Γάμος αλά ελληνικά (αμερικανο-καναδική ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Inserted a space after the comma,
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


==Πλοκή==
==Πλοκή==
Η Τούλα ([[Νία Βάρνταλος]]) έχει γονείς [[Έλληνας|Έλληνες]] και ζει με την οικογένεια της,Πορτοκάλος στις [[Η.Π.Α.]]. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το μέλλον της Τούλας, που στα 30 της χρόνια, παραμένει ανύπαντρη. Οι Πορτοκάλος διατηρούν ελληνικό εστιατόριο ονόματι «Dancing Zorbas» όπου δουλεύει και η Τούλα, μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαθήματα υπολογιστών για να βοηθήσει τη θεία της στο ταξιδιωτικό της γραφείο. Μαζί με άλλους συγγενείς κρατάνε τα ελληνικά έθιμα κι έτσι θέλουν η Τούλα να παντρευτεί έναν Έλληνα. Η Τούλα από μικρή δεν ήταν τόσο εμφανίσιμη. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για τον εαυτό της και μεταμορφώθηκε σε όμορφη. Πριν την αλλαγή της βρίσκει έναν Αμερικανό, τον Ίαν, τον οποίο ερωτεύεται, αλλά οι γονείς της δεν τον θέλουν... Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και ο Ίαν πολύ σύντομα της ζητάει να τον παντρευτεί. Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς της Τούλας; Δεν είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος γαμπρός τους είναι προτεστάντης και χορτοφάγος και κυρίως... δεν είναι Έλληνας! Το ζευγάρι (και ιδίως ο Ίαν) θα υποστεί τις απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να πάρει την ευχή της ελληνικής οικογένειας και να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο.
Η Τούλα ([[Νία Βάρνταλος]]) έχει γονείς [[Έλληνας|Έλληνες]] και ζει με την οικογένεια της, Πορτοκάλος στις [[Η.Π.Α.]]. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το μέλλον της Τούλας, που στα 30 της χρόνια, παραμένει ανύπαντρη. Οι Πορτοκάλος διατηρούν ελληνικό εστιατόριο ονόματι «Dancing Zorbas» όπου δουλεύει και η Τούλα, μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαθήματα υπολογιστών για να βοηθήσει τη θεία της στο ταξιδιωτικό της γραφείο. Μαζί με άλλους συγγενείς κρατάνε τα ελληνικά έθιμα κι έτσι θέλουν η Τούλα να παντρευτεί έναν Έλληνα. Η Τούλα από μικρή δεν ήταν τόσο εμφανίσιμη. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για τον εαυτό της και μεταμορφώθηκε σε όμορφη. Πριν την αλλαγή της βρίσκει έναν Αμερικανό, τον Ίαν, τον οποίο ερωτεύεται, αλλά οι γονείς της δεν τον θέλουν... Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και ο Ίαν πολύ σύντομα της ζητάει να τον παντρευτεί. Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς της Τούλας; Δεν είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος γαμπρός τους είναι προτεστάντης και χορτοφάγος και κυρίως... δεν είναι Έλληνας! Το ζευγάρι (και ιδίως ο Ίαν) θα υποστεί τις απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να πάρει την ευχή της ελληνικής οικογένειας και να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο.


== Κυκλοφορία ==
== Κυκλοφορία ==

Έκδοση από την 07:38, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτό το λήμμα αφορά την αμερικανική ταινία Γάμος αλά ελληνικά. Για το λήμμα της ελληνικής, δείτε: Γάμος αλά ελληνικά (ελληνική ταινία).
Γάμος αλά ελληνικά
My Big Fat Greek Wedding
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Κόουτσγουόρθ
ΣενάριοΝτέιβιντ ΜακΑρί
Γκράντ Λουτσιμπέλο
ΠρωταγωνιστέςΝία Βαρντάλος
Τζον Κόρμπετ
Μαϊκλ Κόνσταντιν
Λεϊινι Καζαν
Αντρέα Μάρτιν
Τζον Φάτον
Λούις Μαντιλορ
Τζέρυ Μεντιτσίνο
ΦωτογραφίαΤζέφρι Τζουρ
Εταιρεία παραγωγής
  • Gold Circle Films
  • HBO Films
  • MPH Entertainment
  • Playtone
ΔιανομήIFC Films
Πρώτη προβολή22  Φεβρουαρίου 2002[1], 23  Ιανουαρίου 2003 (Γερμανία)[1], 8  Νοεμβρίου 2002 (Νορβηγία και Βραζιλία)[1], 2002, 19  Απριλίου 2002 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2], 2  Αυγούστου 2002 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2] και 16  Αυγούστου 2002 (Καναδάς)[2]
Διάρκεια91 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3] και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά
Ελληνικά
Προϋπολογισμός$5 εκατομμύρια[4][5]
ΈπεταιΓάμος αλά Ελληνικά 2

Ο Γάμος αλά ελληνικά (αγγλ. My Big Fat Greek Wedding) είναι ταινία αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνίστρια την Νία Βάρνταλος. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Απριλίου 2002 ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου 2002.

Πλοκή

Η Τούλα (Νία Βάρνταλος) έχει γονείς Έλληνες και ζει με την οικογένεια της, Πορτοκάλος στις Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το μέλλον της Τούλας, που στα 30 της χρόνια, παραμένει ανύπαντρη. Οι Πορτοκάλος διατηρούν ελληνικό εστιατόριο ονόματι «Dancing Zorbas» όπου δουλεύει και η Τούλα, μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαθήματα υπολογιστών για να βοηθήσει τη θεία της στο ταξιδιωτικό της γραφείο. Μαζί με άλλους συγγενείς κρατάνε τα ελληνικά έθιμα κι έτσι θέλουν η Τούλα να παντρευτεί έναν Έλληνα. Η Τούλα από μικρή δεν ήταν τόσο εμφανίσιμη. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για τον εαυτό της και μεταμορφώθηκε σε όμορφη. Πριν την αλλαγή της βρίσκει έναν Αμερικανό, τον Ίαν, τον οποίο ερωτεύεται, αλλά οι γονείς της δεν τον θέλουν... Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και ο Ίαν πολύ σύντομα της ζητάει να τον παντρευτεί. Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς της Τούλας; Δεν είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος γαμπρός τους είναι προτεστάντης και χορτοφάγος και κυρίως... δεν είναι Έλληνας! Το ζευγάρι (και ιδίως ο Ίαν) θα υποστεί τις απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να πάρει την ευχή της ελληνικής οικογένειας και να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο.

Κυκλοφορία

Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από την Προοπτική. Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους τον Μάιο του 2002. Μια από τις πολλές τακτικές ελληνικής απόδοσης στοιχείων της ταινίας στην διαφημιστική καμπάνια της που εξασφάλισαν την εμπορική της επιτυχία στην Ελλάδα, ήταν ο εξελληνισμένος τίτλος Γάμος αλά ελληνικά, ο οποίος παρέπεμπε, εκτός από τις στερεοτυπικές αναπαραστάσεις της εν λόγω χώρας στην ταινία, και στην δημοφιλή τάση των Ελληνικών ρομαντικών κομεντί των δεκαετιών του '50 και του '60. Επίσης, το ελληνικό σλόγκαν «Παπούτσι από τον τόπο σου» παρέπεμπε στην ιδέα πως ότι προέρχεται από την χώρα προέλευσης, την κουλτούρα ενός, είναι επιθυμητό, ασχέτως από την απουσία ορισμένων ποιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται αναφορά στην εθνική ταυτότητα των κεντρικών χαρακτήρων της ταινίας, καθώς και στο γεγονός ότι είναι μακριά από τον τόπο όπου ζουν.[6] Η ταινία εισέπραξε $4,6 εκατομμύρια στην Ελλάδα, και κατέστη ως η δεύτερη πιο κερδοφόρα κινηματογραφική ταινία του 2002 εκεί, πριν το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι.[7]

Απόδοση και κριτικές

Η ταινία έκανε απρόσμενη επιτυχία και κέρδισε σταθερή δημοφιλία μετά την περιορισμένη διανομή της. Παρότι δεν έφτασε στην πρώτη θέση και όντας ανεξάρτητη παραγωγή με κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια, έκανε παγκόσμιο τζίρο $368,7 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με το Echo Bridge Entertainment μια από τις κορυφαίες ρομαντικές ταινίες του 21ου αιώνα.[8] Ήταν η πέμπτη ταινία με τον υψηλότερο τζίρο το 2002 στις ΗΠΑ, με $241.438.208 δολάρια, και η ρομαντική κωμωδία με τον υψηλότερο τζίρο παγκοσμίως.[9]

Η ταινία γενικά έλαβε θετικές κριτικές. Ο Μάρτιν Γκρόουβ του Hollywood Reporter έγραψε, «ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον [...] βρήκαν τον Γάμο όταν ήταν το θεατρικό μιας γυναίκας της Νία Βαρντάλος στο Λος Άντζελες και πίστεψαν σε αυτό τόσο πολύ που το έκαναν ταινία».[10]

Με βάση 121 κριτικές που σύλλεξε το Rotten Tomatoes, η ταινία είχε συνολική αποδοχή από τους κριτικούς 75%, με μέση αξιολόγηση 6.7/10.[11] Σε σύγκριση το Metacritic, που αποδίδει μια κανονικοποιημένη αξιολόγηση από 100 κύριες κριτικές mainstream κριτικών, υπολόγισε ένα μέσο όρο 62, με βάση 29 κριτικές, κάτι που θεωρείται «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[12]

My Big Fat Greek Life

Η ταινία έμπνευσε την μίνι-σειρά My Big Fat Greek Life, μια παραγωγή της τηλεόρασης HBO και της Tom Hanks' Playtone Productions για την Sony Pictures Television. Προβλήθηκε το 2003 από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και είναι η συνέχεια από την ιστορία της Τούλας. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι ηθοποιοί όπως και στην ταινία με εξαίρεση το ρόλο του Τζον Κόρμπετ (Ίαν), τον οποίο αντικατέστησε ο Steven Eckholdt. Η σειρά απέσπασε κακές κριτικές και έτσι ακυρώθηκε και προβλήθηκαν μόνο 7 επεισόδια, τα οποία κυκλοφορούν σε DVD από την Sony Pictures Home Entertainment. Στην Ελλάδα έχει προβληθεί από το Mega Channel.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 «Release Info». (πολλαπλές γλώσσες) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 18  Ιουνίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0259446/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2023.
  3. europeanfilmawards.eu. 9494. Ανακτήθηκε στις 2  Μαρτίου 2021.
  4. Ρηγόπουλος, Δημήτρης (25 Αυγούστου 2002). «Από την Αστόρια η ταινία του καλοκαιριού». Η Καθημερινή. Καθημερινές Εκδόσεις. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  5. «My Big Fat Greek Wedding (2002)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  6. Τιρταΐν, Σεσίλια· Άουγκρος, Τζόελ (2015). Film Marketing into the Twenty-First Century (στα Αγγλικά) (1η έκδοση). Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. σελ. 42—45. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2020. 
  7. «Greek Box Office For 2002». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  8. «My Life in Ruins» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2011.  Echo Bridge Entertainment. Retrieved on May 12, 2008
  9. «TV Review - My Big Fat Greek Life». Entertainment Weekly. 7 Απριλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2008. 
  10. «Gibson breaks Hollywood's 10 Commands». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2004. 
  11. «My Big Fat Greek Wedding Movie Reviews, Pictures». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2010. 
  12. «My Big Fat Greek Wedding reviews at Metacritic.com». Metacritic. CBS. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2010.