης, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το 1985 ο Μιχάλης Νικολιδάκη, μέλος της οικογένειας του βιογραφούμενου, το οποίο με τη σειρά του ανάρτησε ο δημιουργός του λήμματος, απόγονος επίσης της οικογένειας, έπειτα από είκοσι περίπου χρόνια αργότερα στο μπλογκ του κι από εκεί, αντιγράφοντάς το κατά το μάλλον ή ήττον, έφτιαξε το λήμμα της ΒΠ. Συνεπώς, το λήμμα δεν είναι παρά περιληπτική αναπαραγωγή της ανέκδοτης βιογραφίας του Κωνσταντίνου Πολυχρονάκη - Κουμή από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονάκη, ενδεχομένως και με άλλες προσθήκες από το οικογενειακό αρχείο (δήλωση του δημιουργού του λήμματος για το δημοσίευμα του Νικολιδάκη: "Το κείμενο που έχετε εντοπίσει ως αντιγραφή είναι αυτούσιο από τα χειρόγραφα του τ. βουλευτή Πολυχρονάκη (βιογράφου του Κουμή) που κατέχω τώρα εγώ στα χέρια μου. […] Τα χειρόγραφα δόθηκαν στον καθηγητή από μένα τον ίδιο και τον πατέρα μου με την συμφωνία των πνευματικών δικαιωμάτων του πονήματός του [να παραμείνουν] στην οικογένεια" [1]). Όπως είπα από την αρχή, πέραν του κειμένου του Νικολιδάκη (πηγή μη ανεξάρτητη και εν πολλοίς απλή δημοσίευση-παράθεση οικογενειακού αρχειακού υλικού, επίσης μη ανεξάρτητου), δεν υπάρχουν τρίτες, ανεξάρτητες κι αξιόπιστες πηγές που να καλύπτουν σε βάθος τη ζωή και το έργο του βιογραφούμενου. Ο Θεοχάρης Δετοράκης, στη γνωστή του Ιστορία της Κρήτης δεν τον αναφέρει, ενώ κατονομάζει τους σπουδαιότερους ηγέτες της Επανάστασης του 1866 και τα πιο σημαντικά της πρόσωπα, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ο Pavlos1988, που έψαξε για αναφορές δεν εντόπισε κάτι ούτε στο βιβλίο Η Κρητική Επανάστασις του 1866-1869 του Ιωάννη Μαμαλάκη, ούτε στη Σύγχρονον Εγκυκλοπαιδεία Ελευθερουδάκη (μεταπολεμική επανέκδοση με συμπληρώματα του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού). Συνεπώς, δεν καλύπτονται τα βασικά κριτήρια της εγκυκλοπαιδικότητας. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 11:08, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
Από την εξέλιξη των μαχών στην περιοχή Μαλεβιζίου (έναρξη Αυγ 1866 και με αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια), που δείχνουν ως σύνολο να είναι από τις σοβαρότερες κ σηματικότερες μάχες των κρητικών επαναστάσεων και κινημάτων (και η οποία όλως περιέργως δεν έχει αναδειχθεί), διαπιστώνω μια σοβαρή οργάνωση από μέρος επαναστατών. Από στοιχεία που έχω συλλέξει από διάφορες πηγές, άλλα διασταυρούμενα άλλα όχι, τα οποία αναγκάζεσαι να κατηγοριοποιείς ανάλογα με την αξία της πηγής και με το πόσο "κουμπώνουν", λόγω μιας α εμπειρίας στη μελέτη μαχών, διαπιστώνω πολύ καλή στρατηγική σκέψη και σχεδιασμό. Οι επαναστάτες έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους περιοχές όπως η πεδιάδα Μεσαράς(αλλιώς δεν θα μπορούσαν να στήσουν μέτωπο στο Μαλεβίζι). Επίσης στην εξέλιξη της τακτικής κατάστασης παρουσιάζεται σοβαρή διάσπαση της τουρκικής τοποθεσίας από τους επαναστάτες του Κόρακα στον κεντρικό τομέα. Από ποιό τμήμα και με ποιόν επικεφαλής (?) ..έκπληξη!
Στις εποχές των μπαρουτοκαπνισμένων, δεν "βάφτιζαν" σε χιλίαρχους, "περαστικούς", "επιβάτες" και ...γαρφιάδες, ούτε και υπερήλικες 75χρονους τους έκαναν αρχηγούς ιππικού σε μάχες (μόνο γραφιάδες τα κάνουν αυτά).
Τώρα σε ένα τμήμα του χώρου επιχειρήσεων, στο δυτικό (ορεινό) τομέα, έχουμε δυσάρεστα :
«Ανωγειανοί και Γωνειανοί ήσαν σ' αυτά τα μέρη,
πιαστήκανε στον πόλεμο πρίχου το μεσημέρι.
Οι Τούρκοι κάνουν έφοδο και σπούνε τα Ρωμνάκια
χαρά μεγάλη κάμανε τότε τ' αγαδάκια.
Τον Κόρακα ειδοποιούν αμέσως οι Βαρδιάνοι,
πως η Τουρκιά στου Σερβιλή πόλεμο πρέπει κάνει.
Αμέσως ο ατρόμητος ευθύς καβαλικεύει
εμπρός παιδιά να τρέξετε όποιος Χριστό πιστεύει».
Δυστυχώς εκεί "σπάσανε" τα ρωμνάκια και τα φτάσανε ανωια. Μου περνάει κ η σκέψη να "πονάει" και κάποιοι να θέλουν να το χουν θαμένο το όλο θεματάκι.
Για το θέμα τώρα του λήμματος, θέλω να λήξει εδώ η συζήτηση. Πήρα αυτό που ήθελα κ ευχαριστώ όποιον το ανέβασε. Επιθυμώ να διαγραφούν τα πάντα από τη wp.
Θα συνεχίζω πάντως να διαβάζω wp να βλέπω ως οπλαρχηγό τον ταδε γραφιά που βρέθηκε σε μια επιτροπή κ πιθανόν κάποιος έγραψε σε μια εγκυκλοπαίδεια και έναν υπέργηρο της εποχής αρχηγό του ιππικού στη μάχη Λασιθίου ....φαντάζομαι τέτοια θα υπάρχουν πολλά ακόμα.
Θα λυπάμαι όμως που ονόματα πραγματικών ηρώων όπως του Αδάμ(η) Δαμιανάκη ή Αδαμάκη, δεν θα έχουν μια αράδα για τον τίμο αγώνα τους στη λευτεριά σας. 188.73.196.188 21:10, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

@Chalk19:, όπως έγραψε και στη σελίδα συζήτησης έχει λήμμα στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (τρεις-τέσσερις προτάσεις) και υπάρχει επίσης και το πόνημα του Κοσόγλου (ο οποίος όμως είναι περισσότερο ιστοριοδήφης παρά ιστορικός), δημοσιευμένο σε τοπικό περιοδικό (Αμάλθεια) που μάλλον απίθανο να είναι peer reviewed, αλλά είναι έκδοση της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου. --C Messier 11:36, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

@C messier Αυτά δε συνιστούν "σημαντική κάλυψη", που απαιτεί η πολιτική. Κάποιες αναφορές σίγουρα θα βρίσκονται, ενδεχομένως οι περισσότερες σε σχέση με τη δράση του Κόρακα ή τοπικές. Αλλά αυτό που απαιτείται είναι αφενός η κάλυψη να είναι σημαντική και σε βάθος, αφετέρου από τρίτες, ανεξάρτητες κι αξιόπιστες δευτερογενείς (πρώτιστα, ή έστω τριτογενείς) πηγές. Αυτά τα πράγματα φαίνεται να λείπουν. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 11:45, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
@Chalk19: το λήμμα στη ΜΕΕ από μόνο του είναι μικρό για να τεκμηριώσει εγκυκλοπαιδικότητα όπως την ορίζουμε εδώ, αλλά σίγουρα δείχνει ότι μπορεί να αποτελεί μέρος μιας εγκυκλοπαίδειας. Το πόνημα του Κοσόγλου όμως δεν ξέρω πώς να το αξιολογήσω από πλευράς αξιοπιστίας, έχει στοιχεία τόσο υπέρ όσο και κατά (σίγουρα δεν πρόκειται για δημοσίευση σε κάποιο blog ή ακόμη και αφιέρωμα από κάποια ιστοσελίδα που δεν ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια της), αλλά φαίνεται να είναι και ανεξάρτητο και σημαντική κάλυψη. --C Messier 11:54, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
@C messier Το κείμενο του Κοσόγλου είναι μια από τα ίδια με του Νικολιδάκη, εφόσον είναι αυτό που πριν λίγες μέρες ανέβασε στο μπλογκ του ο δημιουργός του λήμματος [2] (και φαίνεται ότι είναι το ίδιο, από την εικόνα του ανάτυπου του περιοδικού στο τέλος). Βασίζεται, λοιπόν, στη ίδια βιογραφία που συνένταξε ο Κ. Πολυχρονάκης, όπως και το δημοσίευμα του Νικολιδάκη (γράφει, χρακτηριστικά ο Κοσόγλου: "Ο ανηψιός του Πολυχρονοκωνσταντή, Κων/νος Πολυχρονάκης δικηγόρος και βουλευτής μπόρεσε να καταγράψει μερικά χαρακτηριστικά περιστατικά από τη ζωή του γενναίου και παλληκαρά θείου του. Τα έγγραφα τούτα με προθυμία μου έδωσε ο κ. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης κάτοικος Βώρων. Τον ευχαριστώ από τούτη τη θέση. Ευχαριστώ επίσης τους μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών Μιχάλη Πολυχρονάκη και Γιώργη Παπαδάκη για τη βοήθεια που μου προσφέρανε"). Δεν είναι λοιπόν ούτε ανεξάρτητο, ούτε όμως και αξιόπιστο. Δε νομίζω ότι υπάρχει ιστορική ή άλλη αξιοπιστία σε ένα κείμενο που η γραφή του είναι του τύπου "Το επόμενο βράδυ επιστρέφοντας νύχτα στους Βώρους τον έπιασε βροχή. Για να προφυλαχτεί μπήκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου πού βρίσκεται Δυτικά του χωριού. Σαν μπήκε άκουσε ροχαλητό ανθρώπου. Άναψε κερί κι είδε τον χωριανό του Τσουδαντώνη να κοιμάται ξένιαστα. Ψάρεψε χέλια στον Γέρο ποταμό και σαν άρχισε η βροχή ήρθε εδώ, όπου κουρασμένος καθώς ήταν δεν άργησε να τον πάρει ο ύπνος. Ο Κωνσταντής δεν τον ξύπνησε" (!!!). ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 12:10, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
ΥΓ. @C messier Είναι προφανές ότι η οικογένεια, οι απόγονοί του που διαχειρίζονται το οικογενειακό αρχείο, προσπαθούν να προβάλουν το έργο του, διότι αισθάνονται περήφανοι για αυτόν και επιχειρούν να τον εισάγουν στην ιστορική έρευνα και στην ιστορική μνήμη, στο δημόσιο χώρο. Κατανοητό από μεριάς τους, αλλά δεν αφορά τη Βικιπαίδεια εφόσον λείπουν οι κατάλληλες αναφορές σε ανεξάρτητες αξιόπιστες πηγές. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 12:14, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
Αφού θα πήγαινε για διαγραφή λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων γιατί το έφερες εδώ; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 16:52, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
@ΔώραΣτρουμπούκη Μπορεί να μην είναι παραβίαση, εφόσον ισχύουν όσα ανέφερε δημιουργός του λήμματος, αν τα δεχτούμε, δεν έχουμε παραβίαση, έχουμε ωστόσο μιαν έμμεση παραδοχή ότι υπήρξε προσπάθεια να παραπλανηθούμε, όπως σωστά είχες επισημάνει. Διότι ο δημιουργός του λήμματος γνώριζε πως πηγή όλων των πληροφοριών είναι το οικογενειακό αρχείο και ιδίως μια ανέκδοτη βιογραφία από μέλος της οικογένειας (και η δική του προσωπική έρευνα), δηλαδή πηγές μη αποδεκτές στη ΒΠ από κάθε άποψη, αλλά δεν το αποκάλυψε παρά μόνο όταν τέθηκαν μερικά ζητήματα στη σελίδα του λήμματος, στα οποία έπρεπε να απαντήσει. (Αποδείχτηκε, όμως, πως ήταν μια κατάσταση σαν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.) ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 10:38, 14 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα πρόσωπο του 19ου αιώνα, όπου οι πηγές είναι λιγότερες σε σχέση με το σήμερα, η ύπαρξη λήμματος σε γνωστή εγκυκλοπαίδεια γιατί δεν είναι επαρκές στοιχείο;--Diu (συζήτηση) 17:01, 12 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Diu,
Κι όταν αυτό που επισημαίνετε αφορά στην περιοχή της Κρήτης, το θέμα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Ψάχνοντας πριν μερικά χρόνια Αξκο που πολέμησε στους Βαλκανικούς, απευθύνθηκα στη στρατιωτική υπηρεσία αρχείων και στα σταρτολογικά αρχεία. Ένας Ταγματάρχης κι ένας Αρχιλοχίας με σκημένο το κεφάλι μου είπαν κάπως "ντροπισμένα", ξέρετε...από την κρήτη για όσους γεννήθηκαν πριν το 1900 (?) (αν θυμάμαι καλά τη χρονολογία), ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα στοιχείο(!!!) δεν υπήρχαν στρατολογικές υπηρεσίες και αρχεία. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι πολύς κόσμος πήγε άγραφτος σαν να μην υπήρξε ! Μόνο αν τους θυμούνται οι οικογένειές τους !!! Prmichael (συζήτηση) 17:01, 13 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
@Diu Με 1-2 γραμμές, όχι. Η Γενική οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας ορίζει: Εάν ένα θέμα έχει λάβει σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές που είναι ανεξάρτητες από αυτό, τότε θεωρείται ότι είναι εγκυκλοπαιδικό. Και επεξηγεί: «Σημαντική κάλυψη» σημαίνει ότι οι πηγές αναλύουν το θέμα άμεσα και λεπτομερώς, και δεν απαιτείται πρωτογενής έρευνα για να εξαχθεί το περιεχόμενο. […] Η κάλυψη θα πρέπει να παρέχει αρκετές πληροφορίες για να γραφεί ένα σύντομο, επαληθεύσιμο λήμμα. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση που εξετάζουμε. Δεν υπάρχει λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη, που ήταν σύγχρονη και ισάξια της ΜΕΕ (αλλά ούτε στη μεταπολεμική, συμπληρωμένη επανέκδοσή της), ούτε σε βιβλία για την ιστορία της Κρήτης, ούτε στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ούτε σε μεταγενέστερες εγκυκλοπαίδειες όπως η Δομή ή το Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών. Ουσιαστικά πρόκειται για εγγραφή τύπου βάσης δεδομένων. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα και δεν ήταν ασύνηθες να υπάρχουν τέτοιου τύπου τηλεγραφικές εγγραφές για διάφορα πρόσωπα, όπως στρατιωτικοί, νομάρχες, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών, απλοί αγωνιστές του 1821 κλπ. Δεν είναι αυτόχρημα εγκυκλοπαιδικό ένα οποιοδήποτε πρόσωπο για το οποίο έτυχε μια εγκυκλοπαίδεια να έχει λήμμα 2 γραμμών, εφόσον δεν βρίσκονται οι απαιτούμενες αναφορές σε κατάλληλες δευτερογενείς πηγές. Πολύ περισσότερο που για το εν λόγω πρόσωπο ό,τι έχει γραφτεί, όπως έδειξα και παραπάνω, προέρχεται άμεσα από την οικογένειά του και βασίζεται αποκλειστικά στο οικογενειακό αρχείο και σε μια βιογραφία συνταγμέη από μέλος της οικογένειας. ǁǁ ǁ Chalk19 (συζήτηση) 10:32, 14 Ιανουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]