Προτεσταντισμός στην Ελλάδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ καμία απόδειξη για αυτό;
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Η ανεξάρτητη [[Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής]] είναι η μεγαλύτερη προτεσταντική ομολογία στην Ελλάδα, με 120 εκκλησίες.<ref>{{cite web|url=http://www.christianity.gr/church/addresses.php|title=Church addresses from the Official Site – in Greek|publisher=Christianity.gr|archiveurl=https://web.archive.org/web/20090227084313/http://www.christianity.gr/church/addresses.php|archivedate=February 27, 2009|accessdate=2009-03-22|url-status=dead}}</ref>
Η ανεξάρτητη [[Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής]] είναι η μεγαλύτερη προτεσταντική ομολογία στην Ελλάδα, με 120 εκκλησίες.<ref>{{cite web|url=http://www.christianity.gr/church/addresses.php|title=Church addresses from the Official Site – in Greek|publisher=Christianity.gr|archiveurl=https://web.archive.org/web/20090227084313/http://www.christianity.gr/church/addresses.php|archivedate=February 27, 2009|accessdate=2009-03-22|url-status=dead}}</ref>


Στην Ελλάδα εργάζονται προτεστάντες/ευαγγελιστές ιεραπόστολοι από το 1819. Ο πρώτος προτεστάντης ιεραπόστολος στην Ελλάδα ήταν ο [[Ιωνάς Κινγκ]]. Σήμερα υπάρχει σημαντική κοινότητα ευαγγελιστών στη [[Κατερίνη]].
Στην Ελλάδα εργάζονται προτεστάντες/ευαγγελιστές ιεραπόστολοι από το 1819. Ο πρώτος προτεστάντης ιεραπόστολος στην Ελλάδα ήταν ο [[Ιωνάς Κινγκ]]. Σήμερα υπάρχει σημαντική κοινότητα Ευαγγελικών στη [[Κατερίνη]].

==Ιστορία==

Η Ελλάδα άργησε αρκετά, για να φτάσει και να δεχθεί ισχυρό ερέθισμα από τη Μεταρρύθμιση. Μόλις το 1858 ιδρύθηκε η [[Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος]] (τότε ως Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία). Η πρώτη εκκλησία που δημιουργήθηκε στη χώρα ήταν στην Αθήνα, η [[Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία]]. Δεύτερη στη σειρά έρχεται η Εκκλησία του Βόλου. Η Ευαγγελική Κοινότητα της Ελλάδος ενισχύθηκε ιδιαίτερα με την έλευση των χιλιάδων Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, καθώς στις περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας υπήρχαν ακμάζουσες Ευαγγελικές Εκκλησίες. Η μεγαλύτερη βρισκόταν στα Κοτύωρα (Ορντού). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εκκλησίες είχαν ιδρυθεί στη Φάτσα, το Σεμέν, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη κ.λ.π. Πρωτεργάτης της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα υπήρξε ο Μιχαήλ Καλαποθάκης. Βέβαια, και άλλες εκκλησίες διαμαρτυρόμενου δόγματος ιδρύθηκαν στη συνέχεια με βαρυσήμαντη δράση εντός του ελληνικού χώρου. Οι [[Κοινωνία Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδας|Ελεύθερες Ευαγγελικές Εκκλησίες]] καθώς και οι Βαπτιστικές Ευαγγελικές Εκκλησίες αποτελούν τις σημαντικότερες συναθροίσεις. Στο διαμαρτυρόμενο φάσμα εντάσσονται και οι πολυάριθμες συνάξεις [[Πεντηκοστιανισμός|Πεντηκοστιανών]] και αποστολικών εκκλησιών.


== Αξιοσημείωτοι Έλληνες προτεστάντες ==
== Αξιοσημείωτοι Έλληνες προτεστάντες ==

Έκδοση από την 19:06, 10 Αυγούστου 2021

Οι Προτεστάντες στην Ελλάδα αριθμούν περίπου 30.000 άτομα. Οι Προτεστάντες της Ελλάδας ανήκουν σε διάφορες ομολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και της Κοινωνίας Ελεύθερων Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδας.[1] Οι Συνάξεις του Θεού, η Διεθνής Εκκλησία Τετράγωνου Ευαγγελίου και οι πεντηκοστιανές εκκλησίες της Σύνοδος Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής Ελλάδας αριθμούν από μόνες τους 12.000 περίπου μέλη.[2]

Η ανεξάρτητη Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής είναι η μεγαλύτερη προτεσταντική ομολογία στην Ελλάδα, με 120 εκκλησίες.[3]

Στην Ελλάδα εργάζονται προτεστάντες/ευαγγελιστές ιεραπόστολοι από το 1819. Ο πρώτος προτεστάντης ιεραπόστολος στην Ελλάδα ήταν ο Ιωνάς Κινγκ. Σήμερα υπάρχει σημαντική κοινότητα Ευαγγελικών στη Κατερίνη.

Ιστορία

Η Ελλάδα άργησε αρκετά, για να φτάσει και να δεχθεί ισχυρό ερέθισμα από τη Μεταρρύθμιση. Μόλις το 1858 ιδρύθηκε η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος (τότε ως Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία). Η πρώτη εκκλησία που δημιουργήθηκε στη χώρα ήταν στην Αθήνα, η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Δεύτερη στη σειρά έρχεται η Εκκλησία του Βόλου. Η Ευαγγελική Κοινότητα της Ελλάδος ενισχύθηκε ιδιαίτερα με την έλευση των χιλιάδων Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, καθώς στις περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας υπήρχαν ακμάζουσες Ευαγγελικές Εκκλησίες. Η μεγαλύτερη βρισκόταν στα Κοτύωρα (Ορντού). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι εκκλησίες είχαν ιδρυθεί στη Φάτσα, το Σεμέν, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη κ.λ.π. Πρωτεργάτης της Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα υπήρξε ο Μιχαήλ Καλαποθάκης. Βέβαια, και άλλες εκκλησίες διαμαρτυρόμενου δόγματος ιδρύθηκαν στη συνέχεια με βαρυσήμαντη δράση εντός του ελληνικού χώρου. Οι Ελεύθερες Ευαγγελικές Εκκλησίες καθώς και οι Βαπτιστικές Ευαγγελικές Εκκλησίες αποτελούν τις σημαντικότερες συναθροίσεις. Στο διαμαρτυρόμενο φάσμα εντάσσονται και οι πολυάριθμες συνάξεις Πεντηκοστιανών και αποστολικών εκκλησιών.

Αξιοσημείωτοι Έλληνες προτεστάντες

Παραπομπές

  1. «International Religious Freedom Report 2007: Greece». US Dept. of State/Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. www.state.gov. 15 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2007. 
  2. «Synod of Apostolic Church of Christ». Pentecost.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2009. 
  3. «Church addresses from the Official Site – in Greek». Christianity.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2009.