Μπομπ Σφουγγαράκης (τηλεοπτική σειρά): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Βανδαλισμός :: Αναίρεση έκδοσης 9111630 από τον 2A02:85F:F082:5900:A0AC:6051:CEF8:9587 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
| Σχετιζόμενες εκπομπές =
| Σχετιζόμενες εκπομπές =
}}
}}
''''SpongeBob SquarePants'''' (Μπομπσφουγγάρι Τετραγωνοπαντελονής) είναι μια αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο και σχεδιαστή [[Στίβεν Χίλενμπεργκ]] για το [[Nickelodeon]]. Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα και των διάφορων φίλων του στην πλασματική υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι. Η δημοτικότητα της σειράς την μετέτρεψε σε εμπορικό franchise, καθώς επίσης και στη σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει προβληθεί από το Nickelodeon και την πιο διαδεδομένη ιδιοκτησία της Viacom Media Networks. Μέχρι τα τέλη του 2017, το franchise είχε αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικά έσοδα για το κανάλι.<ref>{{Cite news|url=https://www.nytimes.com/2017/11/22/theater/spongebob-squarepants-the-broadway-musical-nickelodeon.html|title=With a Singing SpongeBob, Nickelodeon Aims for a Broadway Splash|work=The New York Times|date=2017-11-22|language=en-US|issn=0362-4331|accessdate=2018-05-28}}</ref> Έχουν προβληθεί [[Κατάλογος επεισοδίων του Μπομπ Σφουγγαράκη|δώδεκα κύκλοι]]. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το [[Nickelodeon Greece|Nickelodeon]], ενώ έχει προβληθεί παλαιότερα και από τα κανάλια [[Star Channel]] και θέλει πίστα
''''SpongeBob SquarePants'''' (Μπομπσφουγγάρι Τετραγωνοπαντελονής) είναι μια αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο και σχεδιαστή [[Στίβεν Χίλενμπεργκ]] για το [[Nickelodeon]]. Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα και των διάφορων φίλων του στην πλασματική υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι. Η δημοτικότητα της σειράς την μετέτρεψε σε εμπορικό franchise, καθώς επίσης και στη σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει προβληθεί από το Nickelodeon και την πιο διαδεδομένη ιδιοκτησία της Viacom Media Networks. Μέχρι τα τέλη του 2017, το franchise είχε αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικά έσοδα για το κανάλι.<ref>{{Cite news|url=https://www.nytimes.com/2017/11/22/theater/spongebob-squarepants-the-broadway-musical-nickelodeon.html|title=With a Singing SpongeBob, Nickelodeon Aims for a Broadway Splash|work=The New York Times|date=2017-11-22|language=en-US|issn=0362-4331|accessdate=2018-05-28}}</ref> Έχουν προβληθεί [[Κατάλογος επεισοδίων του Μπομπ Σφουγγαράκη|δώδεκα κύκλοι]]. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το [[Nickelodeon Greece|Nickelodeon]], ενώ έχει προβληθεί παλαιότερα και από τα κανάλια [[Star Channel]] και [[Channel 9]].


== Πλοκή ==
== Πλοκή ==

Έκδοση από την 12:16, 28 Οκτωβρίου 2021

SpongeBob SquarePants
Αρχείο:Spongebob squarepants.png
ΕίδοςΚαρτούν[1]
Σουρεαλιστική κωμωδία[2]
Χονδροειδές χιούμορ[3]
ΔημιουργοίΣτίβεν Χίλενμπεργκ
ΠρωταγωνιστέςTom Kenny
Bill Fagerbakke
Clancy Brown
Rodger Bumpass
Mr. Lawrence
Jill Talley
Carolyn Lawrence
Mary Jo Catlett
Lori Alan
Μουσική τίτλωνSpongeBob SquarePants
ΧώραΗΠΑ
Αριθμός κύκλων12
Αριθμός επεισοδίων267+ (λίστα επεισοδίων)
Παραγωγή
Διάρκεια25' (11-16 ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNickelodeon
Προβολή1 Μαΐου 1999
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://spongebob.nick.com/

'SpongeBob SquarePants' (Μπομπσφουγγάρι Τετραγωνοπαντελονής) είναι μια αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο και σχεδιαστή Στίβεν Χίλενμπεργκ για το Nickelodeon. Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα και των διάφορων φίλων του στην πλασματική υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι. Η δημοτικότητα της σειράς την μετέτρεψε σε εμπορικό franchise, καθώς επίσης και στη σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει προβληθεί από το Nickelodeon και την πιο διαδεδομένη ιδιοκτησία της Viacom Media Networks. Μέχρι τα τέλη του 2017, το franchise είχε αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικά έσοδα για το κανάλι.[4] Έχουν προβληθεί δώδεκα κύκλοι. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το Nickelodeon, ενώ έχει προβληθεί παλαιότερα και από τα κανάλια Star Channel και Channel 9.

Πλοκή

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, όπως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες της εκπομπής, ζει στον βυθό της θάλασσας, συγκεκριμένα στον Βυθό του Μπικίνι, κάπου

στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτω από τον πραγματικό κοραλλιογενή ύφαλο γνωστό ως Bikini Atoll.[5][6][7] Το σπίτι του είναι ένας ανανάς,[8] αν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σπίτια εκτός των πρωταγωνιστών είναι περίπου όμοια μεταξύ τους, κατασκευασμένα από σίδερο. Οι γείτονές του είναι ο Πάτρικ, ο οποίος είναι ο καλύτερός του φίλος και ο Καλαμάρης. Δουλεύει ως ψήστης σε ένα μαγαζί με burgers, τον Τραγανό Κάβουρα. Ο Ευγένιος Καβούρης, συνήθως αποκαλούμενος ως Κύριος Καβούρης, είναι ο εργοδότης του, που συχνά εκμεταλλεύεται την αφέλειά του Μπομπ προς όφελός του, κάτι που ο Μπομπ δεν καταλαβαίνει. Ο Μπομπ παρακολουθεί μαθήματα πλοήγησης και έχει ένα σαλιγκάρι για κατοικίδιο, τον Γκάρυ. Η Σάντυ, ένας θηλυκός σκίουρος που ήρθε από το Τέξας, έγινε φίλη του και μένει επίσης στον Βυθό του Μπικίνι, μέσα σε έναν θόλο.

Χαρακτήρες

Κύριοι

  • Μπομπ Σφουγγαράκης

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής (SpongeBob SquarePants) είναι ο βασικός χαρακτήρας και ο πρωταγωνιστής της σειράς. Είναι ένα κίτρινο θαλάσσιο σφουγγάρι που έχει τη μορφή σφουγγαριού κουζίνας. Φοράει καφέ κοντό παντελονάκι, άσπρο πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Ζει σε έναν ανανά και εργάζεται ως ψήστης σε ένα εστιατόριο fast food, τον "Τραγανό Κάβουρα". Στα χόμπι του συμπεριλαμβάνεται η προπόνηση καράτε με τη Σάντι, το ψάρεμα τσούχτρας (αναφέρεται και ως "κυνήγι μέδουσας"), να κάνει σαπουνόφουσκες, να παίζει παιχνίδια με τον φίλο του τον αστερία Πάτρικ και ενίοτε να εκνευρίζει το γείτονά του Καλαμάρη. Πηγαίνει στη σχολή πλοήγησης της κυρίας Παφ αλλά δεν έχει περάσει ποτέ το τεστ. Έχουν γίνει πολλά αστεία σκηνικά με βάση το ότι δεν ξέρει να οδηγάει. Το πράσινο και το μωβ ήταν οι αρχικές επιλογές για το χρώμα του ήρωα, πριν επιλεχθεί το κίτρινο. Απεικονίζεται συχνά ως αδύναμος και εύθραυστος.

  • Πάτρικ

Ο Πάτρικ Αστέρης (αγγλ. Patrick Star) είναι ένας ροζ αστερίας που ζει κάτω από ένα βράχο. Χαρακτηριστικό του είναι η υπερβολικά χαμηλή νοημοσύνη του. Είναι κολλητοί με τον Μπομπ και συχνά τον ενθαρρύνει σε δραστηριότητες που τους βάζει σε μπελάδες και πολλές φορές επηρεάζουν και τον Καλαμάρη. Είναι άνεργος, ωστόσο έχει περάσει από πολλά επαγγέλματα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Γενικά είναι χαρωπός και συνήθως ο δυνατός της παρέας.

  • Καλαμάρης

Ο Καλαμάρης Πλοκάμιας (αγγλ. Squidward Tentacles) είναι ένα χταπόδι[9]. Εργάζεται στον "Τραγανό Κάβουρα" ως ταμίας. Είναι αλαζονικός, ιδιόρρυθμος με μία σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ. Πιστεύει ότι είναι χαρισματικός στο χώρο της τέχνης και της μουσικής, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη ικανότητα. Παίζει κλαρινέτο και λατρεύει να φτιάχνει αυτοπροσωπογραφίες, οι οποίες διακοσμούν το σπίτι του. Σιχαίνεται τον Μπομπ και τον Πάτρικ (αν και εκείνοι τον συμπαθούν) όπως επίσης και τη δουλειά του στον "Τραγανό Κάβουρα" .

  • Κύριος Καβούρης

Ο Ευγένιος Χάρολντ Καβούρης (αγγλ. Eugene Harold Krabs), είναι ένας κάβουρας και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Τραγανός Κάβουρας" (αγγλ. Krusty Krab) στον οποίο δουλεύει ο Μπομπ και ο Καλαμάρης. Είναι πολύ τσιγκούνης και αυστηρός. Ζει με την κόρη του την Πέρλα σε μία άγκυρα. Είναι επιτυχημένος στον τομέα του fast food, καθώς η καβουροπάτι είναι γνωστή σε όλο το βυθό.

  • Σάντυ

Η Σάντυ Φουντούκη (αγγλ. Sandy Cheeks) είναι ένας σκίουρος από το Τέξας. Έχει πολλά ενδιαφέροντα που έχουν να κάνουν με τα σπορ, όπως η αμμοσανίδα, το καράτε και το ροντέο. Εργάζεται επίσης ως επιστήμονας, ερευνήτρια και εφευρέτρια. Ως πλάσμα της ξηράς ζει σε ένα θόλο προστατευμένο από το νερό. Όταν βρίσκεται έξω από το θόλο, φορά ένα κουστούμι δύτη με γυάλινο κράνος με οξυγόνο. Αντίθετα, όποιο πλάσμα του νερού επισκέπτεται το θόλο της, αναγκάζεται να φορέσει κράνος με νερό.

  • Πλαγκτόν

Ο Σέλντον Πλαγκτόν (αγγλ. Sheldon Plankton) είναι ζωοπλαγκτόν και ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Φιλικός Κουβάς" (αγγλ. Chum Bucket), το οποίο είναι ανταγωνιστής του "Τραγανού Κάβουρα". Είναι ο εχθρός του κύριου καβόυρη που προσπαθεί μάταια να κλέψει τη συνταγή της καβουροπάτι, αλλά πάντα αποτυγχάνει. Όνειρό του δεν είναι μόνο να εκτοπίσει τον Καβούρη, αλλά και να κυβερνήσει τον κόσμο. Σύζυγός του είναι η Κάρεν, υπολογιστής δικής του κατασκευής. Επίσης ο Πλαγκτόν έχει πάει στο κολλέγιο.

  • Κάρεν

Η Κάρεν (αγγλ. Karen) είναι ένας υπολογιστής και σύζυγος του Πλαγκτόν. Επικοινωνούν μέσω ενός παλμογράφου, άλλοτε τοίχου και άλλοτε φορητό. Η εμπορική της ονομασία είναι W.I.F.E. ("Σύζυγος") (Wired Integrated Female Electroencenphalograph, δηλ. Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Θηλυκού Ηλεκτροεγκεφαλογράφου).

  • Κυρία Παφ

Η κυρία Παφ (αγγλ. Poppy Puff) ένα ψάρι μπαλόνι και διευθύντρια/καθηγήτρια στη σχολή πλοήγησης του Βυθού του Μπικίνι, στην οποία παρακολουθεί μαθήματα ο Μπομπ Σφουγγαράκης.

  • Πέρλα Καβούρη

Η Πέρλα Καβούρη (αγγλ. Pearl Krabs) είναι η κόρη Καβούρη η οποία είναι μία θαλάσσια φάλαινα. Βρίσκεται στην εφηβεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι κακομαθημένη και εκρηκτική. Η σειρά δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση για τη διαφορά των ειδών τους.

  • Γκάρι

Ο Γκάρι το Σαλιγκάρι (αγγλ. Gary the Snail) είναι το κατοικίδιο σαλιγκάρι του Μπομπ. Δεν μιλά ποτέ, αλλά παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά γάτας και σκύλου. Έχει γνωστικό χαρακτήρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι η φωνή της λογικής του Μπομπ, χωρίς ωστόσο αυτός να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Δευτερεύοντες

  • Πάτσι ο Πειρατής (αγγλ. Patchy the Pirate): παρουσιαστής των εορταστικών επεισοδίων.
  • Πότι (αγγλ. Potty): Ο ενοχλητικός παπαγάλος του Πάτσι.
  • Γοργόνος και Πεταλίδας (αγγλ. Mermaid Man και Barnacle Boy): Οι σούπερ ήρωες του βυθού. (Ο Πεταλίδας αναφέρεται και ως "Αγόρι Πεταλίδα", "Στρείδης", "Κολλιτσίδας", "Θαλασσόλυκος" και "Στρειδάνθρωπος").
  • Λάρι ο Αστακός (αγγλ. Larry the Lobster): Ο ναυαγοσώστης της λιμνοθάλασσας Γκου (αγγλ. Goo Lagoon). Λάτρης με τα σπόρ και τη γυμναστική και φιλικός χαρακτήρας.
  • Ιπτάμενος Ολλανδός (αγγλ. The Flying Dutchman): Το φάντασμα-καπετάνιος που στοιχειώνει το βυθό για χιλιάδες χρόνια, βασισμένο στον ομώνυμο μύθο.
  • Αστυνόμος Νάνσυ και Αστυνόμος Τζον (αγγλ. Officer Nancy και officer John): Αστυνομικοί του βυθού που εμφανίζονται συχνά μαζί.
  • Δρ. Γκίλικαν Σκέιλς (αγγλ. Dr. Gilligan Scales): Γιατρός του βυθού.
  • Ελέιν (αγγλ. Elaine): Ψάρι και παρουσιαστής ειδήσεων σε σταθμό του βυθού.
  • Περτς Πέρκινς (Perch Perkins): Δημοσιογράφος σε εφημερίδα του βυθού.
  • Χάρολντ και Κλαιρ Τετραγωνοπαντελονή (αγγλ. Harold και Margaret SquarePants): Οι γονείς του Μπομπ. Μένουν έξω από το βυθό του Μπικίνι.
  • Καλαμαρίλιαμ Καυχησιάρης (αγγλ. Squilliam Fancyson): Παλαιός συμμαθητής του Καλαμάρη. (Αναφέρεται και ως "Καλαμαρίλιαμ Σπουδαιάκης" και "Σκουίλιαμ Φανταχτερός").
  • Μπέτσι Καβούρη (αγγλ. Betsy Krabs): Η μητέρα του κυρίου Καβούρη.
  • Βρώμικη Φούσκα και Άνδρας Ακτίνα (αγγλ. Dirty Bubble και Man Ray): Οι σούπερ-κακοί του βυθού του Μπικίνι (Αναφέρονται και ως "Ρέι και Φυσαλίδας").
  • Γιαγιά Τετραγωνοπαντελονή (αγγλ. Grandma Squarepants): Η γιαγιά του Μπομπ, η στερεοτυπική γλυκιά γιαγιά που κακομαθαίνει τον εγγονό της.
  • Γερο-Τζένκινς (αγγλ. Old Man Jenkins): Ένα γέρικο ψάρι που εμφανίζεται σε διάφορα επεισόδια.
  • Στάνλεϊ Σφουγγαράκης(αγγλ. Stanley Squarepants) : Ο επιρρεπής στα ατυχήματα ξάδερφος του Μπομπ Σφουγγαράκη.
  • Ποσειδώνας (αγγλ. Neptune): Ο Θεός της θάλασσας.[10][11]
  • Παππούς Τετραγωνοπαντελωνής (αγγλ. grandpa squarepants): ο παππούς του Μπόμπ Σφουγγαράκη
  • Μάρτζι Αστερίας και Χέρμπ Αστερίας (αγγλ. margie star and herb star) : οι γονείς του Πάτρικ

Δημιουργία

Η ιστορία του Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή αρχίζει το 1993, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το καρτούν Rocko's Modern Life,[εκκρεμεί παραπομπή]με παραγωγό τον Στίβεν Χίλενμπεργκ. Εμπνευσμένος από τους χαρακτήρες της τελευταίας σειράς, άρχισε το 1996 να δημιουργεί σκίτσα των ηρώων του Μπομπ Σφουγγαράκη. Έτσι, μαζί με τον παραγωγό και σκηνοθέτη Ντέρεκ Ντράιμον, έφτιαξαν τα πρώτα επεισόδια το 1998.[εκκρεμεί παραπομπή] Αρχικά, ο Χίλενμπεργκ επιθυμούσε να ονομάσει τον πρωταγωνιστή SpongeBoy και τον τίτλο της σειράς SpongeBoy Ahoy!, αλλά δεν μπόρεσε επειδή το όνομα χρησιμοποιούταν από εταιρία παραγωγής προϊόντων υγιεινής.[12]

Προβολή

Η σειρά Μπομπ Σφουγγαράκης έγινε γνωστή΄στο Ελληνικό τηλεοπτικό κοινό από την συχνότητα του Channel 9.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβάλλεται την 1η Μαΐου του 1999, υπό τον τίτλο Help Wanted (Ζητείται Βοηθός). Έκτοτε προβάλλονται τακτικά νέα επεισόδια από το αμερικάνικο κανάλι Nickelodeon συμπληρώνοντας έτσι το 2003, τρεις σεζόν. Το 2004 πιθανολογήθηκε η οριστική διακοπή της σειράς με τελευταίο επεισόδιο το Pranks A Lot (Όλα Για Τις Φάρσες), με την προβολή του να συμπίπτει με αυτήν της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας.

Μετά από καθολική απαίτηση των εκατομμυρίων θαυμαστών της σειράς, ανακοινώνεται στα τέλη του 2004 η συνέχεια της σειράς[εκκρεμεί παραπομπή]. Έτσι, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, συνεχίζεται η εκπομπή κανονικά[εκκρεμεί παραπομπή]. Πέρα όμως από την προβολή της στο Nickelodeon, συνεχίζεται και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το MTV. Στην Αμερική, η πρώτη τηλεταινία της σειράς, Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα προβάλλεται το Δεκέμβριο του 2007, ενώ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στην Ελλάδα, οι δύο πρώτοι κύκλοι της σειράς έκαναν πρεμιέρα στο Alpha Cinema 1 τον Δεκέμβριο του 2001, ενώ τον ίδιο μήνα άρχισε να αναμεταδίδεται από το μη συγχεόμενο κυπριακό Alfa TV. Κατά την προβολή της σειράς στο Star Channel από τις 6 Ιανουαρίου 2007 μέχρι τις 14 Ιουλίου 2013,[13][14] έκαναν πρεμιέρα οι κύκλοι 4, 5 και 6, ενώ τα επεισόδια του 7ου κύκλου ξεκίνησαν να παίζονται στις 24 Σεπτεμβρίου 2011.[15]

Το 2013 το Nickelodeon ανακοίνωσε πως έχουν κατοχυρωθεί 9 κύκλοι σειρών, ενώ παράλληλα ξεκινάει να προβάλλεται ο 8ος.[εκκρεμεί παραπομπή] Τον Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε η ταινία Μπομπ Σφουγγαράκης: Έξω από τα Νερά Του (The SpongeBob Movie: Sponge out of Water), η δεύτερη κατά σειρά κινηματογραφική ταινία της σειράς, κι ο 10ος κύκλος της σειράς.

Διεθνής αναμετάδοση

Χώρα Κανάλι
 ΗΠΑ Καλωδιακά και δορυφορικά κανάλια:
Nickelodeon
Nicktoons
Spike
Ισπανικά καλωδιακά, δορυφορικά και ελεύθερα κανάλια:
Tr3s
Ισπανικά ελεύθερα κανάλια:
Canal 5-XETV-TV 6 & 6.2 (San Diego, California/Tijuana, Baja California, Mexico)
Canal 5-XHJUB-TV 56 (El Paso, Texas/Las Cruces, New Mexico/Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico)
Λατινική Αμερική MTV (Latin America)
Nickelodeon (Latin America)
Φιλιππίνες Φιλιππίνες Nickelodeon (Philippines)
ABC/TV5 (2006-2010)
ABS-CBN (2010-2012; 2012-present)
Νοτιοανατολική Ασία Nickelodeon (South East Asia)
 Ιρλανδία TG4
Μεξικό Μεξικό Canal 5
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Nickelodeon (UK and Ireland)
Σερβία B92
Ινδία Ινδία Nickelodeon India
 Ρουμανία
Κροατία Κροατία
Ρωσία
 Τσεχία
 Ουγγαρία
Nickelodeon (Central & Eastern Europe)
Καναδάς Καναδάς Nickelodeon (Canada)
YTV (TV channel)
Μαλαισία Μαλαισία Nickelodeon (Malaysia)
TV9 (Malaysia)
TV3 (Malaysia)
 Τουρκία Nickelodeon (Turkey)
CNBC-e
Show TV
 Γερμανία Nickelodeon (Germany)
Super RTL
Ελβετία Ελβετία SF zwei
 Τσεχία TV Nova (Czech Republic)
Γαλλία Nickelodeon (France & Wallonia)
Αυστραλία Nickelodeon (Australia)
Eleven (TV channel)
Συρία Συρία Spacetoon
Arab League Arab World MBC 3 (Middle East)
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Tooniverse
EBS
Πολωνία Comedy Central Poland
MTV Poland
Nickelodeon (Poland)
TVP 1
 Φινλανδία Nickelodeon (Finland)
Nickelodeon (Scandinavia)
Nelonen
Κίνα Κίνα CCTV-14
Βουλγαρία Βουλγαρία SUPER7
Ιαπωνία Ιαπωνία Animax
Wales S4C
Ινδονησία Ινδονησία tvOne (Indonesia)
Global TV (Indonesia)
Ιταλία Super! (Italy)
Italia 1
Boing (Italy)
Νορβηγία Νορβηγία Nickelodeon (Scandinavia)
MTV Norway
NRK 1
Πορτογαλία Πορτογαλία Nickelodeon (Portugal)
MTV Portugal
SIC
Televisão Independente
Βραζιλία Βραζιλία Nickelodeon (Brazil)
Rede Globo
Ρωσία TNT (Russian TV channel)
MTV Russia
Nickelodeon (CIS)
Αλβανία Αλβανία Top Channel
Σλοβενία TV3 Slovenia
 Ουγγαρία Nickelodeon (Central & Eastern Europe)
Nickelodeon (Hungary)
TV2 (Hungary)
VIVA Hungary
RTL Klub
 Λετονία Nickelodeon (CIS)
TV3 (Latvia)
Ισραήλ Ισλανδία Nickelodeon (Scandinavia)
Stöð 2
MTV Europe
Ελλάδα Ελλάδα Alpha Cinema 1[16]
Alpha Kids[17]
Alpha TV[18]
Channel 9
Star Channel
Nickelodeon
Tele Time
Super B
Nickelodeon+
 Κύπρος Alfa TV
LTV1
ΡΙΚ2

Ελληνική μεταγλώττιση

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στην ελληνική μεταγλώττιση της σειράς.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της μεταγλώττισης της σειράς έγινε από την Ρένα Κουβάτσου από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο και τον Τάσο Μασμανίδη από τον τέταρτο μέχρι τον έβδομο κύκλο και τον δωδέκατο κύκλο έγινε από την Ρία Απέργη αργότερα από την Σοφία Καψαμπέλη . Η μεταγλώττιση έγινε στα Studio Vertical (Κύκλοι 1-3), Power Media Productions (Κύκλοι 4-7, 1η,2η και 3η ταινία), AbFab Productions (Κύκλοι 8-12α),Tanweer Studios (Κύκλοι 12β-παρόν).

Υποδοχή

Αν και η σειρά έχει γίνει υπέρμετρα δημοφιλής σε πάρα πολλές χώρες, έχει επίσης εισπράξει αρνητικά σχόλια:

  • Σχεδόν σε όλα τα επεισόδια υπάρχουν "αστεία που απευθύνονται σε ενηλίκους", όπως είπε ο δημιουργός του Μπομπ Σφουγγαράκη, ο Στίβεν Χίλενμπεργκ. Σύμφωνα με μερικούς αυτό καθιστά την σειρά ακατάλληλη για ανηλίκους. Το τελευταίο αντικρούστηκε με το επιχείρημα πως οι τηλεθεατές μικρότερης ηλικίας απλά δεν τα καταλαβαίνουν. Ένα παράδειγμα υπάρχει στο επεισόδιο: "Τα παπούτσια σου είναι λυμένα" όπου ο Μπομπ Σφουγγαράκης παρακολουθεί στην τηλεόραση μια ανεμώνη που κουνιέται και αλλάζει απότομα κανάλι ντροπιασμένος όταν μπαίνει στο δωμάτιο ο Γκάρυ.[22]
  • Επίσης, υπάρχει η κατηγορία πως για την παραγωγή του ξοδεύονται πολύ μικρά χρηματικά ποσά. Σε πολλά επεισόδια εισάγονται φωτογραφίες, κάτι που είναι απαγορευτικό για τα κινούμενα σχέδια.
  • Αισθητή είναι η βία. Πολλές φορές οι ήρωες καίγονται, διαμελίζονται, κατασπαράζονται από τσούχτρες κ.ά. Ιδιαίτερα στα επεισόδια που συμμετέχει ο Καλαμάρης Πλοκάμιας, οι πρωταγωνιστές μιλούν για πράγματα που αφορούν τον θάνατο. Ωστόσο, οι χαρακτήρες παραμένουν ζωντανοί.
  • Επτά Θανάσιμα αμαρτήματα. Υπάρχει θεωρεία ότι οι επτά βασικοί χαρακτήρες της σειράς αντιπροσωπέυουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Ο Μπομπ αντιπροσωπεύει την λαγνεία, ο Καλαμάρης την οργή, ο Πάτρικ την Οκνηρία, ο Κύριος Καβούρης την απληστία, η Σάντυ την περηφάνια, ο Γκάρυ την λαιμαργία και ο Πλαγκτόν την ζήλια.

Κριτικές για την ποιοτική εξασθένηση

Οι κριτικές που έχουν γράψει οι κριτικοί για τα πρώτα επεισόδια του Μπομπ Σφουγγαράκη εξυμνούσαν τη σειρά για το πνευματώδες και έξυπνο χιούμορ της και τη "μυστηριώδη λάμψη" της.[23] Ωστόσο, το 2007, την περίοδο που ξεκινούσε ο 5ος κύκλος, ο τόνος και η έμφαση της σειράς άρχισε να αλλάζει. Ορισμένοι οπαδοί "άρχισαν να απομακρύνονται από τη σειρά", προκαλώντας την "ερήμωση" σελίδων από θαυμαστές στο ίντερνετ.[24] Σύμφωνα με τους λάτρεις τις σειράς, το έξυπνο χιούμορ που χαρακτήριζε τους πρώτους κύκλους μετατράπηκε σε βαρετά και χωρίς γέλιο αστεία, που προσανατολίζονται κυρίως στα παιδιά.[25]

Ο Πολ Τίμπιτ (Paul Tibbitt), showrunner (εκτελεστής παραγωγός) από τον 4ο κύκλο μέχρι το επεισόδιο του 9ου κύκλου "Μπομπ Σφουγγαράκη, Απολύεσαι", ήταν αντικείμενο επίκρισης.[25] Ενώ την πρώτη ταινία την υποδέχθηκαν θερμά οι οπαδοί, θεωρήθηκε επίσης σημείο στροφής στην ιστορία της σειράς, καθώς πολλοί οπαδοί πιστεύουν ότι η εξασθένηση επήλθε ύστερα από την προβολή της ταινίας[24] όταν ο Στίβεν Χίλενμπεργκ παραιτήθηκε από showrunner και ορίστηκε αντικαταστάτης ο Tibbitt. Τα επεισόδια που φτιάχτηκαν μετά την ταινία έχουν κατηγοριοποιηθεί ως επεισόδια που "αφοσιώνονται στην προσοχή των παιδιών",[26] είναι "ανιαρά",[27] "βαρετά",[28] ένα "καταθλιπτικό οροπέδιο της μετριότητας",[29] και "τσιγκουνεύονται το γέλιο".[30]

Διακωμωδήσεις

Σε λίγα επεισόδια γίνονται αστείες απομιμήσεις ταινιών. Ιδιαίτερη διακωμώδηση γίνεται στην ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Ακόμα, γίνεται σάτιρα άλλων κινουμένων σχεδίων και ταινιών, όπως στο επεισόδιο Μαγειρικοί Αγώνες, όπου ο Πάτρικ Αστερίας εξολοθρεύει κατά λάθος τους θεατές ρίχνοντάς τους καυτό λάδι, όπως έγινε και στην ταινία Ράμπο. Τέλος, στα περιστασιακά επεισόδια Γοργόνος και Αγόρι Πεταλίδα διακωμωδείται το δίδυμο ηρώων της DC Comics, Aquaman και Aqualad.

Μπομπ Σφουγγαράκης spin-off

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ανακοινώθηκε ότι spin-off της σειράς Μπομπ Σφουγγαράκης αναπτύσσεται.[31] Στις 4 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι το spin-off θα ονομάζεται Kamp Koral: SpongeBob's Under Years. Η σειρά θα εξιστορεί την ζωή ενός 10χρονου Μπομπ και των φίλων του στην ομότιτλη κατασκήνωση στο Φυκοδάσος, οπού περνούν το καλοκαίρι τους κυνηγώντας τσούχτρες, ανάβοντας φωτιά, και κολυμπώντας στον Λάκκο Γιάκιμακ.[32][33] Συμπίπτει με τα γεγονότα της επερχόμενης ταινίας The SpongeBob Movie: It's a Wonderful Sponge.[33] Η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019.[31][32]

Ο επικεφαλής animation του Nickelodeon Ράμσεϊ Ναϊτό είπε για τη σειρά: "Ο Σφουγγαράκης έχει ένα απίστευτο σύμπαν για να επεκταθεί και το πράσινο φως για το Kamp Koral: SpongeBob's Under Years είναι μια απόδειξη της δύναμης και της μακροζωίας αυτών των χαρακτήρων γνωστών και αγαπημένων από γενιές οπαδών σε όλο τον κόσμο". Όπως και με την βασιζόμενη σειρά, το Kamp Koral: SpongeBob's Under Years θα παράγεται εκτελεστικά από τους Βίνσεντ Ουάλερ και Μαρκ Σεσαρέλι. Θα παραχθεί χρησιμοποιώντας computer animation, σε αντίθεση με το ψηφιακό animation που χρησιμοποιείται για το Μπομπ Σφουγγαράκης.[33]

Παραπομπές

  1. Error on call to Template:Cite interview: Parameter subject (or last) must be specified ""SpongeBob is a comedy""
  2. «SpongeBob SquarePants and the Indestructible Faith of Imagination». New York (Vulture) (στα Αγγλικά). Who lives in a pineapple under the sea? Why, one of the stars of the most brilliantly imagined and sustained display of surreal humor in pop culture, that’s who. 
  3. «SpongeBob SquarePants creator Stephen Hillenburg gave the internet language». The Verge (στα Αγγλικά). ...early SpongeBob was silly enough that children adored the animated slapstick comedy that flashed across the screen 
  4. «With a Singing SpongeBob, Nickelodeon Aims for a Broadway Splash» (στα αγγλικά). The New York Times. 2017-11-22. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2017/11/22/theater/spongebob-squarepants-the-broadway-musical-nickelodeon.html. Ανακτήθηκε στις 2018-05-28. 
  5. «SpongeBob Squarepants | VIACOM PRESS». www.vimn.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  6. THE HYPE SOAKING IT UP' SPONGEBOB' ACTOR LOVES THE ATTENTION.(L.A. Life). 2001-03-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-06. https://web.archive.org/web/20131106075350/http://www.highbeam.com/doc/1G1-83498648.html. Ανακτήθηκε στις 2018-05-29. 
  7. «Burger King SpongeBob SquarePants - Restaurant News - QSR Magazine». 21 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  8. «The Oral History of SpongeBob SquarePants» (στα αγγλικά). Hogan's Alley. 2012-09-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-08-31. https://web.archive.org/web/20150831044034/http://cartoonician.com/the-oral-history-of-spongebob-squarepants/. Ανακτήθηκε στις 2018-05-29. 
  9. Ο δημιουργός της σειράς έχει δηλώσει ότι, παρά το γεγονός ότι έχει έξι πλοκάμια και όνομάζεται Καλαμάρης (Squidward) είναι χταπόδι.
  10. Στην πρωτότυπη έκδοση ονομάζεται Νεπτούνους από τη ρωμαϊκή μυθολογία. Αναφέρεται λανθασμένα και ως Νεύτωνας στην ελληνική μεταγλώττιση
  11. Παρουσιάζεται με εναλλακτικές εμφανίσεις.
  12. «Wayback Machine». 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2007. 
  14. «ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ». star.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  15. «Ολοκαίνουργια επεισόδια "Μπομπ ο Σφουγγαράκης" στο Star!». VipNews. 21 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  16. «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/02/02». alpha-digital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. 
  17. «nickelodeon». alpha-digital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2002. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. 
  18. «Προγράμματα». Ριζοσπάστης. 8 Δεκεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 
  19. «Η ελληνική φωνή του Μπομπ Σφουγγαράκη - OUGH.gr». OUGH.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 20,6 20,7 clickatlife (2015-02-19). «Ο Μπομπ Σφουγγαράκης βγαίνει έξω από τα νερά του | clickatlife.gr». clickatlife.gr. https://www.clickatlife.gr/cinema/story/50662/o-mpomp-sfouggarakis-bgainei-ekso-apo-ta-nera-tou. Ανακτήθηκε στις 2018-05-29. 
  21. «Compact Disc Club - DVD». www.compactdisclub.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018.  horizontal tab character in |title= at position 21 (βοήθεια)
  22. «17 Inappropriate Adult Jokes You Completely Missed In SpongeBob SquarePants». ScreenRant (στα Αγγλικά). 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  23. Zeus, Maxie (28 Ιανουαρίου 2005). «The Uncanny Brilliance of "SpongeBob SquarePants"». Toon Zone. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2010. 
  24. 24,0 24,1 Berr, Jonathan (May 4, 2012). Viacom should pull the plug on SpongeBob Αρχειοθετήθηκε 2012-05-05 στο Wayback Machine.. MSN Money. Retrieved February 3, 2013.
  25. 25,0 25,1 Lilly, Ally (29 Ιανουαρίου 2015). «Spongebob Sponge Out Of Water: To "Sea" Or Not To See». The Susquehannock Courier. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 
  26. Zeus, Maxie (12 Οκτωβρίου 2008). «"Whatever Happened to SpongeBob?": Good Question!». Toon Zone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  27. Hrab, Roy (13 Νοεμβρίου 2008). «Spongebob Squarepants: Who Bob What Pants?». DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  28. Hrab, Roy (13 Μαρτίου 2011). «Spongebob Squarepants: The Great Patty Caper». DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2013. 
  29. Rhodes, Mina (6 Φεβρουαρίου 2008). «Spongebob Squarepants: To Love A Patty». DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2013. 
  30. Mavis, Paul (13 Οκτωβρίου 2008). «SpongeBob SquarePants — WhoBob WhatPants?». DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  31. 31,0 31,1 Ζακάρι, Μπράντον (14 Φεβρουαρίου 2019). «SpongeBob SquarePants Spinoffs in the Works From Nickelodeon». Comic Book Resources (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019. 
  32. 32,0 32,1 «Nickelodeon Greenlights "Kamp Koral," Original Animated Spinoff of Hit Series "SpongeBob SquarePants"». The Futon Critic (στα Αγγλικά). 4 Ιουνίου 2019. 
  33. 33,0 33,1 33,2 Άντριβα, Νέλι (4 Ιουνίου 2019). «'SpongeBob SquarePants' CG-Animated Prequel Series 'Kamp Koral' Greenlighted By Nickelodeon». deadline.com (στα Αγγλικά).