Βέροια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: pt:Veria
Γραμμή 67: Γραμμή 67:
[[la:Berroea]]
[[la:Berroea]]
[[lmo:Veria]]
[[lmo:Veria]]
[[mk:Бер]]
[[nn:Véria]]
[[nn:Véria]]
[[pt:Veria]]
[[ro:Beroea]]
[[ro:Beroea]]
[[sr:Бер]]
[[sr:Бер]]
Γραμμή 73: Γραμμή 75:
[[tr:Karaferye]]
[[tr:Karaferye]]
[[wo:Bere]]
[[wo:Bere]]
[[mk:Бер]]

Έκδοση από την 04:14, 12 Φεβρουαρίου 2008

Συντεταγμένες: 40°31′13″N 22°12′07″E / 40.5203°N 22.2019°E / 40.5203; 22.2019

Βέροια
Πόλη
Βέροια is located in Greece
Βέροια
Βέροια
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΧαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη
Έκταση359,46 km2
Υψόμετρο42 m
Πληθυσμός43.212[1]
Ταχυδρομικός κώδικας59100
Τηλεφωνικός κωδικός23310
Ιστοσελίδαveria.gr

Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου. Έχει πληθυσμό 42.794 κατοίκους (απογραφή 2001).

Ιστορία

Γνωστή από την κλασική εποχή (ο Θουκυδίδης έγραψε γιά την πόλη, 1,16,4), η Βέροια μεγάλωσε στις ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές. Από τη Βέροια σώζεται ο μόνος εκ Ελλάδος νόμος περί γυμνασίων (167 π.Χ.). Μαζί με την Έδεσσα και την Πέλλα ήταν πρωτεύουσα της τρίτης Μακεδονίας (Liv. 45,30,5 "Macedonia Tertia"). Ο Παύλος και ο Σίλας κήρυξαν στή Βέροια (σώζεται μέχρι και σήμερα το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου").

Ιστορικοί χώροι

Στη Βέροια αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ιστορικό Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος δίδαξε στην πόλη της Βέροιας στον 1ο αιώνα μ.Χ. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα δείγματα της βεροιώτικης αρχιτεκτονικής στους οικισμούς Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα.

Κοντά στη Βέροια βρίσκεται η Βεργίνα, στην οποία έκανε ανασκαφές ο Μανόλης Ανδρόνικος και όπου ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου Β'. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σύγχρονο μουσείο της Βεργίνας, με εκθέματα από όλη τη Μακεδονία. Επίσης, καθώς η Βέροια είναι γνωστή και για τις μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες που διαθέτει (72 τον αριθμό κάποτε, με αποτέλεσμα να επωνομάζεται και Ιερουσαλήμ της Ελλάδος) και τη μοναδική συλλογή βυζαντινών εικόνων της. Στην πόλη λειτυργεί μεγάλο Βυζαντινό Μουσείο.

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Βέροια είναι κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος, ή κόρη του Άδωνη και της Αφροδίτης. Η πόλη λέγεται ότι κτίστηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό Φέρωνα, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομά του (το γράμμα Φ εκείνη την εποχή στην περιοχή προφέρεται σαν Β). Η εκδοχή της μακεδονικής μυθολογίας λέει ότι η πόλη κτίστηκε από τον βασιλιά Βέρητα, ο οποίος της έδωσε το όνομα της μιας από τις κόρες του. Τα ονόματα των γόνων του βασιλιά ήταν Βέροια, Μίεζα και Όλγανος.

Ετυμολογία της ονομασίας της Βέροιας

Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα, πράγμα το οποίο ισχύει για την περιοχή της Βέροιας. Γι'αυτόν τον λόγο παλιότερα γραφόταν ως Βέρροια. Μια άλλη γλωσσολογική ερμηνεία αποδίδει την ονομασία της Βέροιας στην φράση "φέρειν ρόϊας" που σημαίνει "παράγει ρόδια", πράγμα το οποίο επίσης ισχύει για την περιοχή.

Ο Όλγανος ήταν ο ποτάμιος θεός της Βέροιας. Ετσι ονομαζόταν και το ποτάμι Μπαρμπούτα πριν αλλάξει όνομα.

Οικονομία

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στη γεωργία και συγκεκριμένα, εκτός άλλων φρούτων και λαχανικών, στην παραγωγή του επιτραπέζιου και βιομηχανικού ροδάκινου. Η βιομηχανική υποδομή της περιοχής αφορά κυρίως τη συσκευασία και κονσερβοποιία των φρούτων. Στην περιοχή παρασκευάζεται κομπόστα και είδη φρουτοσαλάτας, προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη εξαγωγική επιτυχία κυρίως στις χώρες τις δυτικής Ευρώπης.

Γαστρονομία

Παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής αποτελεί το ρεβανί. Το ρεβανί είναι σιροπιαστό γλύκισμα με βάση το σιμιγδάλι.

Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι