Α.Ο. Αιγάλεω (ποδόσφαιρο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 598: Γραμμή 598:
|'''27
|'''27
|-
|-
|style="text-align: center;"|[[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2020-2021|2020–21]]
|style="text-align: center;"|[[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2020-21|2020–21]]
|[[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Β΄ Εθνική (Γ)]]
|[[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Β΄ Εθνική (Γ)]]
|style="text-align: center;"|'''7η'''
|style="text-align: center;"|'''7η'''

Έκδοση από την 03:15, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ανδρικού ποδοσφαίρου του Αιγάλεω. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Α.Ο. Αιγάλεω.


Α.Ο. Αιγάλεω
Επίσημη ονομασίαΠΑΕ Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω City 1931[1]
Σύντομο όνομαΠΑΕ Αιγάλεω 1931[1]
ΠροσωνύμιοΤο Σίτι, Κυανόλευκοι
Ίδρυση1931
ΈδραΑιγάλεω, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», Δήμος Αιγάλεω
Χρώματαγαλάζιο και λευκό
Μητρικός σύλλογοςΑθλητικός Όμιλος Αιγάλεω
ΙδιοκτήτηςΆρης Παλτόγλου
ΠρόεδροςΓιάννης Παλτόγλου
ΠροπονητήςΑπόστολος Χαραλαμπίδης
ΠρωτάθλημαΣούπερ λιγκ 2
Ιστότοποςaoaigaleo.gr
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Α.Ο. Αιγάλεω
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Μπάσκετ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών)
Κολύμβηση

Η ΠΑΕ Αιγάλεω 1931 είναι ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στο Αιγάλεω Αττικής. Έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1931 και αποτελεί τμήμα του αθλητικού συλλόγου «Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω», καθώς και ένα από τα παλαιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ελλάδας, με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 129.[2] Έχει έδρα το Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», όπου και διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του.

Έχει πολυετή παρουσία στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, έχοντας αγωνιστεί συνολικά 23 φορές. Επίσης έχει παρουσία στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις έχοντας αγωνιστεί 1 φορά στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 3 φορές στο Κύπελλο Ιντερτότο[3] και 1 φορά στο Βαλκανικό Κύπελλο. Την περίοδο 2021-22 η ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Ιστορική αναδρομή

Το φθινόπωρο του 2021 συμπληρώνονται 90 έτη ζωής για το σύλλογο, καθότι ο Αιγάλεω Α.Ο. χρησιμοποιεί αυτοδικαίως τα ιδρυτικά στοιχεία της "Αθλητικής Ενώσεως Ιεραπόλεως", με έτος επίσημης ίδρυσης το 1931.

Η πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος έως το 2010

Ο Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω ιδρύθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1946, όταν η 'Αθλητική Ένωση Πυριτιδοποιείου' (που είχε ιδρυθεί το 1930) συγχωνεύτηκε με την 'Αθλητική Ένωση Αγίου Σπυρίδωνος' (1934) και τον 'Φοίνικα Πυριτιδοποιείου' (1942) (τα δυο τελευταία σωματεία ήταν ανεξάρτητα, δεν αγωνίζονταν δηλαδή σε τακτικό πρωτάθλημα) και μετονομάσθηκε σε Αιγάλεω Α.Ο.. Ακολούθως, στις 10 Δεκεμβρίου 1947 η διοίκηση του Αιγάλεω Α.Ο. ανακοίνωσε την προσχώρηση στο νέο σύλλογο και της 'Αθλητικής Ένωσης Ιεράπολης' (1931), η οποία του παραχώρησε όλα τα έννομα δικαιώματά της.[4] Ωστόσο, οι εφημερίδες της εποχής εξακολουθούσαν να αναγράφουν τη νέα ομάδα ως "Αθλητική Ένωση Αιγάλεω"[5] ή "Ένωση Αιγάλεω" ακόμη και την άνοιξη του 1948[6]

Αρχικά, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας (κατακτώντας κατά σειρά το πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας Αθηνών το 1948[7][8], της Β΄ κατηγορίας Αθηνών το 1950[9][10] και της Α2 Αθηνών τo 1954[11]), το σωματείο έφθασε να αγωνίζεται για μια πενταετία στο κορυφαίο Αθηναϊκό Πρωτάθλημα[12] (1955-1959), ενώ 15 χρόνια από την ίδρυσή του πέρασε τις πύλες και της νεοσύστατης τότε Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (1961-62), καταλαμβάνοντας την 14η θέση[13] (51 βαθμοί, 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 16 νίκες, τέρματα: 26-52) .

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Αιγάλεω Α.Ο. αποτελούν το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α΄Εθνικής του 1968[14], η κατάκτηση της 4ης θέσης της Α΄ Εθνικής της περιόδου 1970-71[15] και η συμμετοχή του στη διοργάνωση του Βαλκανικού κυπέλλου ποδοσφαίρου, που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν[16]. Παράλληλα η ομάδα έχει φθάσει τρεις φορές έως την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, τις περιόδους 1969-70, 1983-84 και 2002-03 όταν και αποκλείσθηκε από τον ΠΑΟΚ[17][18], τον Παναθηναϊκό[19] και τον Άρη Θεσσαλονίκης[20][21], αντίστοιχα.

Η φθίνουσα πορεία του "Αιγάλεω Σίτι", χαρακτηριστική ονομασία που εμπνεύστηκε ο Αιγαλιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας[22], άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι μάλιστα ενδεικτικό για αυτό, το γεγονός ότι έως και το 1979 η ομάδα είχε συμμετάσχει στις δεκαπέντε από τις είκοσι ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Α΄ Εθνικής κατηγορίας που είχαν προηγηθεί.

Αντίθετα, στα χρόνια του Επαγγελματισμού οι συμμετοχές ήταν μόλις δύο έως το 2001, όταν και έγινε η επιστροφή της μετά από 16 έτη απουσίας. Την περίοδο 2003-04 η ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει την 5η θέση στη βαθμολογία και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στα χρονικά, σε επίσημη δηλαδή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από τις δύο συμμετοχές της στο Κύπελλο Ιντερτότο, που προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 και του 2003.[3].

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη ήταν χαρακτηριστικά μιας πτωτικής πορείας, καθώς υπέστη τρεις συνεχείς υποβιβασμούς, αρχικά στη δεύτερη κατηγορία (το 2007)[23], στην τρίτη (το 2008) και στην τέταρτη το 2009.

Συγχώνευση Αιγάλεω-Ηλυσιακός

Οι αδελφοί Μητρόπουλοι, ιδιοκτήτες της ομάδας του Αιγάλεω από το 1981, αμέσως μετά τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική το καλοκαίρι του 2008, αγόρασαν[24][25] από τους τότε ιδιοκτήτες της Χριστοβασίλη και Μαρκάκη[26] την ΠΑΕ Ηλυσιακός[27] προκειμένου να την μετονομάσουν σε ΗΑΟ Αιγάλεω και το Αιγάλεω που θα αγωνίζονταν πλέον στην Γ΄ κατηγορία, σε Ηλυσιακό[28]. Τη σεζόν 2008-2009 η ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίστηκε στο γήπεδο του Αιγάλεω με απόφαση της Ένωσης ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών Β΄-Γ΄ Εθνικής κατόπιν παραχωρητηρίου το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 με εντολή του τότε δημάρχου Αιγάλεω. Το επίμαχο αυτό έγγραφο στη συνέχεια ανεκλήθη με το αιτιολογικό ότι λόγω θέρους δεν ήταν δυνατόν να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω για να το εγκρίνει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ηλυσιακός αγωνίσθηκε χωρίς διακριτικά σήματα και για το λόγο αυτό του επεβλήθη πρόστιμο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ)[29] και οι ποδοσφαιριστές του εμφανίζονταν στο γήπεδο με κυανόλευκη εμφάνιση (διαφορετική από τα παραδοσιακά του χρώματα που είναι το κίτρινο και το μαύρο)[30], ενώ το ίδιο έγινε και με την ΠΑΕ Αιγάλεω η οποία αγωνιζόταν αρχικά στο γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου επίσης με διαφορετικά χρώματα (ροζ-μαύρο) παρόλη την αρνητική απόφαση της ΕΕΑ για τη μετονομασία της ομάδας.

Όμως την Κυριακή 09/08/09 και μετά από συνεχείς αναβολές η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε με πλειοψηφία 5-3, παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου της εισαγγελέα κ. Κουτελιδάκη, την συγχώνευση των δυο ΠΑΕ δι' απορροφήσεως της μίας (Ηλυσιακός) από την άλλη (Αιγάλεω) με το διακριτικό τίτλο "ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ"[31][32].

Το χρώματα της νέας ομάδας ήταν μπλε-άσπρο και η έδρα της, το δημοτικό στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης». Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση αυτή, η ομάδα υπέστη έναν ακόμη υποβιβασμό, από τη Β΄ στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, το 2010.

Αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις των οπαδών του Αιγάλεω στη συγχώνευση με τον Ηλυσιακό

Η διοίκηση του ερασιτέχνη Ηλυσιακού αμφισβήτησε ως παράνομη την απόφαση της συγχώνευσης[33][34] και για το λόγο αυτό κατέθεσε αίτηση θεραπείας προς την ΕΕΑ. Η τελευταία, απέρριψε ως απαράδεκτη την ανωτέρω αίτηση το Φεβρουάριο του 2010 και ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για το ζήτημα από το ΣτΕ, στο οποίο επίσης προσέφυγε ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός.

Στην όλη διαδικασία της συγχώνευσης των δυο ΠΑΕ αντέδρασαν έντονα οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων[35] και στο Αιγάλεω συστάθηκε "Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της ομάδας"[36] που με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, συνεντεύξεις Τύπου κ.τ.λ.) πέτυχε να αναγνωρισθεί επίσημα από όλες τις παρατάξεις του δημ. συμβουλίου Αιγάλεω[37] σαν κίνηση πολιτών και να εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 19-3-2009 να αναζητήσει μια διάδοχο κατάσταση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Αιγάλεω.

Στη συγχώνευση αντιτάχθηκε σθεναρά ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός[38] και ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του[39], ενώ ερωτήματα για το θέμα είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων[40] από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Δημαρά, Γρηγόρη Ψαριανό, Αθανάσιο Πλεύρη κ.α.

Η τελική έκβαση της υπόθεσης

Την Τρίτη 15 Ιουνίου του 2010 ανακοινώθηκε από τον Ερασιτέχνη Ηλυσιακό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση προς το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ήταν ακυρωτική για την υπουργική απόφαση που αφορούσε στη συγχώνευση της ΠΑΕ Ηλυσιακός με την ΠΑΕ Αιγάλεω.

Ανταπαντώντας, η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω έκανε γνωστή την πρόθεσή της -σε περίπτωση που τελικά το ΣτΕ ακυρώσει τη συγχώνευση- να διαλύσει την ομάδα που ονομάζεται «Ηλυσιακός» και προειδοποίησε τους διοικούντες του ερασιτέχνη Ηλυσιακού να προετοιμαστούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής.

«Για μας υπάρχει ομάδα μόνο με το όνομα Αιγάλεω, είτε παίζει στα Κύπελλα Ευρώπης, είτε για διάφορους λόγους στην Δ΄ Εθνική" κατέληγε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Αιγάλεω.»[41]

Έτσι δεν υπέβαλε δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου[42] και υποβιβάστηκε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΕΕΠ στις 13-08-2010, στην Δ΄ Εθνική κατηγορία πλέον σαν Ηλυσιακός. Στον ίδιο Όμιλο της ίδιας Κατηγορίας και για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 μετείχαν τα ποδοσφαιρικά Τμήματα τόσο του Α.Ο. Ηλυσιακού όσο και του Αιγάλεω Α.Ο.[43]

Το ΣτΕ εξέδωσε τελικά την απόφασή του τον Μάρτιο του 2011, βάσει της οποίας η συγχώνευση ακυρώθηκε και τυπικά[44]. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η περίοδος 2009-10 λογίζεται σαν να μην υπάρχει για την ομάδα του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίσθηκε στη θέση του Ηλυσιακού στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η συμμετοχή ήταν παράνομη, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Ηλυσιακός επιστρέφει στη Football League 2[45], καταλαμβάνοντας τη θέση που παράνομα του αφαιρέθηκε[46] με τη συγχώνευση του Αυγούστου 2009.

Πρόσφατη πορεία του ποδοσφαιρικού τμήματος

Έπειτα από τη διάλυση της Π.Α.Ε. Αιγάλεω λόγω αδυναμίας συμμετοχής της σε επαγγελματική κατηγορία και την αποχώρηση των αδελφών Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλου από τα διοικητικά ηνία, το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου υπήχθη στη δικαιοδοσία του Ερασιτέχνη Αιγάλεω Α.Ο.

Περίοδος 2010-11

Μετά την άρνηση της διοίκησης της ΠΑΕ Αιγάλεω να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής το καλοκαίρι του 2010, κάτι που επισημοποιήθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε, η ανώνυμη εταιρεία διαλύθηκε και τέθηκε υπό διαδικασία εκκαθάρισης. Η ΕΠΟ έκανε δεκτά στην διοργάνωση της Δ΄Εθνικής κατηγορίας και τα δυο ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά τμήματα, τόσο του Αιγάλεω, όσο και του Ηλυσιακού, που προηγουμένως (2009-10) μετείχαν στην ομάδα η οποία είχε προκύψει από τη συγχώνευσή τους. Καθήκοντα προέδρου ερασιτέχνη Αιγάλεω Α.Ο. ανέλαβε επίσημα ο δημοτικός υπάλληλος Γιώργος Τριδήμας [47]. Προπονητής προσλήφθηκε ο Θωμάς Γράφας (γιος του παλαιού διεθνή ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γράφα) αλλά η ομάδα παρέπαιε αγωνιστικά μέχρι τις μετεγγραφές του Ιανουαρίου, όπου αποκτήθηκαν ορισμένοι έμπειροι ποδοσφαιριστές. Εν συνεχεία το Αιγάλεω ανέκαμψε και έφτασε στην κατάληψη της τρίτης θέσης της τελικής βαθμολογίας.

Περίοδος 2011-12

Τα διοικητικά ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει αναλάβει, με απλή εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του συλλόγου από το Δεκέμβριο του 2011, ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιανναράκης, ο οποίος διαδέχτηκε το Γιώργο Τριδήμα που αποχώρησε προς τα τέλη της προηγούμενης σεζόν. Προπονητής του Αιγάλεω για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο ξεκίνησε ο Θωμάς Γράφας[48], αλλά στην πορεία και έπειτα από μερικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, αντικαταστάθηκε από το Θωμά Κουρκούνα[49]. Νέος προπονητής, από την 1 Μαρτίου 2012 ήταν ο Κριστόφ Βαζέχα με τον οποίο η συνεργασία λύθηκε στις 13 Ιουνίου 2012[50]

Περίοδος 2012-13

Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικούς προπονητές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αρχικά το Μάρκο Μαυρομάτη[51], στη συνέχεια τον Πάρη Βάλβη και στο τέλος το Λουσιάνο ντε Σόουζα[52], το Αιγάλεω κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή στον 8ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος και ανέβηκε στη νέα Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2013-2014[53]. Η ομάδα ήταν επίσης, φιναλίστ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στον Τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΑ, όπου ηττήθηκε από την Κηφισιά, με σκορ 4-3 στα πέναλτι[54].

