Σέργιος και Βάκχος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Georgebre (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Χειροκίνητη αναστροφή Οπτική επεξεργασία: Άλλαξε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι '''Άγιοι Σέργιος''' και '''Βάκχος''' ήταν [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαίοι]] χριστιανοί στρατιώτες του 4ου αιώνα αναγνωρισμένοι ως [[Μάρτυρας (θρησκεία)|μάρτυρες]] και στρατιωτικοί άγιοι από τις [[Καθολική Εκκλησία|Καθολικές]] και [[Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες|Ορθόδοξες]] Εκκλησίες. Η [[Εορτολόγιο|γιορτή]] τους είναι 7 Οκτωβρίου.
Οι '''Άγιοι Σέργιος''' και '''Βάκχος''' ήταν [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαίοι]] χριστιανοί στρατιώτες του 4ου αιώνα αναγνωρισμένοι ως [[Μάρτυρας (θρησκεία)|μάρτυρες]] και στρατιωτικοί άγιοι από τις [[Καθολική Εκκλησία|Καθολικές]] και [[Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες|Ορθόδοξες]] Εκκλησίες. Η [[Εορτολόγιο|γιορτή]] τους είναι 7 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με την [[Αγιολογία|αγιογραφία]] τους, ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν αξιωματικοί του στρατού του [[Γαλέριος|Γαλερίου]] και αγαπημένοι του , μέχρι όπου εκτέθηκαν ως μυστικοί Χριστιανοί. Στη συνέχεια τιμωρήθηκαν σοβαρά, με τον Βάκχο να πεθαίνει από βασανίστρια και ο Σέργιος από αποκεφαλισμό.
Σύμφωνα με την [[Αγιολογία|αγιογραφία]] τους, ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν αξιωματικοί του στρατού του [[Γαλέριος|Γαλερίου]] και αγαπημένοι του, μέχρι όπου εκτέθηκαν ως μυστικοί Χριστιανοί. Στη συνέχεια τιμωρήθηκαν σοβαρά, με τον Βάκχο να πεθαίνει από βασανίστρια και ο Σέργιος από αποκεφαλισμό.


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==

Έκδοση από την 13:53, 17 Οκτωβρίου 2021

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος ήταν Ρωμαίοι χριστιανοί στρατιώτες του 4ου αιώνα αναγνωρισμένοι ως μάρτυρες και στρατιωτικοί άγιοι από τις Καθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η γιορτή τους είναι 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αγιογραφία τους, ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν αξιωματικοί του στρατού του Γαλερίου και αγαπημένοι του, μέχρι όπου εκτέθηκαν ως μυστικοί Χριστιανοί. Στη συνέχεια τιμωρήθηκαν σοβαρά, με τον Βάκχο να πεθαίνει από βασανίστρια και ο Σέργιος από αποκεφαλισμό.

Ιστορία

Η ιστορία των αγίων αφηγείται στο ελληνικό κείμενο γνωστό ως Το Πάθος του Σεργίου και Βάκχου. Η ιστορία πέρνει μέρος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλερίου (305 έως 311). Το ίδιο το έργο μπορεί να χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα. [1]

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν Ρωμαίοι πολίτες και ανώτεροι αξιωματικοί του ρωμαϊκού στρατού, αλλά ο κρυμμένος χριστιανισμός τους ανακαλύφθηκε όταν προσπάθησαν να μην συνοδεύσουν έναν Ρωμαίο αξιωματούχο σε έναν ειδωλολατρικό ναό. Αφού επέμειναν να μην θυσιάσουν στον Δία , ταπεινώθηκαν δημοσίως με αλυσοδεμένη, ντυμένη με γυναικεία ενδυμασία και παρέλαση γύρω από την πόλη. Κατά τη διάρκεια της διαπόμπευσής τους ψέλνουν ότι ο Κύριος «μας έντυσε σαν νύφες και μέσα από την εξομολόγηση μας ένωσε μαζί Του». Στη συνέχεια, ο Γαλέριος τους έστειλε στη Βαρβαλισσό στη Μεσοποταμία έτσι ώστε να τους κάνει να αφήσουν την πίστη τους, ωστόσο αρνήθηκαν και ο Βάκχος ανέχτηκε βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Την επόμενη μέρα το πνεύμα του Βάκχου εμφανίστηκε στον Σέργιο και τον ενθάρρυνε να παραμείνει δυνατός ώστε να μπορούν να είναι μαζί για πάντα. Τις επόμενες μέρες, ο Σέργιος βασανίστηκε και τελικά εκτελέστηκε στη Ρεσάφα. [1]

Σχέση

Η στενή σχέση μεταξύ των δύο τονίζεται έντονα στις αγιογραφίες και τις παραδόσεις τους, καθιστώντας τους ως ένα ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα ζευγαρωμένων αγίων. [2] [3] Πολλοί ιστορικοί[εκκρεμεί παραπομπή] όπως και ο Τζον Μπόσγουελ υποστηρίζουν ότι η σχέση του Σέργιου και του Βάκχου μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μια ρομαντική διάσταση, σημειώνοντας ότι το παλαιότερο κείμενο της μαρτυρολογίας τους τους περιγράφει ως εραστές. [4] Ενώ οι δύο τους είχαν πάρει μέρος σε μια τελετή γνωστή και ως «αδελφοποίηση», η οποία ήταν ένας τύπος πρώιμης χριστιανικής ομοφυλοφιλικής ένωσης ή ευλογίας.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Woods, David (2000). "The Origin of the Cult of SS. Sergius and Bacchus". From The Military Martyrs. Retrieved June 25, 2009.
  2. Boswell, p. 146. "By far the most influential set of paired saints was Serge and Bacchus."
  3. Boswell, p. 195. "The archetypes invoked, like Peter and Paul or Serge and Bacchus, were not in fact brothers, either biologically or through legal arrangement. It may be doubted whether Peter and Paul were in any sense a couple, but Serge and Bacchus, the most commonly cited archetypes, certainly were, and under the influence of the same cultural predilection that created a pair from the single St. Theodore, it is easy to imagine that Peter and Paul were coupled in the popular imagination."
  4. Boswell, p. 154.