Δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


== Βιογραφικό θύματος ==
== Βιογραφικό θύματος ==
Η Κράουτς γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2001 και ήταν κόρη του απόστρατου αξιωματικού Ντέιβιντ Κράουτς και της συζύγου του, Σούζαν Ντέλα Κουέστα. Σε ηλικία 8 ετών μετακόμισε με την οικογένεια της στην [[Αλόννησος|Αλοννήσο]], όπου και μεγάλωσε<ref name="Crouch"/>. Σε ηλικία 15 ετών γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της τον οποίο παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2019.
Η Κράουτς γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2001 και ήταν κόρη του απόστρατου αξιωματικού Ντέιβιντ Κράουτς και της συζύγου του, Σούζαν Ντέλα Κουέστα. Σε ηλικία 8 ετών μετακόμισε με την οικογένεια της στην [[Αλόννησος|Αλοννήσο]], όπου και μεγάλωσε<ref name="Crouch"/>. Σε ηλικία 16 ετών γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της τον οποίο παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2019.


== Δολοφονία ==
== Δολοφονία ==

Έκδοση από την 21:22, 19 Ιουλίου 2021

Καρολάιν Κράουτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12 Ιουλίου 2001 (2001-07-12)
Θάνατος11 Μαΐου 2021 (19 ετών)
Πληροφορίες ασχολίας

Η Καρολάιν Κράουτς (αγγλικά: Caroline Louise Crouch‎‎), (12 Ιουλίου 2001 - 11 Μαΐου 2021) ήταν Βρετανίδα φοιτήτρια που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου του 2021 στην κατοικία της στα Γλυκά Νερά της Αττικής. Μετά από 37 ήμερες, ο σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος,ανακρινόμενος ομολόγησε στους αστυνομικούς πως την σκότωσε ο ίδιος.Στις 22 Ιουνίου 2021, κρίθηκε προφυλακιστέος,με την κατηγορία της δολοφονίας της συζύγου του και του σκυλιού τους.[1] Η υπόθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λόγω των περιπλοκών και των εξελίξεων που σημειώθηκαν κατά τη διερεύνησή της.[2]

Βιογραφικό θύματος

Η Κράουτς γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2001 και ήταν κόρη του απόστρατου αξιωματικού Ντέιβιντ Κράουτς και της συζύγου του, Σούζαν Ντέλα Κουέστα. Σε ηλικία 8 ετών μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αλοννήσο, όπου και μεγάλωσε[1]. Σε ηλικία 16 ετών γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της τον οποίο παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2019.

Δολοφονία

Η Κράουτς εντοπίστηκε νεκρή πάνω στο κρεβάτι της από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι μετά από τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί από τον σύζυγο της, ο οποίος βρέθηκε δεμένος και φιμωμένος δίπλα από το κρεβάτι της Κράουτς. Στο ίδιο δωμάτιο βρισκόταν και το μωρό του ζευγαριού.

Σύμφωνα με την αρχική κατάθεση που έδωσε στις διωκτικές αρχές ο σύζυγός της, κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες (04:30) τρεις κουκουλοφόροι οπλισμένοι ληστές εισήλθαν στη κατοικία του ζευγαριού από το παράθυρο του υπογείου και δολοφόνησαν τον σκύλο της οικογενείας κρεμώντας τον από το λουρί του στη κουπαστή της σκάλας. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στη σοφίτα όπου βρισκόταν η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και υπό την απειλή όπλου τους ζήτησαν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι. Ο σύζυγος ανέφερε στους ληστές ότι είχε 10.000 ευρώ και τους υπέδειξε το σημείο όπου θα έβρισκαν τα χρήματα. Η Κράουτς, η οποία γνώριζε πολεμικές τέχνες, αντέδρασε όταν οι ληστές σημάδευσαν το μωρό της με όπλο και ήρθε αντιμέτωπη με τον αρχηγό των ληστών, παλεύοντας μαζί του. Αυτός όμως κατάφερε να την ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να τη δολοφονήσει, προκαλώντας της ασφυξία. Οι ληστές, προτού αποχωρήσουν από την κατοικία, έδεσαν και φίμωσαν τον τριαντατριάχρονο σύζυγο της νεαρής, ο οποίος υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.[3] Οι αστυνομικοί κατά την πρώτη έρευνα που έκαναν εντός της κατοικίας διαπίστωσαν ότι οι ληστές είχαν αφαιρέσει την κάρτα μνήμης από την κάμερα που βρίσκονταν στο ισόγειο της κατοικίας.

Έρευνες

Την υπόθεση της ληστείας μετά φόνου ανέλαβε να εξιχνιάσει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ελληνικής Αστυνομίας. Επικύρηξε αρχικά τους δράστες με το ποσό των 300.000 ευρώ για την παροχή πληροφορίων σχετικά με την εύρεση των δολοφόνων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη «βαρβαρότητα» του εγκλήματος.[1] [4] Κατά τις πρώτες μέρες των ερευνών ένας 43χρόνος άντρας, υπήκοος Γεωργίας, συνελήφθη καθώς προσπάθησε να περάσει τα σύνορα προς τη Βουλγαρία με πλαστό διαβατήριο.[5] Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Επίσης, κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη κατοικία της Κράουτς, δεν εντοπίστηκαν κάποια ίχνη παραβίασης του παραθύρου από το οποίο εισήλθαν οι ληστές, αλλά ούτε και αποτυπώματα ή δείγματα DNA των δραστών. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίστηκαν με την αναζήτηση του οχήματος διαφυγής των δραστών, αναλύοντας δεδομένα από τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν σε κοντινά σπίτια και καταστήματα της περιοχής των Γλυκών Νερών, χωρίς να βρεθεί κάτι που να σχετίζεται με την υπόθεση.[6]

Ευρήματα

Από την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων τόσο του θύματος όσο και του συζύγου της (κινητά τηλέφωνα, βιομετρικό ρολόι, κάμερα) διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντική απόκλιση στους χρόνους που ανέφερε ο καθ' ομολογίαν δράστης κατά την κατάθεση του στις διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, η κάρτα μνήμης της κάμερας είχε αφαιρεθεί στις 01:20 αντί στις 04:30 που προσδιόρισε ότι οι ληστές εισήλθαν μέσα στη μεζονέτα. Επίσης το βιομετρικό ρολόι που φορούσε η Κράουτς έδειξε ότι οι παλμοί της καρδιάς της σταμάτησαν στις 04:11. Τέλος η ανάλυση των εφαρμογών του κινητού τηλεφώνου του συζύγου έδειξε να υπάρχει λειτουργία κάποιων εφαρμογών την στιγμή που αυτός ανέφερε στις διωκτικές αρχές ότι ήταν δεμένος και φιμωμένος.[7]

Σύλληψη και ομολογία

Στις 17 Ιουνίου, εστάλη από την αστυνομία ελικόπτερο στην Αλόννησο όπου και γινόταν το μνημόσυνο του θύματος. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν εκεί ανέφεραν στον σύζυγο του θύματος ότι προέκυψαν νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και τον κάλεσαν επιτακτικά να τους ακολουθήσει άμεσα στην Αθήνα.[8] Από την Αλόννησο μεταφέρθηκε στην Σκιάθο, από όπου έφυγε για Αθήνα με ένα δικινητήριο αεροπλάνο. Μετά απο πολύωρη κατάθεση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) και με την ανακοίνωση των ευρημάτων που προέκυψαν, ο σύζυγος ομολόγησε ότι αυτός δολοφόνησε την Κράουτς, ισχυριζόμενος ότι αιτία της πράξης του ήταν οι συχνές προστριβές που υπήρχαν μεταξύ τους. Σε ότι αφορά την προσπάθεια που έκανε για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες, ισχυριζόμενος ότι έγινε ληστεία, το απέδωσε στο ότι δεν ήθελε το 11 μηνών παιδί τους να μεγαλώσει χωρίς κανέναν απο τους γονείς του.[9]

Στις 18 Ιουνίου ασκήθηκε στον καθ' ομολογία δράστη ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για κακοποίηση ζώου, για ψευδή καταγγελία, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους για τις πράξεις του, και για ψευδή κατάθεση κατ' εξακολούθηση λόγω των καταθέσεων που έδωσε στις Διωκτικές Αρχές.[10][11]

Προφυλάκιση

Στις 22 Ιουνίου, έχοντας πάρει νωρίτερα 3ήμερη προθεσμία για να απολογηθεί, ο σύζυγος της Κράουτς παρουσιάστηκε ενώπιον του 12ου τακτικού Ανακριτή και απολογήθηκε καταθέτοντας υπόμνημα. Μετά από μία πολύωρη απολογητική διαδικασία, ο 33χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με ομόφωνη γνώμη του Ανακριτή και του Εισαγγελέα και οδηγήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας.[12] [13]

Διεθνής αντίκτυπος

Εξαιτίας της βρετανικής καταγωγής της Κράουτς, η υπόθεση της δολοφονίας της προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων και έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως οι βρετανικές εφημερίδες The Guardian,[14] The Daily Mail,[15] The Sun καθώς και τα ειδησεογραφικά δίκτυα Sky News[16] και BBC. Επίσης, αναφορές για την υπόθεση έκαναν και τα ειδησεογραφικά δίκτυα Fr24 News (Γαλλία)[17] και FoxNews (ΗΠΑ),[18] αλλά και η εφημερίδα The New York Post.[19]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 «Greece killing: Husband confesses to Caroline Crouch death» (στα Αγγλικά). bbc.com. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2021. 
  2. https://www.ethnos.gr/ellada/162085_dolofonia-sta-glyka-nera-astynomikoi-den-itan-egklima-pathoys-den-itan-tholomenos
  3. «Γλυκά Νερά: Τι έλεγε στην αρχική του κατάθεση ο 32χρονος πιλότος - "Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει για βοήθεια..."». thetoc.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021. 
  4. «Το κυνήγι των «τεράτων» και η επικήρυξη των 300.000 ευρώ». parapolitika.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021. 
  5. «Γλυκά Νερά: Αρνήθηκε τα πάντα ο Γεωργιανός – Τι εξετάζουν οι αρχές». tanea.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2021. 
  6. «Γλυκά Νερά: Οι έρευνες για το DNA, τα σενάρια για σκληρούς ποινικούς και ο σύζυγος"». thetoc.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021. 
  7. «Γλυκά Νερά: Τα ψηφιακά ευρήματα έφεραν νέα κατάθεση του πιλότου"». athensvoice.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021. 
  8. «Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ερχονται εξελίξεις στη δολοφονία της Καρολάιν -Έφεραν εσπευσμένα στην Αθήνα τον πιλότο». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2021. 
  9. «Σοκ: Ομολόγησε ο πιλότος τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2021. 
  10. «Γλυκά Νερά: Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον πιλότο για τη δολοφονία της Καρολάιν"». huffingtonpost.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2021. 
  11. «Γλυκά Νερά: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πιλότο"». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2021. 
  12. «Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο 33χρονος συζυγοκτόνος». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2021. 
  13. «Γλυκά Νερά: Ο συζυγοκτόνος ζήτησε να μην προφυλακιστεί - «Απουσιάζουν ενδείξεις ενοχής μου»». cnn.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2021. 
  14. «Greek husband confesses to murder of British woman» (στα Αγγλικά). theguardian.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. 
  15. «Greek pilot husband ADMITS murdering his British wife Caroline Crouch by 'suffocating her with a pillow in front of their baby' then 'drowning their dog as part of cover-up' after fitness tracker destroyed his alibi» (στα Αγγλικά). dailymail.co.uk. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. 
  16. «Caroline Crouch death: Pilot accused of murdering British wife tells Greek court: 'I ruined my life'» (στα Αγγλικά). news.sky.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. 
  17. «Caroline Crouch: Brit Husband Murdered In Front Of Daughter In Greece Pays Tribute And Says They Will Be "Together Forever"» (στα Αγγλικά). fr24news.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. 
  18. «Mom murdered next to baby in Greece by burglars who tied up husband, killed dog» (στα Αγγλικά). foxnews.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. 
  19. «Greek pilot who confessed to killing wife wishes he 'could go back in time'» (στα Αγγλικά). nypost.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.