Περίοδος 2013-14

Στις 5 Αυγούστου του 2013 ο Γιώργος Γιανναράκης επανεκλέχθηκε στην προεδρία του συλλόγου, μετά τις σχετικές αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν[55] Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετώπισε η ομάδα, με αποτέλεσμα η διοίκησή της να προβεί σε αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητή, αφού τον Λουτσιάνο ντε Σόουζα αντικατέστησε αρχικά ο Γιώργος Αθανασιάδης[56], που με τη σειρά του παραιτήθηκε, για να τον διαδεχθεί ο Γιώργος Σουρλής[57]. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου του 2014, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Γιανναράκης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του [58] για να ανακαλέσει την απόφασή του[59] και να παραιτηθεί εκ νέου, στις 4 Μαρτίου[60]. Τον Γιώργο Σουρλή διαδέχθηκε στη συνέχεια (15η αγωνιστική) ο Μανώλης Παπαδόπουλος[61], ο οποίος με τη σειρά του έδωσε τη θέση του[62] στον Παναγιώτη Μανδραφλή[63], από την 21η αγωνιστική έως το τέλος. Παρά τις κινήσεις αυτές, η ομάδα δεν απέφυγε τον υποβιβασμό, καθώς τερμάτισε στην 11η θέση της βαθμολογίας[64] Στις 11 Ιουνίου του 2014, σε ανοιχτή συνέλευση πάρθηκε απόφαση να προκηρυχθούν νέες αρχαιρεσίες, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014. Από αυτές προέκυψε το νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου (για την τριετία 2014-2017), το οποίο την επόμενη ημέρα (Σάββατο 21 Ιουνίου 2014) συγκροτήθηκε σε σώμα, με πρόεδρο το γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια[65][66].

Περίοδος 2014-15

Την 1 Ιουλίου 2014 και κατόπιν πρότασης του νέου διοικητικού συμβούλιου της ομάδας, οι φίλαθλοι του Αιγάλεω κλήθηκαν να αποφασίσουν δια ψηφοφορίας σε ποια κατηγορία επιθυμούν να αγωνισθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν σε ποσοστό 57,62% υπέρ της επιλογής βάσει των καθαρά αγωνιστικών αποτελεσμάτων της περιόδου 2013-14, ήτοι στην Α΄κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών[67] Ωστόσο, δυο μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο κ. Κούγιας, με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμά της, πλην όμως σκοπεύει να δηλώσει και δεύτερη ομάδα του Αιγάλεω στο πρωτάθλημα της Football League, παράλληλα με εκείνη που θα αγωνίζεται στην Α΄ τοπική κατηγορία[68] Στις 3 Ιουλίου ανακοινώθηκε η πρόσληψη του νέου προπονητή Χρήστου Τάσση[69]. Ωστόσο, την Τετάρτη 27 Αυγούστου ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία της ομάδας, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.[70] Στις 29 Οκτωβρίου 2014 ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Τάκης Μανδραφλής ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον προπονητή Χρήστο Τάσση[71][72] Στις 5 Νοεμβρίου του 2014, την ομάδα ανέλαβε ο Άγγελος Πυρένης[73]. Όπως διέρευσε στον Τύπο στις 9 Δεκεμβρίου 2014[74] ο Αιγαλιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Παλτόγλου θα είναι ο νέος πρόεδρος στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Αιγάλεω Α.Ο. Η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα [75], ενώ για δεύτερη φορά στα χρονικά πέρασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου της ΕΠΣ Αθηνών[76] Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 αποκλείοντας στα πέναλτι το Φωστήρα Ηλιούπολης, προκρίθηκε στον Τελικό της ΕΠΣ Αθηνών.[77] Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 ανακοινώθηκε η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης, με μοναδικό θέμα την προκήρυξη αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου[78] Οι εκλογές ορίσθηκαν να διεξαχθούν το Σάββατο 4 Απριλίου 2015[79][80] Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα, την Τρίτη 7 Απριλίου 2015 με πρόεδρο το Γιάννη Παλτόγλου, αντιπροέδρους τους Ευθύμιο Μαξακούλη και Αντώνη Τιρτιράκη, γραμματείς τους Μηνά Αρχοντάκη - Αντώνη Χατζηαντωνίου και ταμία τον Παντελή Βλάχο[81][82]. Στις 9 Απριλίου 2015 το Αιγάλεω, επικρατώντας στην παράταση με 1-0 του Χαραυγιακού, αναδείχθηκε Κυπελλούχος Αθήνας για πρώτη φορά στην ιστορία του[83] Παράλληλα, νικώντας με 1-0 εκτός έδρας τον ΟΦ Χολαργού την τελευταία αγωνιστική, το Αιγάλεω κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Αθηνών[84]

Περίοδος 2015-16

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών[85] και μάλιστα τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος αγώνων. Μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία της, κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα.

Περίοδος 2016-17

Στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά της στην τοπική κατηγορία Αθηνών, η ομάδα του Αιγάλεω ξεκίνησε με βλέψεις πρωταθλητισμού, έχοντας σαν στόχο να κερδίσει την επιστροφή της στην Γ΄ Εθνική. Νέος προπονητής του τμήματος ανέλαβε ο Μάρκος Μαυρομάτης[86], ο οποίος όμως γρήγορα διαφώνησε με κάποια επιλογή της διοίκησης και παραιτήθηκε[87], για να τον διαδεχθεί ο Κώστας Αρζένης[88] Ωστόσο, μετά από ένα άσχημο ξεκίνημα με κορύφωμα την ήττα (2-0) της ομάδας από τον Πανερυθραϊκό εκτός έδρας το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, αποτέλεσμα που φάνηκε ότι απομάκρυνε το Αιγάλεω από τη διεκδίκηση του τίτλου, τερματίσθηκε η συνεργασία και με τον Αρζένη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου[89]. Εν συνεχεία, προπονητής ανέλαβε ο γυμναστής Π. Κωνσταντινίδης, ενώ στις 22 Απριλίου 2017 προσλήφθηκε ο Ηλίας Καλοπήτας[90] που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της Α΄ Κατηγορίας Αθήνας (ήταν κάτι που επιτεύχθηκε για 3ο συνεχόμενο χρόνο), μαζί με την απευθείας άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Ωστόσο ο προπονητής υπέβαλε παραίτηση τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, την οποία έκανε αποδεκτή με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Αιγάλεω[91].

Περίοδος 2017-18

Μέτριο ήταν το ξεκίνημα της ομάδας στον 8ο όμιλο της ερασιτεχνικής Γ΄ Εθνικής, ενώ με τη συμπλήρωση του 2017 λύθηκε η συνεργασία και με τον προπονητή Θανάση Κιούπκιολη, ο οποίος (διαδεχόμενος τον Ηλία Καλοπήτα) δεν είχε θητεύσει ούτε έναν μήνα στη θέση αυτή[92] καθώς είχε προσληφθεί μόλις την 7η Δεκεμβρίου[93]. Στις 3 Ιανουαρίου 2018 η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιώργου Αρχοντάκη[94]. Ωστόσο, στις 12 Μαρτίου, αμέσως μετά την ήττα της ομάδας στην Κρήτη από την Α.Ε. Μυλοπόταμου, με την οποία το Αιγάλεω έχασε κάθε ελπίδα να κερδίσει τον τίτλο στον όμιλο από τον πρωτοπόρο Ηρόδοτο, η συνεργασία και με αυτό τον τεχνικό λύθηκε[95] εκ νέου. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Λευτέρη Βασιλειάδη[96].

Περίοδος 2018-19

Το Αιγάλεω κατέκτησε το πρωτάθλημα της ερασιτεχνικής Γ΄ Εθνικής[97], επιστρέφοντας, έτσι, στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

Περίοδος 2019-20

Η ομάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ με προπονητή τον Πέτρο Δημητρίου, ο οποίος μετά τις δύο πρώτες αναμετρήσεις παραχώρησε τη θέση του στον Λουκά Καραδήμο[98]. Ωστόσο, μετά την ήττα του Αιγάλεω στα Τρίκαλα από την τοπική ομάδα, παιχνίδι κατά το οποίο σημειώθηκαν επεισόδια[99] ο Καραδήμος (με το συνεργάτη του Δημήτρη Καλύκα) παραιτήθηκαν και στη θέση του προσλήφθηκε ο Θωμάς Γράφας[100], γιος του παλαιού διεθνή Δημήτρη Γράφα.

Περίοδος 2020-2021

Με την καθυστερημένη έναρξη του πρωταθλήματος (λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία με σκοπό την αποτροπή διασποράς του ιού Covid-19) σημειώθηκε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας καθώς τρεις ημέρες μετά από τον αγώνα της 2ης αγωνιστικής μεταξύ Αιγάλεω - Ιάλυσου Ρόδου που έγινε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και έληξε με νίκη των φιλοξενούμενων, ο Θωμάς Γράφας παραιτήθηκε από τη θέση του[101], για να τον αντικαταστήσει στις 6 Απριλίου, ο Απόστολος Χαραλαμπίδης.

Ειδικό Πρωτάθλημα (μπαράζ ανόδου) Ε.Π.Ο.

Περίοδος 2014-15

Κατά σειρά, το Αιγάλεω έφερε τα εξής αποτελέσματα: Αιγάλεω - Α.Ε. Ηρακλείου (στο γήπεδο Ελευσίνας) 1-2, Κερατσίνι - Αιγάλεω 0-1, Ίκαρος Καλλιθέας - Αιγάλεω 1-0, Α.Ε. Ηρακλείου - Αιγάλεω 1-0, Αιγάλεω - Κερατσίνι 2-1 και Αιγάλεω - Ίκαρος Καλλιθέας 4-0. Ύστερα από την αποτυχία της ομάδας και κατακτήσει την επάνοδό της στη Γ΄ Εθνική κατηγορία (έμεινε στη δεύτερη θέση του ομίλου του τουρνουά, πίσω από την Α.Ε. Ηρακλείου) και την αποχώρηση του προπονητή Άγγελου Πυρένη, νέος τεχνικός στην ομάδα ανέλαβε ο Γιώργος Σουρλής[102]

Περίοδος 2015-16

9ος Όμιλος

Κατά σειρά, το Αιγάλεω έφερε τα εξής αποτελέσματα: Προοδευτική - Αιγάλεω 4-1, Αιγάλεω - Αετός Κορυδαλλού 2-1, Άγιος Ιερόθεος - Αιγάλεω 3-1, Αιγάλεω - Προοδευτική (διακόπηκε λόγω επεισοδίων[103]), Αετός Κορυδαλλού - Αιγάλεω 3-0 και Αιγάλεω - Άγιος Ιερόθεος 1-4. Η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση και ο προπονητής Γιώργος Σουρλής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απώλεια της ανόδου, παραιτήθηκε με γραπτή του δήλωση που ανακοινώθηκε απ' την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου[104]

Τίτλοι

  • Θερινό πρωτάθλημα Ο.Π.Α.Π.: (1) 1968
  • Πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής: (4) 1965, 1977, 1983, 2001
  • Πρωταθλήματα Γ΄ Εθνικής: (2) 1999, 2019
  • Πρωταθλήματα Δ΄ Εθνικής: (2) 1996, 2013
  • Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Αθηνών: (8) 1948 Γ΄ Αθηνών, 1950 Β΄ Αθηνών, 1954 Α2΄ Αθηνών, 1960, 1961, 2015, 2016 & 2017 Α΄ Αθηνών
  • Κύπελλο Ε.Π.Σ. Αθηνών: (1) (2015)

Η ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος με αριθμούς

Σεζόν Κατ. Θέση Ν. - Ι. - Η. Γκολ Βαθμοί
1959–60 Β΄ Κ. 8 - 4 - 2 22–13 34
1960–61 Β΄ 1 11 - 4 - 1 31–13 42
1961–62 Α΄ 14η 7 - 7 - 16 26–52 51
1962–63 Α΄ 10η 10 - 6 - 14 27–44 55 (–1 β.)
1963–64 Α΄ 16η 6 - 2 - 22 12–50 43 (–1 β.)
1964–65 Β΄ 1 19 - 7 - 4 54–20 75
1965–66 Α΄ 9 - 8 - 13 43–54 56
1966–67 Α΄ 10η 9 - 7 - 14 36–47 55
1967–68 Α΄ 11η 12 - 8 - 14 47–51 66
1968–69 Α΄ 13 - 10 - 11 48–41 70
1969–70 Α΄ 10η 10 - 12 - 12 36–35 66
1970–71 Α΄ 15 - 11 - 8 31–24 75
1971–72 Α΄ 11η 11 - 9 - 14 31–46 65
1972–73 Α΄ 11η 11 - 8 - 15 30–47 64
1973–74 Α΄ 11η 11 - 7 - 16 28–44 29
1974–75 Α΄ 15η 11 - 3 - 20 34–53 25
1975–76 Β΄ Ν. 15 - 11 - 12 43–33 41
1976–77 Β΄ Ν. 21 - 12 - 5 68–32 54
1977–78 Α΄ 11η 13 - 4 - 17 32–51 30
1978–79 Α΄ 17η 10 - 6 - 18 34–59 26
1979–80 Β΄ Ν. 10η 13 - 9 - 16 48–42 27 (–8 β.)
1980–81 Β΄ Ν. 22 - 11 - 5 81–32 55
1981–82 Β΄ Ν. 18 - 6 - 14 65–49 42
1982–83 Β΄ Ν. 24 - 7 - 7 72–39 55
1983–84 Α΄ 13η 9 - 6 - 15 25–47 24
1984–85 Α΄ 15η 3 - 7 - 20 28–66 13
1985–86 Β΄ 13η 14 - 9 - 15 47–43 37
1986–87 Β΄ 20η 9 - 4 - 25 36–72 20 (–2 β.)
1987–88 Γ΄ Ν. 19 - 3 - 12 54–44 39 (–2 β.)
1988–89 Γ΄ 12η 14 - 6 - 14 37–38 34
1989–90 Γ΄ Ν. 17 - 8 - 13 54–40 42
Σεζόν Κατ. Θέση Ν. - Ι. - Η. Γκολ Βαθμοί
1990–91 Γ΄ Ν. 15 - 15 - 4 40–24 45
1991–92 Β΄ 15η 9 - 11 - 14 38–47 29
1992–93 Γ΄ Ν. 19 - 3 - 12 47–33 57
1993–94 Γ΄ Ν. 16 - 7 - 11 44–39 55
1994–95 Γ΄ Ν. 16η 10 - 7 - 17 41–50 37
1995–96 Δ΄ 1 22 - 5 - 7 51–16 71
1996–97 Γ΄ Ν. 11η 12 - 12 - 10 49–40 48
1997–98 Γ΄ Ν. 12 - 4 - 12 36–38 40
1998–99 Γ΄ Ν. 14 - 2 - 6 33–22 44
1999–00 Β΄ 22 - 4 - 8 60–29 70
2000–01 Β΄ 19 - 7 - 4 58–27 64
2001–02 Α΄ 10η 7 - 5 - 14 27–46 26
2002–03 Α΄ 10η 7 - 10 - 13 28–44 31
2003–04 Α΄ 15 - 7 - 8 37–26 52
2004–05 Α΄ 11 - 12 - 7 31–26 45
2005–06 Α΄ 10η 8 - 9 - 13 23–41 33
2006–07 Α΄ 15η 7 - 7 - 16 27–45 28
2007–08 Β΄ 16η 10 - 9 - 15 28–34 39
2008–09 Γ΄ Ν. 17η 4 - 8 - 22 31–73 14 (–6 β.)
2010–11 Δ΄ 8 12 - 7 - 7 30–14 43
2011–12 Δ΄ 8 13 - 9 - 6 36–18 48
2012–13 Δ΄ 8 14 - 3 - 3 36–13 45
2013–14 Γ΄ 6 10η 11 - 6 - 11 26–25 36 (-3)
2014–15 Α΄ Ε.Π.Σ.Α. - 2ος Όμιλος 21 - 7 - 2 46–13 70
2015–16 Α΄ Ε.Π.Σ.Α. - 1ος Όμιλος 24 - 6 - 0 69–16 78
2016–17 Α΄ Ε.Π.Σ.Α. - 2ος Όμιλος 16 - 12 - 2 53–13 58 (-2)
2017–18 Γ΄ Εθνική - 8ος Όμιλος 11 - 3 - 6 31–22 36
2018–19 Γ΄ Εθνική - 7ος Όμιλος 18 - 2 - 2 42–14 56
2019–20 Β΄ Εθνική (Γ) 7 - 6 - 10 14 – 22 27
2020–21 Β΄ Εθνική (Γ) 6 - 5 - 7 14 – 14 23
2021–22 Α2 Εθνική (Σούπερ Λιγκ 2) η - -

Οι διεθνείς αγώνες

Σαιζόν Διοργάνωση Φάση Αντίπαλοι Εντός Εκτός Πρ.
1969–70 Βαλκανικό Α΄ γύρος
(1ος όμιλος)
Εσκίσεχιρσπορ 3–0 0–2
Μπερόε 0–2 2–4
2002-03 Ιντερτότο Γ΄ γύρος Φούλαμ 1–1 0–1
2003-04 Ιντερτότο Γ΄ γύρος Σλοβενία Κόπερ 2–3 2–2
2004–05 ΟΥΕΦΑ Α΄ γύρος Γκεντσλερμπιρλιγί 1–0 1–1
Β΄ γύρος
(5ος όμιλος)
Μίντλεσμπρο 0–1
Παρτιζάν 0–4
Λάτσιο 2–2
Βιγιαρεάλ 0–4
2005–06 Ιντερτότο Γ΄ γύρος Ζαλγκίρις Βίλνιους 1–3 3–2

Τα αποτελέσματα στην A΄ εθνική

Στο κύπελλο Ελλάδας

Το Αιγάλεω δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Έφτασε τρεις φορές ως τους ημιτελικούς της διοργάνωσης, το 1969-70 όταν και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ (ήττα 1-0 στο γήπεδο της Τούμπας), το 1983-84 αποκλείστηκε με δύο ήττες (3-0 εντός έδρας και 4-0 στη "Λεωφόρο") από τον νταμπλούχο τη χρονιά εκείνη Παναθηναϊκό, ενώ το 2002-03 γνώρισε τον αποκλεισμό από τον Άρη με δύο ισοπαλίες και τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ (1-1 στο Αιγάλεω και 0-0 στο γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης"). Επίσης άλλες τρεις φορές κατάφερε να φτάσει ως την προημιτελική φάση της διοργάνωσης και συγκεκριμένα το 1964-65 όταν (σαν ομάδα Β΄ Εθνικής) αποκλείσθηκε με σκορ 3-2 από την Προοδευτική (ομάδα Α΄ Εθνικής) σε μονή αναμέτρηση στο Στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", το 1973-74 όταν αποκλείσθηκε σε μονό αγώνα χάνοντας με 2-0 από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Τούμπας και το 1976-77 από τον ΠΑΟ, ηττώμενο με 9-0 στη "Λεωφόρο".

Πρόεδροι

Πρώτος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Γεώργιος Μαρτίνης. Κατά καιρούς τη θέση κατείχαν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Μίχος[105], Δημήτριος Χανιώτης, Ιωάννης Τρέσσος (1918 - 2002), ο κωνσταντινουπολίτης Γεώργιος Νικ. Αρώνης (1920 - 1974), που δεν πρέπει να συγχέεται με τον ιδρυτή της Ιεράπολης μικρασιάτη Γεώργιο Αρώνη, ούτε με τον Λάκωνα στην καταγωγή Γεώργιο Αρώνη του Χαραλάμπους (Βοτανικός, 1925 - 2007), αδελφό του πρώην ποδοσφαιριστή του Αιγάλεω Α.Ο. και δημοτικού συμβούλου Δημήτρη (Τάκη) Αρώνη (Οκτώβριος 1930 - Ιούνιος 2014), ο βαλκανιονίκης[106] του άλματος επί κοντώ και εν-συνεχεία επιχειρηματίας της εστίασης Γεώργιος Καραμπατέας[107][108] (1937 - 2005), ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Παντελιάδης[109] (1931 - 1989), ο εργολάβος οικοδομικών υλικών Δημήτριος Τουσμάνωφ[110] (1919 - 1995), ο επιχειρηματίας Γεώργιος Δαλακούρας[111] (1935 - 2014), οι Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Χρήστος Κανελλόπουλος (1929 - 2019) και πιο πρόσφατα οι Βίκτωρ Μητρόπουλος και Δημήτρης Καλογερόπουλος. Κατά χρονικά διαστήματα πρόεδροι είχαν διατελέσει και οι Κυριάκος Μαρκίδης, Γεώργιος Ραλλίδης, Αθανάσιος Ελευθεριάδης, ο μαιευτήρας - κλινικάρχης Θεμιστοκλής Κοντομήτρος (1923 - 1996), Ιωάννης Γαρδεράκης (1932-2012), Ι. Γαρδέρης, Δημ. Κοντογιάννης, Γεώργιος Τριανταφυλλίδης (1927 - 2001), Δημ. Τσικουντούρογλου (απεβ. στις 9 Αυγούστου 2021, 72 ετών), Αλέξης Κούγιας κ.α.

Προπονητές

Σημαντικοί τεχνικοί που θήτευσαν κατά καιρούς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είναι οι Μίμης Σέλτσικας, Τρύφωνας Τζανετής, Γιώργος Μάγειρας, Χρήστος Ρίμπας, Λευτέρης Αντωνιάδης, Λουίτζι Τζουλιάνο, Αλέξι Πέτροβιτς, Θανάσης Σούλης, Κώστας Χούμης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Ντέζο Μπούντζακ, Μίλτος Παπαποστόλου, Χαράλαμπος Σεραφείδης, Μπέλα Πάλφι, Νταν Γεωργιάδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Σταύρος Μακρής, Παύλος Γρηγοριάδης, Γιάννης Μαντζουράκης, Λες Σάνον, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Καραπατής, Αντώνης Τζανετουλάκος, Γιάννης Γκαϊτατζής, Τάκης Παπουλίδης, Πέτρος Καραβίτης, Γεώργιος Φράγκου, Στάθης Χάιτας, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Γιώργος Χατζάρας, Stephane Demol, Γιώργος Βαζάκας κ.α.

Κατάλογος προπονητών Αιγάλεω Α.Ο. (Α' Εθνική)

  • Γεώργιος Σίμος ("Μάγειρας") - Κούτρης - Χρήστος Ρίμπας (1961-62)
  • Ρίμπας - Γαβρίλος Γαζής (1962-63)
  • Γαζής - Λευτέρης Αντωνιάδης (1963-64)
  • Κώστας Χούμης - Νίκος Μπαϊρακτάρης (1965-66)
  • Λουΐτζι Τζουλιάνο (1966-67)
  • Αλέξι Πέτροβιτς (1967-68)
  • Θανάσης Σούλης ("Κίνλεϊ") (1968-69)
  • Σούλης (1969-70)
  • Αλέξι Πέτροβιτς (1970-71)
  • Πέτροβιτς - Ντέζο Μπούντζακ (1971-72)
  • Μίλτος Παπαποστόλου (1972-73)
  • Μίλτος Παπαποστόλου (1973-74)
  • Σταύρος Μακρής (1974)
  • Μίλτος Παπαποστόλου - Λοζάν Κότσεφ - Δημήτρης Εξωμανίδης (1974-75)
  • Μπέλα Πάλφυ (1977-78)
  • Πάλφυ - Δημήτρης ("Τάκης") Μαρκόπουλος (1978-79)
  • Γιάννης Μαντζουράκης (1983-84)
  • Μαντζουράκης - Λες Σάνον - Νίκος Μπασιούκας - Χαράλαμπος ("Μπάμπης") Σταυρόπουλος (1984-85)
  • Γιώργος Χατζάρας (2001-02)
  • Χατζάρας (2002-03)
  • Χατζάρας (2003-04)
  • Στεφάν Ντεμόλ - Αριστοτέλης ("Τέλης") Πιστόλης - Ίλιε Ντουμιτρέσκου (2004-05)
  • Γιώργος Βαζάκας - Χατζάρας (2005-06)
  • Χατζάρας - Στέλιος Πούλος (2006-07)
Οι δυο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της ομάδας

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Πηγαδίτης[112] και πρώτος σκόρερ ο Χρήστος Χατζησκουλίδης.[113]

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Διεθνείς (στις Εθνικές ομάδες Ανδρών, Ενόπλων, Ελπίδων, Νέων, Ερασιτεχνών, Μεσογειακή - Ολυμπιακή Ομάδα κ.λ.π. σημαντικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίσθηκαν, κατά καιρούς με τα χρώματα της ομάδας): Αντώνης Λιβανός ("Σαρρής"), Γιώργος Τριανταφυλλίδης (1927 - 2001), Δημήτρης Γιουλντούρης ("γέρος"), Στέφανος Φοντάνας, Αλέκος Κοτσάκης (γεν. 6 Απριλίου 1925), Βασίλης Χωριανόπουλος (μέλος της Μικτής Αθηνών[114]), Νικόλαος Μίχος, Μιχάλης Ιωσηφόγλου (γεν. 4 Σεπτεμβρίου 1930, μαζί με τον Κοτσάκη και το Νικόλαο Λυρόπουλο που έχει γεννηθεί στις 3 Απριλίου του 1927, είναι οι αρχαιότεροι εν ζωή ποδοσφαιριστές του συλλόγου), Κώστας Λιοσάτος (στέλεχος της Μικτής Αθηνών[115]), Αντώνης Νικηταράς, Γιάννης Μπλάνας, Σταύρος Ρουμελιώτης (1928 - 2000), Γιώργος Καραμπαλίκης, Νίκος Μπαϊρακτάρης, Λάκης Μαραμενίδης, Γιάννης Τσάγκος, Σάββας Παπάζογλου, Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Μαρδίτσης, Παντελής Τσάπος, Κόλλιας (στέλεχος της Μικτής Αθηνών[116]), Μίλτος Παπαποστόλου, Γρηγόρης Αποστολίδης, Στέφανος Χατζητσοπάνης, Δημήτρης Γράφας, Γιώργος Ροκίδης, Κώστας Διαμαντόπουλος, Τάσος Καραβοκυράκος, Θέμης Τούσης (αγωνίστηκε και στο εξωτερικό[117]), Μανόλης Τσάπος, Μανώλης Κανελλόπουλος, Σόφος Κουλίδης, Χρήστος Ματάκης, Γιάννης Χανιώτης, Κώστας Χατζημιχαήλ, Παναγιώτης Ντουντούμης, Τζέκος Μπαλαρίνης, (+) Απόστολος Πανόπουλος, (+) Σωτήρης Φακής, Σταύρος Γιαφάλογλου, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Λευτέρης Πουπάκης, Γιώργος Μουκέας, Άρης Δαμιανίδης, Παναγιώτης Κατσικογιάννης, Δημήτρης Πηγαδίτης, Πέτρος Βενέτης, Γιάννης Χρυσοστόμου, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Δημήτρης Λάρδας, Χρήστος Ζαντέρογλου, Πρόδρομος Κυριακίδης, Βαγγέλης Γρίμμας, Σταύρος Μακρής, Νίκος Τσιαμπουρής, Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Εξωμανίδης, Τάκης Μαρκόπουλος, Τάκης Τσαλαμάγκας, Φραγκίσκος Μαρτίνος, Αλέκος Ιορδάνου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Σούλης Παππάς, Παναγιώτης Ρελλάκης, Βαγγέλης Συρίγος, Μανώλης Φοράκης, Κώστας Τσίκας, Γιάννης Τριπολιτσιώτης, Μιχάλης Μυλωνάς, Στέλιος Αναστασιάδης, Μιχάλης Χάσταλης, Τόλης Τσιρογιάννης, Γιάννης Πιλάβης, Δημήτρης Ρεμούνδος, Θέμης Βάγγης, Παναγιώτης Λαλούσης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πάτσης, Νίκος Μαργιόλης, Κώστας Καραλής, Τότης Φυλακούρης, Μανώλης Αραμπατζής, Σωτήρης Μαυρονάσιος, Νίκος Παντέλης, Σπύρος Λαγκαδίτης, Γιώργος Αθανασιάδης, Νίκος Πρινέας, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κλης, Νίκος Γραμμένος, Ηλίας Συνοδινός, Γιάννης Νταγκίνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Μανδραφλής, Δημήτρης Πιστόλης, Χάρης Κοπιτσής, Λεωνίδας Δαμουράς, Δημήτριος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Βολονάκης, Πάρης Βάλβης, Θωμάς Μακρής, Σωκράτης Πέτρου, Δημήτρης Μεϊδάνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Σωτήρης Γεωργουδάκης, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μανώλης Ψωμάς, Γιώργος Φωτάκης, Δημοσθένης Μανουσάκης, Ανέστης Αγρίτης, Θεόδωρος Παϊσανίδης, Δημήτρης Αλαφογιάννης, Βένος Βαλαχάς, Φώτης Ούτσικας, Γιάννης Βονόρτας, Δαυΐδ Μαύρος, Νίκος Βαλλιάνος, Γιώργος Δαδίτσος, Στέφανος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μπεκιάρης, Κώστας Μπεχλιβανίδης, Γιώργος Πανταζής, Λάκης Σημαιοφορίδης, Γιάννης Γεωργαράς, Μανώλης Κώττης, Βαγγέλης Παραπραστανίτης, Γιάννης Λάλας, Σταύρος Λέτσας, Μάριος Σκούρας, Χρήστος Φίλτσος, Τάκης Μακροδημήτρης, Μάρκος Μαυρομάτης, Σπύρος Λουκάς, Γιάννης Λιανός, Βασίλης Γιοβανόπουλος, Τάσος Σιδέρης, Τέλης Πιστόλης, Κώστας Ιωάννου, Χρήστος Σουβλέρης, Ναπολέων Καμινιώτης, Φάνης Κοφινάς, Βασίλης Δεσύλλας, Χρήστος Κόντος, Ζήσης Τζήκας, Μάριος Μπέλιας, Βαγγέλης Μέλλος, Μιχάλης Μαγγίνας, Γιάννης Μαγγίνας, Τάσος Τσιάκας, Δημήτρης Τσιαμπουρής, Κώστας Φίστης, Τάσος Καϊτατζής, Γιώργος Σουρλής, Θανάσης Κόης, Αντώνης Καραλής, Κώστας Κατσαρός, Γιώργος Μπάρκογλου, Γιάννης Σκοπελίτης, Κώστας Παπουτσής, Ανδρέας Ντερτινής, Γιώργος Κόγιογλου, Θεόδωρος Πιέτρης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Χλωρός, Μανώλης Λιαπάκης, Γιάννης Χρήστου, Αντώνης Πετρόπουλος, Νικήτας Τουρνάς, Λάμπρος Χανιώτης, Στράτος Δουκάκης, Πάντος Τζανετάκος, Δημήτρης Βέρμπης κ.α.

Υποστηρικτές

Σχετικά με το Σύνδεσμο Φιλάθλων της ομάδας, βλέπε το γενικό λήμμα Αιγάλεω Α.Ο.

Σημαντικοί ξένοι ποδοσφαιριστές

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 «Αιγάλεω: Έγινε ΠΑΕ, στις 100.000 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο sportime.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  2. Ε.Π.Σ. Αθηνών: Αιγάλεω Α.Ο.
  3. 3,0 3,1 sportstats.com[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, "50 χρόνια Αιγάλεω", σελ. 17
  5. Εφημερίδα «Εμπρός», φύλλο της 17 Οκτωβρίου 1947, σελ. 2
  6. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 30 Μαρτίου 1948, σελ. 2, στήλη "Δια τους Φιλάθλους"
  7. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 1 Ιουνίου 1948, σελ. 2
  8. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 20 Ιουλίου 1948, σελ. 2, στήλη "Δια τους Φιλάθλους-Η αγωνιστική κίνησις της Κυριακής"
  9. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο Τρίτης 13 Ιουνίου 1950, σελ. 2
  10. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο 13-6-1950, σελ. 2
  11. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της 25 Μαΐου 1954, σελ. 5
  12. Δ.Ι. ΚΑΡΑΜΠΑΤΗΣ στην εφημερίδα "Έθνος", στο φύλλο της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 1954, σελ. 4: "ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ - ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ"
  13. Εφημερίδα "Ελευθερία", φύλλο της Τρίτης 19 Ιουνίου 1962, σελ. 4
  14. Εφημερίδα "Έθνος", φύλλο της 16 Σεπτεμβρίου 1968, σελ. 9
  15. Εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 15 Ιουνίου 1971, σελ. 4
  16. Εφημερίδα "Ταχυδρόμος" (ομογενειακή), φύλλο της 12 Μαρτίου 1970, σελ. 4
  17. Εφημερίδα "Ταχυδρόμος", φύλλο της 18 Ιουνίου 1970, σελ. 4: "... Εις το γήπεδον Τούμπας, ο ΠΑΟΚ θα τεθή αντιμέτωπος του Αιγάλεω"
  18. Εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 23 Ιουνίου 1970, σελ. 5: "Το Κύπελλον Ελλάδος εις Θεσσαλονίκην"
  19. Αλέξανδρος Μαστρογιαννόπουλος, στοιχεία Κυπέλλου Ελλάδας περιόδου 1983-84, για λογαριασμό του rsssf.com
  20. «"ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και Αιγάλεω - Αρης τα ζευγάρια στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  21. Youtube: "Άρης-Αιγάλεω 0-0 Β΄ ημιτελικός κυπέλλου 23/4/03"
  22. Ιωάννα Κλειάσιου, "Βίος και Πολιτεία, Γιώργος Ζαμπέτας" (Εκδόσεις "Ντέφι")
  23. Ελευθερία Κόλλια, στο "Βήμα": "Πως οι Αφοί Μητρόπουλου κάνουν παιχνίδι με το δήμαρχο Αιγάλεω"
  24. "Ηλυσιακός: Ο Θωμάς... είναι σπίτι"
  25. "Αλλαγή ιδιοκτησίας"
  26. "Παρουσίασε φανέλες και μεταγραφές ο Ηλυσιακός"
  27. "Αφιέρωμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στην υπόθεση του Ηλυσιακού"[νεκρός σύνδεσμος]
  28. "Σέντρα στις συγχωνεύσεις"[νεκρός σύνδεσμος]
  29. "Φάπα 60.000 ευρώ σε Μητρόπουλο!"
  30. "Με λευκή φανέλα κόντρα στον ΠΑΣ;"[νεκρός σύνδεσμος]
  31. "Εγκρίθηκε η συγχώνευση Ηλυσιακού-Αιγάλεω"
  32. "Απόλυτα νόμιμη η συγχώνευση"
  33. "Στον εισαγγελέα η συγχώνευση Ηλυσιακού-Αιγάλεω"[νεκρός σύνδεσμος]
  34. "Σκάνδαλα όπως του Ηλυσιακού δεν ξεχνιούνται..."
  35. "Εγκρίθηκε η συγχώνευση Ηλυσιακού-Αιγάλεω"
  36. "Εκκληση σωτηρίας από το Αιγάλεω"
  37. "Πίνακας Αποφάσεων της αριθμ. 8/19-3-2009 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου"
  38. «"Ηλυσιακός: το χρονικο του αισχους. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  39. "Ανακοίνωση παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Ηλυσιακού"[νεκρός σύνδεσμος]
  40. "Στη Βουλή η δικογραφία για τη συγχώνευση Αιγάλεω - Ηλυσιακού"
  41. «"Ακύρωσε το ΣτΕ τη συγχώνευση Ηλυσιακού - Αιγάλεω!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2020. 
  42. "Υποβιβάστηκαν στην Δ΄ Εθνική Καλαμάτα, Αιγάλεω και Πυρσός Γρεβενών"
  43. "Οι δύο ΠΑΕ δεν υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα και, όπως προβλέπει ο Κ.Α.Π., υποβιβάστηκαν στην αμέσως κατώτερη κατηγορία"
  44. "Συγχώνευση, η γιατρειά που έγινε αρρώστια…"[νεκρός σύνδεσμος]
  45. "Ημέρα γιορτής στον Ηλυσιακό"
  46. «"Διαχωρίζει τη θέση του ο Ηλυσιακός. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  47. "Καταδικάζουν τα επεισόδια Ηλυσιακός και Αιγάλεω"
  48. «"Γράφας προπονητής Αιγάλεω Πρέπει να προσέξουμε.... Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  49. «"Θωμάς έφυγε, Θωμάς ανέλαβε στο Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  50. «OnSports.gr: "Τέλος ο Βαζέχα από το Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  51. «"Ο Μαυρομάτης στο τιμόνι του Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  52. "Στο Αιγάλεω ο Λουτσιάνο"
  53. "Άνοδος στη Γ΄ Εθνική"
  54. «"Επεισοδιακός ο τελικός Κυπέλλου ΕΠΣΑ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  55. «"Αιγάλεω: Πρόεδρος και πάλι ο Γιανναράκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  56. "Αιγάλεω: Νέος προπονητής ο Αθανασιάδης"
  57. "Αιγάλεω: Σουρλής στο τιμόνι"[νεκρός σύνδεσμος]
  58. «Παραιτήθηκε ο Γιανναράκης στο Αιγάλεω». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  59. "Παραμένει πρόεδρος του Αιγάλεω ο Γιανναράκης"
  60. "Παραιτήθηκε ο Γιανναράκης από το Αιγάλεω"[νεκρός σύνδεσμος]
  61. «"Νέος προπονητής στο Αιγάλεω ο Μανώλης Παπαδόπουλος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  62. "Τέλος ο Παπαδόπουλος από το Αιγάλεω"[νεκρός σύνδεσμος]
  63. «"Ο Μανδραφλής στον πάγκο του Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  64. Γ΄ Εθνική 6ος όμιλος
  65. Ανέλαβε το Αιγάλεω ο Κούγιας
  66. "Νέος πρόεδρος του Αιγάλεω ο Κούγιας!"
  67. "ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΗΝ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ"[νεκρός σύνδεσμος]
  68. «Αλέξης Κούγιας: «Σεβαστή η ετυμηγορία του κόσμου του Αιγάλεω, θα βλέπουν στο Σίτυ όμως... δυο ομάδες!»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  69. «"Τάσσης ο εκλεκτός!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  70. «Εφημερίδα "Αιγάλεω-Η Πόλη μας": "Παραιτήθηκε ο Κούγιας από Αιγάλεω"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  71. «Μανδραφλής: "Ευχαριστούμε τον κ. Τάσση. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  72. «Τάσσης: "Φεύγω απογοητευμένος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  73. «"Ο Άγγελος Πυρένης έκλεισε στο Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  74. «"Ο Γιάννης Παλτόγλου θα είναι ο νέος πρόεδρος του Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  75. ΕΠΣ Αθηνών: Βαθμολογία 2ου Ομίλου στην Α΄ κατηγορία 2014-15
  76. «Αποτελέσματα Κυπέλλου ΕΠΣΑ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  77. «Sto Plekto: "Τελικό το Αιγάλεω με ήρωα τον Χατζάκη"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  78. «"Έκτακτη Γενική Συνέλευση στον Αιγάλεω Α.Ο.. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  79. «"Εκλογές 4 Απριλίου στον Α.Ο. Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  80. «"Αυτό το Σάββατο οι εκλογές για νέο Δ.Σ. στον Αιγάλεω ΑΟ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  81. «"Και με τη βούλα πρόεδρος του Αιγάλεω ο Παλτόγλου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  82. «"Ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος ο Γιάννης Παλτόγλου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  83. «"Κύπελλο ΕΠΣΑ: Το σήκωσε το Αιγάλεω!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  84. «"Το Αιγάλεω 1-0 και πρωτάθλημα!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  85. Topiko24.gr: "Και τυπικά τον τίτλο το Αιγάλεω"[νεκρός σύνδεσμος]
  86. Επίσημη ιστοσελίδα Αιγάλεω Α.Ο."Συμφωνία με Μαυρομάτη"[νεκρός σύνδεσμος]
  87. «pamebala.gr:"Τέλος ο Μαυρομάτης από το Αιγάλεω, επανέρχεται ο Παπουτσής!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. 
  88. «stoplekto.gr: "Αρζένης και επίσημα στο Αιγάλεω. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. 
  89. "Λύση συνεργασίας με Κώστα Αρζένη και Γιώργο Πήδουλα"[νεκρός σύνδεσμος]
  90. "Το Αιγάλεω με τον Καλοπήτα στον πάγκο 4-0 την Διάνα Ηλιούπολης"[νεκρός σύνδεσμος]
  91. "Δεκτή η παραίτηση Καλοπήτα…"[νεκρός σύνδεσμος]
  92. «"Τέλος από Αιγάλεω ο Κιούπκιολης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 
  93. «"Νέος προπονητής του Αιγάλεω ο Κιούπκιολης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  94. "Ο Γιώργος Αρχοντάκης νέος προπονητής στο Αιγάλεω"[νεκρός σύνδεσμος]
  95. «"Λύση συνεργασίας με Γιώργο Αρχοντάκη" Ανακτήθηκε στις 13/3/2018». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2018. 
  96. «"Νέος προπονητής ο Λευτέρης Βασιλειάδης" Ανακτήθηκε στις 15/3/2018». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2018. 
  97. «"Αυτοί είναι οι πρωταθλητές της Γ΄ Εθνικής!" Ανακτήθηκε στις 13/10/2019». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019. 
  98. "Νίκη Αιγάλεω στο ντεμπούτο Καραδήμου" Ανακτήθηκε στις 13/10/2019
  99. "Τρίκαλα - Αιγάλεω: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών και ΜΑΤ" Ανακτήθηκε στις 21/11/2019
  100. "Ο Θωμάς Γράφας στο Αιγάλεω" Ανακτήθηκε στις 21/11/2019[νεκρός σύνδεσμος]
  101. "Παραιτήθηκε ο Θωμάς Γράφας" Ανακτήθηκε στις 7/4/2021
  102. «"Σουρλής ο εκλεκτός στο Αιγάλεω"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  103. «"Επεισόδια και ξύλο στο Αιγάλεω - Προοδευτική, διακόπηκε το ματς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2016. 
  104. "Τέλος ο Σουρλής"[νεκρός σύνδεσμος]
  105. Φύλλα εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", Σεπτέμβριος 1972
  106. Φύλλο "Αθλητικής Ηχούς" της 16 Δεκεμβρίου 1974, σελ. 7: "Ο Τουσμάνωφ εξελέγη πρόεδρος του Α.Ο. Αιγάλεω" (συντάκτης : Παύλος Γερακάρης)
  107. Εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 4 Ιανουαρίου 1978, σελ. 4: "Φιλικός αγώνας στο Αιγάλεω"
  108. Φύλλο εφημερίδας "Ριζοσπάστης", της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου 1979, σελ. 8: "Να κληρώνονται Πέμπτη ή Παρασκευή οι διαιτητές, ζητά ο πρόεδρος του Αιγάλεω"
  109. Εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 13 Οκτωβρίου 1978, σελ. 5: "Προβλήματα στο Αιγάλεω"
  110. Φύλλο εφημερίδας "Μακεδονία", της 4 Δεκεμβρίου 1973, σελ. 4: "Κρίσις στο Αιγάλεω"
  111. Εφημερίδα "Μακεδονία", φύλλο της 23 Αυγούστου 1974, σελ. 4: "Παρητήθη ο κ. Δαλακούρας"
  112. Σάκης Λιβάνιος, "Σαν παλιό σινεμά"
  113. «"Αρχισκόρερ από τη μεσαία γραμμή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  114. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 4 Απριλίου 1951, σελ. 2: "Δια τους Φιλάθλους-Συνάντησις Αθηνών Μικτής Θράκης"
  115. Εφημερίδα "Εμπρός", φύλλο της 18 Νοεμβρίου 1950, σελ. 2: "Δια τους Φιλάθλους-Η Μικτή Αθηνών εις Ξάνθην"
  116. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 10 Μαρτίου 1954, σελ. 5[νεκρός σύνδεσμος]
  117. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος", της 28 Ιανουαρίου 1959, σελ. 6
  118. Ο Κόλια στην αγγλική βικιπαίδεια

Βιβλιογραφία

  • "50 χρόνια Αιγάλεω" - Νίκος Δημ. Νικολαΐδης (Έκδοση Δήμος Αιγάλεω, 1998)
  • "Η ιστορία του Αιγάλεω από τις λαμαρίνες στα σαλόνια της Ευρώπης"-Νίκος Δημ. Νικολαϊδης (Έκδοση "Έμβρυο", 2007)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι