Hellas Jet: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον JTE Dimandix (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Glorious 93
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 1: Γραμμή 1:

{{Ταχεία διαγραφή|Μη εγκυκλοπαιδικό}}
{{πηγές|22|02|2020}}
{{πηγές|22|02|2020}}
{{ Κουτί πληροφοριών αεροπορικής εταιρείας
{{ Κουτί πληροφοριών αεροπορικής εταιρείας

Έκδοση από την 16:16, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Hellas Jet
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
HJ HEJ HELLAS JET
Ίδρυση2002
Λήξη πτητικού έργου2010
ΚόμβοιΔιεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Δευτερεύοντες κόμβοιΚρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης"
Μέγεθος στόλου6
Προορισμοί2
Εταιρικό σύνθημαΠερισσότερο από μια πτήση! - More than a flight!
Μητρική εταιρείαAir Miles Group
ΈδραΑγία Παρασκευή Αττικής, Ελλάδα
ΠρόσωπαΠέτρος Στάθης (Διευθύνων Σύμβουλος)
Ιστοσελίδαhellas-jet.com

Η Hellas Jet ήταν ελληνική αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιούσε αποκλειστικά ναυλωμένες πτήσεις (charter).

Ιστορία

Η Hellas Jet ιδρύθηκε το 2002. Αρχικά το 50% των μετοχών της ήταν υπό την κατοχή της Cyprus Airways, το 26% υπό την κατοχή της Omega Bank και το 24% υπό την κατοχή της Alpha Bank. Η πρώτη της πτήση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2003. Στα μέσα του 2004 το 100% της εταιρείας ανήκε στην Cyprus Airways. Επειδή η συνέχιση της λειτουργίας της αποδείχθηκε ασύμφορη η εταιρεία προχώρησε το 2005 σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στις προγραμματισμένε πτήσεις, και επικεντρώθηκε στην υπενοικίαση αεροσκαφών σε τρίτους και σε εκτέλεση ναυλωμένων πτήσεων[1]. Η τελευταία προγραμματισμένη πτήση της έγινε στις 10 Μαΐου 2005. Μέχρι την τελευταία της πτήση η Hellas Jet πραγματοποίησε 3.855 πτήσεις και μετέφερε περίπου 250.000 επιβάτες. Τα γραφεία τις εταιρείας και οι υπάλληλοί της στεγάζονταν στην Αθήνα.

Airbus A320-200 της Hellas Jet.

Η Hellas Jet δραστηριοποιήθηκε πλέον στον τομέα ναυλωμένων πτήσεων προσφέροντας τις υπηρεσίες της τόσο σε άλλες αεροπορικές εταιρίες, όσο και σε ταξιδιωτικά γραφεία, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, χρησιμοποιώντας τρία αεροσκάφη Airbus A320-232 χωρητικότητας 168 θέσεων το καθένα.

Την εμπορική εκμετάλλευση των πτήσεων είχε αναλάβει η εταιρεία "Air Μiles", η οποία χειριζόταν απευθείας όλες τις αιτήσεις ναυλώσεων.

Η εταιρεία το 2009 πωλήθηκε στην "First Leisure World Limited", του ομίλου Ρέστη έναντι ενός ποσού κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία έπαυσε τη λειτουργία της το 2010, ενώ ήταν μέλος της IATA.

Προορισμοί

Ως εταιρεία τακτικών πτήσεων, η Hellas Jet, εκτελούσε αρχικά δύο καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, και μια πτήση καθημερινά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και τη Ζυρίχη. Στη συνέχεια οι πτήσεις προς Ζυρίχη, σταμάτησαν λόγω χαμηλού αριθμού επιβατών και αντικαταστάθηκαν από καθημερινές πτήσεις στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, ενώ υπήρξε μια μείωση των πτήσεων προς Παρίσι και Βρυξέλλες έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα για δυο εβδομαδιαίες πτήσεις προς το Μάντσεστερ. Οι πτήσεις προς το Γκάτγουικ που διεξαγόταν το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου το 2005, αν και οι μεσοβδόμαδες πτήσεις στη συνέχεια σταμάτησαν για το μεγαλύτερο τμήμα του έτους, εκτός από τις υψηλές περιόδους ζήτησης, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Ως εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων, η Hellas Jet, εκτελούσε πτήσεις από/προς το Ηράκλειο και τη Ρόδο, προς την Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Άμστερνταμ, το Ντύσσελντορφ, το Παρίσι καθώς και σε άλλους προορισμούς.

Ένα αεροσκάφος επίσης πετούσε από το Δουβλίνο προς τουριστικούς προορισμους της Ισπανίας για λογαριασμό της Trans Aer. Ο στόλος της εταιρείας προσφέρονταν και για προγραμματισμένες πτήσεις αλλά και για ναυλωμένες πτήσεις

Στόλος

Η Hellas Jet ξεκίνησε να λειτουργεί με ένα στόλο 3 αεροσκαφών τύπου Airbus A320-232 με νηολόγια SX-BVA, SX-BVB και SX-BVC, μισθωμένα από την CIT Aerospace. Το BVA κατασκευάστηκε το 1992, και τα άλλα δύο ήταν ολοκαίνουρια. Είχαν αποκτηθεί με τριετείς μισθώσεις. Η αρχική τους διαρρύθμιση ήταν για 148 επιβάτες (16 στην κατηγορία business και 132 στην οικονομική), ενώ όλες οι θέσεις είχαν δερμάτινα καθίσματα.

Όταν η εταιρεία έκλεισε, τα αεροσκάφη απέκτησαν νέα διαρρύθμιση στη Μάλτα, ώστε να έχουν μια μόνο κατηγορία, με 174 θέσεις.

Το SX-BVB καταστράφηκε από πυρκαγιά στις Βρυξέλλες τον Μάιο 2006. Τα άλλα δύο αεροσκάφη επιστράφησαν στους εκμισθωτές τους τον Ιούνιο 2006. Το BVA πήγε στην Thomas Cook Belgium, και το BVC στην Air Astana στο Καζακστάν.

Στη συνέχεια η Hellas-Jet μίσθωσε άλλα δύο μεταχειρισμένα Airbus A320, αυτή τη φορά με κινητήρες CFM. Το ένα προήλθε από την LatCharter και το άλλο από την USA3000, και απέκτησαν τα χρώματα και τους τίτλους της Hellas Jet. Ένα ακόμη Airbus 320 αποκτήθηκε από τη LatCharter, και νηολογήθηκε ως SX-BVD, με τα χρώματα της LatCharter, αλλά με τους τίτλους της Hellas Jet και το λογότυπο της εταιρείας στους κινητήρες.

Στα τελευταία χρόνια λειτουργίας της, ο στόλος της Hellas Jet fleet αποτελούνταν από τα ακόλουθα αεροσκάφη (στις 29 Σεπτεμβρίου 2009):[2]

  • 2 × Airbus A320-212 με νηολόγια. SX-BVK και SX-BVL, με κινητήρες CFM και πλήρη χρώματα της Hellas Jet. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η εταιρεία καθυστέρησε στις πληρωμές.
  • 4 × Fokker 50 για τη θυγατρική εταιρεία με την ονομασία Hellas Aviation, τα οποία αποκτήθηκαν για να εκτελούν πτήσεις εσωτερικού στα ελληνικά νησιά, αλλά αυτή η εταιρεία δε λειτούργησε ποτέ και τα αεροσκάφη πωλήθηκαν.

Συμβάντα και ατυχήματα

Στις 5 Μαΐου 2006, ένα Airbus 320 της Hellas Jet καταστράφηκε από πυρκαγιά στο υπόστεγο της Sabena Technics στο αεροδρόμιο Βρυξελλών στο Βέλγιο. Το αεροσκάφος ήταν το ένα από από τα τρια αυτού του τύπου που κατατράφηκαν. Τα άλλα δύο ανήκαν στην Armavia, και την Armenian International Airways. Το τελευταίο αεροσκάφος, το οποίο καταστράφηκε ήταν ένα Lockheed C-130 της Βελγικής Αεροπορίας.[3]

Παραπομπές

  1. http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=21742&subcategory_id=1
  2. «Hellas Jet Fleet of A320 (Stored) | Airfleets aviation». www.airfleets.net. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2016. 
  3. «Pictures: Sabena Technics hangar blaze destroys C-130H Hercules and Armavia A320». Flightglobal.com. 5 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι